Lounais-Häme

Koripalloon perusteilla uusi junioriseura

 

Forssalaisessa koripalloilussa eletään historiallisia hetkiä, sillä Forssan Koripoikien sekä Forssan Alun junioritoiminta on vihdoin yhdistymässä yhdeksi seuraksi.

Koripalloa on pelattu Forssassa kahdessa seurassa 1940-luvulta asti, ensin Alun ja Forssan Palloseuran, myöhemmin Alun ja FoKoPon toimesta. Seuroja on yritetty yhdistää useaan otteeseen siinä onnistumatta.

Tarvittiin yhden naisen sisua, peräänantamattomuutta sekä paineensietokykyä, jotta yhdistyminen voisi toteutua. Samaa sisua ja taistelutahtoa tämä nainen esitti koripallokentillä 17 vuoden ajan muun muassa kuuden Suomen mestaruuden edestä.

Ovaskaisena koripallokentillä energisyyttään näyttänyt Kirsi Ylösmäki suuttui keväällä, kun luki Forssan Lehdestä, että Koripoikien ja Alun yhteistyössä muutaman kauden pyörittämä Forssa Basket lopetti toimintansa.

-Mietin, että enkö ymmärrä, vai olenko ainoa, jonka mielestä näin ei voida jatkaa. Päätin, etten ole koripallon kanssa missään tekemisissä, enkä hetkeen ollutkaan. Keskityin omien ja sukulaisten lasten lajeihin salibandyyn ja pesäpalloon, kunnes Sintosen Jaana houkutteli minut takaisin, Ylösmäki kertaa.

Sintosen sanoissa oli taikaa, joka sai Ylösmäen reagoimaan. Entinen huippupelaaja pyysi toista entistä huippupelaajaa tekemään paluun lasten ja nuorten koripalloilijoiden tähden.

-Olin mukana FoBan toiminnassa ja siellä olisi pitänyt jälkeenpäin ajateltuna kysyä enemmän valmentajien kantaa. Palattuani vaistosin, että yhteistyön kehittäminen yli seurarajojen on monen juniorivalmentajan sydämellä.

-Moni rohkaisi minua sanomalla, että olen hullu, mutta oikealla asialla. Lähteenkorvan Jaana antoi viimeisen sysäyksen, C-ikäisenä itse lajin aloittanut ja nopeasti huipulle noussut Ylösmäki sanoo.

Ylösmäki ei suinkaan ole yksin keräämässä korisväkeä yhteen. Pitkin syksyä on kartoitettu kummankin seuran juniorivalmentajien halukkuutta ja sitoutumista yhteen seuraan. Ylösmäen mukaan 50 valmentajasta vain kuusi on vastannut kieltävästi.

-Kaikkiaan 88 prosenttia valmentajista on myönteisellä kannalla. Neljä heistä sanoo kyllä, kunhan näkevät toimintasuunnitelman ja tietyt, helposti toteutettavat ehdot täyttyvät. 40 haluaa varmuudella muutosta nykyiseen toimintaan.

Uuden seuran puuhaväki ja sitoutuneet juniorivalmentajat kokoontuvat ensi keskiviikkona pohtimaan seuran tavoitteita ja toimintatapoja. Kun valmentajien kanssa on saatu kaikki asiat sovituksi, seuraavaksi ollaan yhteydessä joukkueenjohtajiin ja junioreiden vanhempiin. Ylösmäen viesti vanhemmille on selkeä.

-Toivottavasti mahdollisimman moni ymmärtää, että tässä ollaan nuorten asialla, halutaan antaa mahdollisimman hyvät työkalut tekijöille.

Uusi seura aiheuttaa varmasti myös poliittista kuohuntaa joissakin vanhemmissa ja seuratoimijoissa. Heillekin Ylösmäellä on viesti.

-Pistäkää historia sydämeenne ja vaalikaa sitä siellä. Tehkää ratkaisu nuorten eteen, kehitys on nykypäivää.

Ylösmäen mukaan yhteistä seuraa perustetaan vain junioritoimintaan, koska uusi seura ei voi päättää emoseurojen eli FoKoPon ja Alun toimista, vaan nämä saavat tehdä omat ratkaisunsa. Näin esimerkiksi seurojen nykyiset taloustilanteet eivät vaikuttaisi uuteen seuraan, vaan se aloittaisi puhtaalta pöydältä.

-Kuulostaisi hurjalta, että nykyisten seurojen johtajat pystyisivät tai edes haluaisivat torpata uuden seuran syntymisen valmentajien ilmaistua kantansa. Jos yhdistyminen ei nyt onnistu, en koske enää lajiin, Ylösmäki sanoo.

Kerromme eri tahojen näkemyksiä uudesta koripalloseurasta laajemmin lauantain lehdessä. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic