Lounais-Häme

Korispapat jälleen koolla

 

Entisistä SM-sarjapelureista koostuva porukka on tavannut toisiaan kesätunnelmissa jo 25 vuoden ajan. Ydinjoukon muodostaa Forssassa SM-sarjaa aikanaan pelannut kuusikko, mukaan on kutsuttu muutama ”ulkopuolinenkin” pelikaveri 1990-luvun alkuvuosilta.

Juhlavuoden kunniaksi joukko suuntasi katseet tulevaisuuteen ja keräsi keskuudestaan rahaston, josta jaettiin stipendit kahdelle forssalaiselle koripallolupaukselle. Porukan aikanaan koolle kutsunut ja kokoontumisia ylläpitävä, FoKoPossa tappavan tarkkaa heittokättään käyttänyt Tommi Pohjola ojensi stipendit Fia Hellstenille ja Niilo Tammelle.

-Joukkueurheilussa tärkeää ovat myös pelikaverit ja ystävät, kuten meidän porukasta huomaa. Muistakaa siis myös kaveruus ja ystävyys, Pohjola opasti juniorikaksikkoa stipendejä ojentaessaan.

Vuonna 2005 syntynyt Hellsten on pelannut itseään kolme vuotta vanhempia vastaan FoKoPon joukkueessa, joka lukeutuu Pohjoismaiden parhaimmistoon. Valmentaja Petri Salo kuvailee Fiaa joukkueen ilopilleriksi, ankaraksi harjoittelijaksi ja hyväksi heittäjäksi sekä helpoksi valmennettavaksi.

-Omatoiminen treenikausi on nyt käynnissä. Siihen kuuluu muun muassa heittelyä, juoksua, pyöräilyä ja venyttelyä. Sen kummempia tavoitteita en ole vielä asettanut, Hellsten kertoo.

Taitavaksi pallonkäsittelijäksi ja joukkuepelaajaksi kuvailtu Niilo Tammi ei ota paineita, vaikka takavuosien tähtisikermän kummipelaajaksi ja tarkan seurannan alle pääsikin.

-Nyt on vähän taukoa treeneistä, mutta käyn heittelemässä ja kesän ajan olen harjoitellut viidesti viikossa A-poikien kanssa, C-ikäinen Tammi kertoo ja sanoo samalla lähiajan tavoitteekseen pääsyn juniorimaajoukkueeseen.

Entiset sarjajyrät ovat viidenkympin molemmin puolin ja herroja yhdistää muukin kuin koripallo. Osa porukasta pelaa vielä alasarjoissa, osa valmentaa junioreita tai vanhempiakin pelaajia. Kaikki seuraavat koripalloa tarkasti, kuten Espoo Basket Teamin 01-syntyneitä tyttöjä valmentava, Alussa aikanaan pelannut Sakari Pehkonen.

-Kaikki perustuu harjoitteluun, mutta harjoittelussa oikeastaan kaikki on muuttunut meidän aktiiviajoista. Ennen vain harjoiteltiin, nyt jo junioreille pyritään antamaan valmiuksia kovempaan harjoitteluun. Esimerkiksi ravintoon ja fysiikkaan on kiinnitetty paljon enemmän huomiota ja meilläkin on seurassa pelkästään näihin asioihin keskittyneet valmentajat, Pehkonen kertoo.

Tapaamisia porukka on järjestänyt useassa eri kaupungissa, juhlavuosina aina Forssassa. Ryhmään kuuluva, FoKoPossa kolme vuotta pelannut Petri Niiranen kertoo, että stipendin antamista mietittiin jo vuosia ja sillä halutaan nimenomaan tukea forssalaisia junioreita.

Takavuosina ohjelmassa on ollut jos jonkinlaista urheilutapahtumaa muun muassa epävirallisesta veteraanien MM-kullan voittamisesta alkaen. Nykyisin joukko keskittyy enemmän yhdessä oloon, mutta osa porukasta sentään ehtii golfkierroksen pelaamaan.

-Tennistäkin kokeiltiin, mutta siinä on se huono puoli, että joutuu syöttämään, Niiranen murjaisee.

-Porukan mottohan on, että syöttö on aina riski, komppaa FoKoPossa vieläkin jäähdyttelevä Timo Suontausta.

Joukkoon kuuluu kymmenen entistä pelaajaa. Yksi on joukosta poissa, sillä ryhmään kuului myös kaikkien asioiden hoitajana aikanaan toiminut Jaakko Marjamäki. Viikonlopun ohjelmaan kuuluu myös käynti Jaskan haudalla ja autokolarissa traagisesti vuonna 1990 menehtyneen vanhan pelikaverin Kari ”Kanni” Kulosen muisteleminen.

-Meillä kaikilla on Kannista hienot muistot, Niiranen vakavoituu.

-Jos Kanni eläisi, hän istuisi varmasti tässä porukassa, Suontausta sanoo. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic