Lounais-Häme

KORJATTU Mellakkapoliiseja ja iskulauseita - mielenosoitukset leimasivat Turun puukotusten ensimmäistä vuosipäivää

Turku
20.08.2018, 14:57

Kotimaa

Jos Turun puukkoiskun vuosipäivän lähestyminen oli jäänyt joltakin huomaamatta, ei kaupungin keskustassa voinut enää lauantaina aamupäivällä olla huomaamatta päivän erityisyyttä.
Poliisin läsnäolo oli poikkeuksellisen näkyvää: kymmeniä maijoja ja muita ajoneuvoja, mellakkavarusteita, ratsupoliiseja. Turun kaupunki ei järjestänyt erikseen muistotilaisuutta, mutta katujen täyttymisestä huolehtivat mielenosoittajat.
Ensin tuhatkunta osallistujaa kokoontui aamupäivällä Puolalanpuistoon Turku ilman natseja -tapahtumaan, sitten kolmisensataa ihmistä etsiytyi parin korttelin päähän Puutorille uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssia varten. Osallistujamäärät ovat Lounais-Suomen poliisin arvioita. Yhteensä päivän eri mielenilmauksiin osallistui noin 1 600 ihmistä, poliisi tviittasi lauantai-iltana.
Pääosin rauhallisesti sujuneet mielenosoitukset äityivät äänekkäämmiksi vasta, kun PVL oli edennyt Kauppiaskatua torin laidalle. Silloin vastamielenosoittajien kanssa syntyi huutokonsertti ja marssijoiden niskaan heitettiin muutama hedelmä. Poliisi piti kuitenkin ihmiset erossa toisistaan ja tiedotti ottaneensa kiinni kymmenkunta ihmistä, pääosin häiriökäyttäytymisen takia.
Alkuillasta enää neljä ihmistä oli kiinni otettuna, kertoi viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisista STT:lle.
– Emme ota siihen kantaa, mitä ryhmittymää tai ajatusmaailmaa ihmiset edustavat. Teemme vain sen työn: pyrimme poistamaan ne häiriöt, mitä siellä on, hän sanoi.
Monet seurasivat tapahtumia katujen laidoilla hiljaisina, osa kännyköillään kuvaten. Torilla osa ihmisistä oli kertonut tulleensa ostoksille tarkoituksella jo varhain aamulla, ennen mielenilmauksia.

”Turvallisuuden tunne on vähän mennyt”

Marssien jälkeen Kauppatorilla vaikutti olevan varsin tavallinen lauantai. Viime vuonna kynttilä- ja kukkameren alle jäänyt Aurakadun ja Yliopistonkadun kulma on torin massiivisen remontin myötä aution oloinen ja tuoreen asvaltin peitossa. Lauantai-aamuna vuoden takaisella muistopaikalla seisoi rivissä poliisiautoja.
Läheisen valopylvään luokse oli iltapäivällä laskettu muutamia kukkia ja kymmenkunta kynttilää. Yhden kukista toi Hassan Zubier, joka haavoittui ja vammautui itse puukkoiskussa autettuaan ensin yhtä uhreista.
– Tämä on surullinen päivä, mutta myös tilaisuus muistella uhreja ja kiittää kaikkia tuona päivänä auttaneita. Minua on sanottu sankariksi, mutta sinä päivänä sankareita oli paljon, Zubier sanoi STT:lle.
Ruotsissa asuva Zubier sai kesäkuussa presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin toiminnastaan puukotuspäivänä.
Abderrahman Bouanane tuomittiin kesäkuussa elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksan yrityksestä. Tuomittu on kertonut todennäköisesti valittavansa hovioikeuteen. Valitusaikaa on elokuun loppuun.
Vuoden takaisen puukkoiskun jälkeen osa turkulaisista mietti arkisia reittejään uudestaan.
– En ole välttänyt toria, mutta olen ehkä vähän varovaisempi. Turvallisuuden tunne on vähän mennyt, tulee seurattua ympäristöä enemmän, Minttu Kujanpää kuvaili.
Veikka Ståhlberg muistaa vielä 1960-luvulla toria kiertäneet passipoliisit. Sellaisille voisi olla tarvetta nykyäänkin, hän arvioi.
– Kyllä se isku toi totuutta esille. Ei meidän pidä mennä silmät ummessa, Ståhlberg sanoo.
Remontin takia paikkaa vaihtaneiden myyntipöytien takaa näkyy puoli toria kattava, aidattu kaivanto. Torin alle rakennettavan parkkihallin takia tehdään ensin arkeologisia kaivauksia, jotka ovat jo paljastaneet esimerkiksi 1600- tai 1700-luvulta peräisin olevia leveitä katuja ja muita merkkejä ennen eletystä arjesta.

– – – – –

JUTTU LAUANTAILTA 18.8. Korjattu termi väliotsikon jälkeen: Bouanane sai elinkautisen tuomion, ei elinikäistä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti