Lounais-Häme

KORJAUS: Tulvineen luolan pitkä piina sai päätöksensä - viimeiset jalkapallojoukkueen pojat ja valmentaja saatiin pelastettua

Tham Luang / Lontoo
11.07.2018, 22:38

Ulkomaat

Viimeisetkin Thaimaassa tulvaveden täyttämässä luolassa loukussa olleista 12 pojasta ja heidän jalkapallovalmentajansa saatiin tiistaina pelastettua, kertoivat pelastusoperaatioon osallistuneet Thaimaan armeijan erikoisjoukot.
Pelastustyöt ovat olleet jättimäinen ponnistus, joka on kestänyt 18 päivää. Kahdeksan poikaa saatiin ulos jo aikaisemmin. Luolaston liepeillä päivystäneen kansainvälisen median mukaan pelastusoperaatioalueelta lähti ambulansseja ja helikoptereita, joiden arvioitiin kuljettaneen pelastettuja sairaalahoitoon.
Joukkio jäi luolaan loukkuun yli kaksi viikkoa sitten, kun sadevesi täytti ulos johtavan reitin. Brittiläiset sukeltajat löysivät heidät viime viikolla.
Viranomaiset ovat kertoneet, että luolasta jo pelastetut ovat terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
– Kaikki (pelastetut) ovat hyvässä psyykkisessä kunnossa, terveysministeriön edustaja Jesada Chokedamrongsuk kertoi toimittajille Chiang Rain sairaalan luona tiistaina.
Poikia pidetään toistaiseksi karanteenissa siltä varalta, että he ovat saaneet infektioita luolassa ollessaan. Sairaala on lähettänyt heidän testituloksensa laboratorioon Bangkokiin. Pelastetut todennäköisesti pysyvät sairaalassa viikon ajan, koska heidän immuunijärjestelmänsä on heikentynyt, Chokedamrongsuk sanoi.
Pojat ovat kertoneet kaipaavansa kotiin, mutta olevansa hyvin tyytyväisiä sairaalahoidossa, kertoi BBC. Pojat ovat myös pyytäneet saada suklaata. Toistaiseksi heidän on kuitenkin nautittava ravintoa varoen luolassa vietetyn ajan jälkeen. Osa pojista on jo nähnyt perheensä, mutta tartuntavaaran takia toistaiseksi vasta lasiruudun takaa.

Sateiden paluu pakotti kiirehtimään

Jalkapallojoukkueen pelastustehtävää kiiruhdettiin, sillä luolan tulvintaan johtaneet monsuunisateet olivat tekemässä paluuta. Luolan happitasot olivat myös laskussa.
11-16-vuotiaista pojista koostunut jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa vierailivat Tham Luangin luolassa 23. kesäkuuta sadesäällä jalkapalloharjoitusten jälkeen. Syy luolassa vierailulle on epäselvä.
Sateiden aiheuttama tulvinta yllätti joukkueen ja peitti luolan sisäänpääsyn vedellä. Tulvavesien nousu pakotti joukkueen vetäytymään syvemmälle luolaan, josta pelastajat löysivät heidät yhdeksän vuorokautta myöhemmin.
Joukkueen pelastaminen veden valtaamasta luolastosta osoittautui kuitenkin vaikeaksi. Pelastettavat olivat yli 4 kilometrin päässä luolan uloskäynnistä, ja vedenalainen reitti oli vaikea jopa kokeneille ammattisukeltajille.
Reitin vaarallisuuden osoitti Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen entisen sukeltajan kuolema hapenpuutteeseen perjantaina.
Viranomaiset harkitsivat muun muassa reikien poraamista vuoreen ja jopa kuukausien odottamista monsuunikauden loppuun. Huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoksi valittiin lopulta sukelluspelastus.

Trump kiitteli Thaimaan laivastoa, ManU kutsui peleihinsä

Uutinen onnistuneesta pelastamisesta otettiin ilolla vastaan maailmalla. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiitteli Twitterissä Thaimaan laivaston erikoisjoukkoja onnistuneesta operaatiosta.
– Yhdysvaltain puolesta onnittelen Thaimaan laivaston erikoisjoukkoja. Niin kaunis hetki – kaikki vapaana, hienoa työtä! Trump kirjoitti.
Yhdysvaltain presidentin ohella pelastusta ylisti muun muassa jalkapalloseura Manchester United, joka kutsui luolan vangit seuraamaan pelejään Englannin Valioliigaan. ManU kutsui myös vuonna 2010 Chilen kaivoksista pelastetut miehet peleihinsä.
Thaimaan pojat ja heidän valmentajansa on myös kutsuttu seuraamaan jalkapallon MM-kisojen finaalia Moskovaan sunnuntaina, mutta pojat eivät ole tarpeeksi vahvassa kunnossa matkustaakseen.


Juttua tiistailta (10.7.) on korjattu. Virheellisessä muotoilussa jalkapallojoukkueen kerrottiin olleen luolassa kaksi viikkoa. Joukkueen katoamisesta viimeisten jäsenten pelastamiseen kului kuitenkin 18 vuorokautta eli yli kaksi viikkoa.

https://www.bbc.com/news/live/44755093
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1016663151935291393

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic