Korkea-arvoinen huthijohtaja haluaa ryhmän keskeyttävän sotatoimet

Sanaa
19.11.2018, 10:43

Ulkomaat

Korkea-arvoinen huthikapinallispomo on vedonnut liikkeen korkeimpaan johtoon sotatoimien keskeyttämiseksi Jemenissä. Vaikutusvaltainen huthijohtaja Mohammed Ali al-Huthi sanoo Twitterissä haluavansa kapinallisten lopettavan ohjusten ampumisen hyökkääviin maihin, jotta niillä ei olisi enää syytä jatkaa omia sotatoimiaan.
Lisäksi kapinallisten on hänen mielestään syytä keskeyttää ja lopettaa sota kaikilla rintamilla reilun ja kunniallisen rauhan saavuttamiseksi.
Vaikka al-Huthi on korkeassa asemassa huthikapinallisten keskuudessa, hänellä ei ole lopullista päätösvaltaa. Korkein johtaja on Abdul-Malik al-Huthi.
BBC kertoi aiemmin tänään, että huthikapinalliset ovat jo ilmoittaneet keskeyttävänsä liittouman vastaiset ilmaiskut.
YK:n erityisedustaja Martin Griffits on kertonut aikovansa matkustaa Jemeniin tällä viikolla järjestelmään rauhanneuvotteluita. Griffitsin mukaan taistelun osapuolet, eli huthikapinalliset ja Saudi-Arabian johtama liittouma, ovat osoittaneet uudenlaista sitoutumista poliittisen ratkaisun löytämiseen.

Uusi yritys – taas

Viimeisin yritys neuvotella rauhaa Jemeniin päättyi tuloksettomana syyskuussa, kun kapinalliset kieltäytyivät lentämästä Geneveen. Seuraavat neuvottelut on määrä järjestää Ruotsissa.
Huthikapinalliset ovat pitäneet pääkaupunki Sanaata hallussaan vuodesta 2014. Taistelut kiihtyivät tämän kuun alussa, kun liittouma hyökkäsi uudelleen Hodeidan satamakaupunkiin.
Maailman terveysjärjestön mukaan lähes 10 000 ihmistä on kuollut Jemenissä sen jälkeen kun Saudi-Arabia aloitti hyökkäyksensä maaliskuussa 2015. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet todellisen luvun olevan viisinkertainen.
YK on kutsunut Jemenin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Sota on vienyt kansakunnan nälkiintymisen partaalle.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46256874

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic