Korkeimman oikeuden puheenjohtaja teki harvinaisen tempun ja kritisoi Trumpin puheita

Washington
22.11.2018, 01:53

Ulkomaat

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts on poikennut tavanomaisesta linjasta kritisoimalla presidentti Donald Trumpin lausuntoja.
Trump oli kimmastunut liittovaltion tuomarille Jon Tigarille tämän kumottua hänen hallintonsa päätöksen, jonka mukaan Yhdysvalloista voi hakea turvapaikkaa vain jos tulee maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Trump kutsui Tigaria ”Obaman tuomariksi”, koska tämän oli nimittänyt tehtäväänsä edellinen presidentti Barack Obama.
Tämä sai Robertsin reagoimaan.
– Meillä ei ole Obaman tuomareita tai Trumpin tuomareita, Bushin tuomareita tai Clintonin tuomareita, Roberts sanoi uutistoimisto AP:lle lähettämässään lausunnossa.
– Sen sijaan meillä on poikkeuksellinen joukko omistautuneita tuomareita, jotka tekevät parhaansa kohdellakseen eteensä tulevia tasapuolisesti. Tästä itsenäisestä oikeuslaitoksesta meidän kaikkien pitäisi olla kiitollisia.
Robertsin lausunto on harvinainen, sillä korkeimman oikeuden puheenjohtaja ei yleensä ota julkisesti kantaa päivänpoliittisiin asioihin eikä kritisoi istuvaa presidenttiä.
Robertsin, 63, nimitti korkeimpaan oikeuteen presidentti George W. Bush ja hänen katsotaan olevaan kallellaan konservatiiviseen suuntaan. Korkeimman oikeuden nykyisessä kokoonpanossa häntä tosin pidetään varsin maltillisena vaa’ankielituomarina.

Trump jatkoi tuomareiden ryöpyttämistä

Trumpia Robertsin lausunto ei hillinnyt, vaan hän jatkoi tuomareiden nuijimista Twitterissä.
– Olen pahoillani, puheenjohtaja John Roberts, mutta teillä todellakin on ”Obaman tuomareita”, ja heillä on hyvin erilainen näkemys kuin niillä ihmisillä, jotka ovat vastuussa maamme turvallisuudesta, Trump tviittasi.
Presidentti kritisoi etenkin liittovaltion yhdeksännen piirin valitustuomioistuinta, joka on usein kumonnut Trumpin hallinnon maahanmuuttoon liittyviä esityksiä. Yhdeksäs piiri käsittää muun muassa Yhdysvaltain länsirannikon liberaalit osavaltiot.
– Olisi hienoa, jos yhdeksäs piiri olisi tosiaan ”itsenäistä oikeuslaitosta”, mutta jos se kerran on, niin miksi niin monet vastakkaista näkökulmaa (rajaan ja turvallisuuteen liittyen) edustavat tapaukset viedään sinne, ja miksi valtaosa noista tapauksista kumotaan. Tutkikaa lukuja, ne ovat järkyttäviä.

https://twitter.com/realDonaldTrump

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic