Lounais-Häme

Korkein oikeus päätti laittaa asfalttikartelliyritysten liiketoiminnan ostaneet firmat vastuuseen vahingoista

Taustalla on vuosina 1994-2002 toiminut kartelli, jossa yhtiöt nyhtivät veronmaksajilta ylihintaa tieurakoista.
Korkein oikeus antoi tiistaina ennakkopäätöksen, joka liittyy niin sanottuun asfalttikartellijuttuun. Kuva: Pekka Rautiainen
Korkein oikeus antoi tiistaina ennakkopäätöksen, joka liittyy niin sanottuun asfalttikartellijuttuun. Kuva: Pekka Rautiainen

Korkein oikeus on antanut ennakkopäätöksen Suomessa vuosituhannen taitteessa toimineesta asfalttikartellista. Kyse oli tällä kertaa siitä, pitääkö Skanskan, NCC:n ja Asfaltmixin maksaa korvauksia Vantaan kaupungille.

Nyt annetussa ratkaisussa oli taustalla se, että kolme jo kuopattua yhtiötä Sata-Asfaltti, Interasfaltti ja Asfalttineliö olivat osallisena kartellissa. Skanska, NCC ja Asfaltmix ostivat kartelliin osallistuneiden yhtiöiden osakekannat, purkivat yhtiöt ja jatkoivat niiden liiketoimintaa. Yhtiöiden mukaan ne eivät voineet olla enää vastuussa purettujen yhtiöiden aiemmista tekemisistä.

Hovioikeuden mukaan kartelli toimi vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti maaliskuuhun 2002 saakka. Kartellissa yhtiöt sopivat markkinoiden jakamisesta ja hinnoista. Tämä johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuisat kunnat maksoivat asfalttifirmoille ylihintaa urakoista. Nyt annettu ratkaisu koski vain Vantaan kaupungin ja muutaman yhtiön välistä riitaa.

KKO pyysi jutussa ratkaisuohjetta Euroopan unionin tuomioistuimelta. Se päätti EU-tuomioistuimen linjauksen mukaan, että hankitun liiketoiminnan mukana Skanskalle, NCC:lle ja Asfaltmixille siirtyi myös korvausvastuu vanhoista vahingoista. KKO palautti asian tällä evästyksellä hovioikeuden ratkaistavaksi. Asian käsittely jatkuu siis hovioikeudessa.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt KKO:n kanssa samalle kannalle, mutta hovioikeus oli todennut, etteivät Skanska, NCC tai Asfaltmix ole vastuussa purettujen yhtiöiden aikanaan aiheuttamista kartellivahingoista.

YIT ja Valtatien konkurssipesä voittivat verokiistan

Korkeimmassa oikeudessa käsiteltiin myös YIT:hen sulautuneen Lemminkäisen ja VLT Tradingin konkurssipesän (entinen Valtatie Oy) vaatimuksia Vantaan kaupungilta.

Ne vaativat korkeimmassa oikeudessa, että niiden maksettavaksi tuomittua vahingonkorvausta alennetaan urakkahintoihin sisältyneen arvonlisäveron määrällä ja ne vapautetaan korvaamasta kaupungin oikeudenkäyntikuluja.

KKO alensi YIT:n ja konkurssipesän korvauksia. Maksettavaa jäi 1,7 miljoonaa kummallekin korkoineen. Korkoja kertyy summalle liki kymmeneltä vuodelta. Myös molempien oikeudenkäyntikulukorvauksia kaupungille alennettiin. STT

Fingerpori

comic