Lounais-Häme Forssa

Korona-aika nuorten silmin – Kulttuuriyhdistys Kuvion leffaprojektissa selvitetään, miten nuoret kokevat poikkeusajan

Kulttuuriyhdistys Kuvion #Koronapäiväkirjat -leffaprojektissa nuoret kuvaavat videoita annetun palautteen ja tehtävien pohjalta. Lopputuloksena on dokumenttielokuva korona-ajan arjesta nuorten silmin.
Forssalainen Wilma Mansikkamäki on pitkään suunnitellut opettelevansa videokuvausta, mutta aiemmin ei aika ole riittänyt. Tänä keväänä Wilma ilmoittautui mukaan Kulttuuriyhdistys Kuvion #Koronapäiväkirjat -elokuvaprojektiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen Wilma Mansikkamäki on pitkään suunnitellut opettelevansa videokuvausta, mutta aiemmin ei aika ole riittänyt. Tänä keväänä Wilma ilmoittautui mukaan Kulttuuriyhdistys Kuvion #Koronapäiväkirjat -elokuvaprojektiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaista Wilma Mansikkamäkeä on aina kiinnostanut harjoitella videokuvausta ja pitää omaa videoblogia, mutta juuri ajatusta edemmäs ei hanke ole aiemmin edennyt. Yleensä koulu, aika, muut harrastukset tai innostuksen puute ovat olleet esteenä.

Nyt Mansikkamäki kuitenkin seisoo Tölön koulun pihalla ja tallentaa videopäiväkirjaa kännykällä. Innostus kasvoi niin suureksi, että hän päätti lähteä mukaan Kulttuuriyhdistys Kuvion #Koronapäiväkirjat -elokuvaprojektiin.

Ideana on kuvata joka päivä tai melkein joka päivä videota ja lähettää materiaali eteenpäin arvioitavaksi ja jalostettavaksi. Jonain päivänä tämäkin materiaali saattaa päätyä tulevaan elokuvaan.

– Ajattelin, että videopäiväkirjan tekeminen toisi jotain tekemistä näin korona-aikana. Videokuvaus on itseäni aina kiinnostanut, mutta projektit ovat aina jääneet kesken. Nyt on hyvä lähteä mukaan, kun voi samalla saada vinkkejä alan taitajilta, Mansikkamäki kuvailee.

Kuvata voi millä tahansa laitteella

#Koronapäiväkirjat on kunnianhimoinen leffaprojekti ja eräänlainen verkkokurssi, jossa tavoitteena on tallentaa lasten ja nuorten korona-arkea. Ajatuksena on, että nuoret tuottavat itse pohjamateriaalin, josta koostetaan kokonainen elokuva.

– Ajattelin kuvata vähän myday-tyyppistä materiaalia sekä mahdollisesti jotain hauskoja videopätkiä, Mansikkamäki paljastaa.

Osallistujat saavat viikoittain kuvausaiheita ja opastusta videoiden tekoon henkilökohtaisesti sähköpostilla ja kaikkien osallistujien yhteisissä Teams -palavereissa.

Elokuvaprojektin vetäjillä Jussi Pellonpäällä ja Antti Latvalla on vankka kokemus tv- ja elokuvatuotannoista ja he ovat aiemmin ohjanneet myös useita leirejä harrastajille. Pellonpään mukaan #Koronapäiväkirjojen ajatuksena on tallentaa omaa arkea, mutta käytännössä ilmaisutapa on vapaa.

– Kuvata voi käytännössä millä tahansa tallentavalla laitteella. Kännykällä tai tablettitietokoneella kuvatut videot kelpaavat aivan yhtä hyvin kuin järjestelmä- ja tai videokameralla kuvatut katkelmat. Myös aihepiirit ovat vapaita. Voi tehdä videopäiväkirjaa tai jopa pieni sketsejä kavereiden kanssa, Pellonpää kertoo.

Pellonpää muistuttaa, että tärkeintä on kuitenkin lähteä rohkeasti kuvaamaan omien tuntojen ja havaintojen pohjalta. Oma videoilmaisu löytyy vain tekemällä.

Edelleen voi ilmoittautua mukaan

Elokuvaprojekti käynnistyi virallisesti viime viikolla, mutta Pellonpään mukaan käynnissä on jatkuva ilmoittautuminen. Mukaan pääsee ilmoittamalla nimensä, ikänsä ja yhteystietonsa. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen nuortenvideoleiri@gmail.com.

Vastauspostina lähetetään ohjeet ja osallistumiskaavakkeet. Toki nuorella pitää olla myös vanhempien lupa osallistua projektiin.

Pellonpään mukaan nuoret voivat osallistua elokuvantekoon myös kuvausvaiheen jälkeen. Projektiin osallistuvilla on siis mahdollisuus opiskella esimerkiksi videon editointia.

Valmiille elokuvalle Kuvio etsii esitystilaa ja -paikkaa.

– Elokuva tulee nähtäville ainakin Kuvion omille sivuille, mutta lisäksi yritämme saada sille näkyvyyttä myös muualta, kertoo Kulttuuriyhdistys Kuvion puheenjohtaja Minna Autio. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic