Lounais-Häme Urjala

Korona ei näy vielä Urjalan taloudessa – Verotulot pienentyneet vain 5 prosenttia viime vuoteen nähden

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalan kunnan talous on selvinnyt koronaepidemiasta toistaiseksi melko vähin kolhuin.

Hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källin mukaan kunnan verotulot ovat nyt vain 5 prosenttia pienemmät verrattuna samaan aikaan viime vuonna.

Ilmiölle on ainakin kaksi syytä.

Ensinnä Urjalan kunnan talous on vähemmän riippuvainen verotuloista kuin monien isojen kuntien talous.

Vaikka paikallisissa yrityksissä on jouduttu tekemään lomautuksia ja jopa irtisanomisia, ne näkyvät vain vähän kunnan lompakossa. Pienten kuntien pelastus ovatkin valtionosuudet, jotka ovat koronasta huolimatta pysyneet ennallaan.

Toinen syy pieniksi jääniin vahinkoihin liittyy Urjalan kunnan palvelurakenteeseen.

Teollisuus ja maatalous eivät ole toistaiseksi kärsineet koronasta yhtä paljon kuin moni palveluala. Myös hoitoalan merkitys korostuu Urjalassa, ja hoidolle on nyt vähintään yhtä suuri tarve kuin ennenkin.

Källin mukaan koronan seuraukset saattavat kuitenkin näkyä myöhemmin ja pitkällä aikavälillä, mahdollisesti loppuvuodesta alkaen.

– Jos työttömyysjaksot pitenevät, verotulot vähenevät ja samaan aikaan kunnalle voi tulla niin sanottuja Kelan sakkomaksuja työttömistä. Myös perheiden ongelmat saattavat lisääntyä ja sen myötä perhepalveluiden ja lastensuojelun tarve kasvaa, Källi kertoo.

Urjalan kunta odottaa loppuvuodelle isoa alijäämää ja siksi se tekee parhaillaan talouden tasapainottamisohjelmaa, joka valmistuu elokuussa.

Toistaiseksi kunnalla menee taloudellisessa mielessä kuitenkin kohtuullisesti. Tammi-huhtikuun tulos on 400 000 eroa ylijäämäinen. Ylijäämä johtunee kuitenkin siitä, että kalliit hankkeet sijoittuvat loppuvuoteen.

– Vaikka korona ei vielä näy merkittävästi Urjalan kunnan taloudessa, se aiheuttaa todella suurta epävarmuutta. Pieni helpotus on valtion ylimääräinen avustus koronan vuoksi. Sekään ei kuitenkaan kata kaikkia menetettyjä verotuloja, Källi kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic