Lounais-Häme Somero

Korona ei perunut Myötätuulen teatterikesää – Luvassa on hauskaa iloittelua, jonka pohjalla on vakava asia

"Otamme katsomoon kerralla vain 40 ihmistä, jotta saamme heidän välilleen kahden metrin turvavälin."
Enni Seppänen (Sanna), Sirpa Tapio-Olander (opettaja Sara), Emilia Ylösmäki (Roosa) ja Ella Nyman (Virpi) näyttelevät Myötätuulen teatterin Tukkijätkät joutsenlammella -näytelmässä. Kuva: Tuntematon
Enni Seppänen (Sanna), Sirpa Tapio-Olander (opettaja Sara), Emilia Ylösmäki (Roosa) ja Ella Nyman (Virpi) näyttelevät Myötätuulen teatterin Tukkijätkät joutsenlammella -näytelmässä.

Myötätuulen teatteri on yksi harvoista kesäteattereista, joka ei ole perunut kesän esityksiään koronatilanteen takia. Someron Pitkäjärvellä toimivan teatterin ensimmäinen näytelmä Tukkijätkät joutsenlammella saa ensi-iltansa 6. kesäkuuta. Sen jälkeen on vielä yhdeksän esitystä 17. kesäkuuta asti.

– Tukkijätkät joutsenlammella on komedia, jossa nähdään hauskaa iloittelua, mutta pohjalla on vakava asia. Näytelmä kertoo pienen kylän elämästä, yhden ihmisen suunnitelmasta sulkea kyläkoulu ja kylän vastauksesta siihen, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Olla-Riitta Aarikka sanoo.

Koronatilanne aiheuttaa esityksiin erikoisjärjestelyjä.

– Otamme katsomoon kerralla vain 40 ihmistä, jotta saamme heidän välilleen kahden metrin turvavälin. Normaalisti katsomoon mahtuu 130 ihmistä. Jos haluaa varmistaa pääsyn katsomoon, lippu kannattaa varata etukäteen, Aarikka sanoo.

Näyttelijäkaartina jatkaa kahdelta edelliseltä kesältä tuttu ryhmä. Lavalla on yhdeksän näyttelijää. Kyläkoulun lopettamista suunnittelevan kunnaninsinööri Luukkaisen roolissa nähdään Päivi Eronen. Kunnan teknisen viraston työntekijää, tukkijätkä ja moottorisahamies Immosta esittää Marko Tervonen. Koulun pelastussuunnitelman laativat koululla työharjoittelussa olevat lukiolaistytöt Sanna, Roosa ja Virpi, joiden roolit näyttelevät Enni Seppänen, Emilia Ylösmäki ja Ella Nyman.

Toimeliaan asukasyhdistyksen jäseninä nähdään Irja Näyskä, Minna Mäenranta ja Olla-Riitta Aarikka. Koulun sijaisopettajan roolin esittää Sirpa Tapio-Olander.

Henkireikä eristyksen keskellä

Aarikka kertoo, että ryhmä ehti pitää ensimmäiset live-harjoitukset ennen koronakiusaa, mutta sen jälkeen on harjoiteltu innokkaasti netissä Zoom-ohjelman välityksellä. Parin viime viikon aikana harjoituksia on pidetty päivittäin taas livenä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ella Nyman (Virpi), Emilia Ylösmäki (Roosa), Marko Tervonen (teknisen viraston Immonen) ja Enni Seppänen (Sanna) keskustelevat kyläkoulun kohtalosta. Kuva: Tuntematon
Ella Nyman (Virpi), Emilia Ylösmäki (Roosa), Marko Tervonen (teknisen viraston Immonen) ja Enni Seppänen (Sanna) keskustelevat kyläkoulun kohtalosta.

– Ryhmämme on perheenomainen yhteisö ja on ollut ihana nähdä toisia taas harjoituksissa. Korona-aikana tietokoneen välityksellä tapahtuneet harjoitukset olivat myös henkireikä eristyksen keskellä. Nämä ovat syitä sille, ettemme halunneet perua kesän esityksiämme. Esitykset on helpompi toteuttaa myös taloudellisessa mielessä, koska meillä ei ole palkallista ohjaajaa tai orkesteria.

Jännittää tavallista enemmän

Aarikka toteaa, että näytelmäkesä jännittää tavallista enemmän.

– Prosessi on ollut erilainen, mielenkiintoinen ja uutta opettava. Emme ole koskaan harjoitelleet näytelmää livenä näin lyhyttä aikaa, sillä aiemmin live-harjoitukset on aloitettu jo helmikuussa.

Aarikka kertoo jännittävänsä myös, lähtevätkö ihmiset liikkeelle ja tuleeko esityksiin katsojia. Kannustavia yhteydenottoja on toki jo tullut.

– Eräs katsoja varasi lipun ja totesi, että on ihan sama mitä esitätte, kunhan hän pääsee katsomaan live-esitystä, koska on jo kurkkuaan myöten täynnä nettiesityksiä.

Katsomoon voi varata paikan myös pahvikatsojalle, jos ei itse pääse paikalle, mutta haluaa tukea teatterin toimintaa. Pahvikatsojan lippu on edullisempi kuin tavallinen lippu.

– Pahvikatsojille on jo varattu ensi-iltaan ainakin kaksi paikkaa, Aarikka sanoo.

Toinen näytelmä ensi-iltaan heinäkuussa

Myötätuulen teatterissa nähdään tänä kesänä myös toinen näytelmä, Vieraat saappaat, joka saa ensi-iltansa heinäkuussa.

– Vieraat saappaat on koskettava tarina siirtolaisuudesta ja sen vaikutuksista nykyperheen elämään. FL

Tukkijätkät joutsenlammella saa ensi-iltansa 6.6. kello 16. Esityksiä on 17.6. asti.

Lue myös: Tulossa melko vähäteatterinen kesä – Ypäjällä rockmusikaalin peruuntuminen aiheuttaa suurta huolta tulevaisuudesta (FL 13.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic