Lounais-Häme Forssa

Korona ei riehu Forssan seudulla – Huhtikuussa ei ole todettu ainuttakaan tartuntaa

Seudulla otetuista noin 80 näytteestä vain yksi on osoittautunut positiiviseksi. Oireilevia testataan suosituksia löyhemmin perustein.
Forssan sairaalan pääsisäänkäynti on jatkossa varattu vain hengitystieoireisten käyttöön. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että kaikki Forssassa huhtikuussa otetut näytteet ovat olleet negatiivisia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan sairaalan pääsisäänkäynti on jatkossa varattu vain hengitystieoireisten käyttöön. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että kaikki Forssassa huhtikuussa otetut näytteet ovat olleet negatiivisia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronavirus on toistaiseksi päästänyt lounaishämäläiset vähällä. Maaliskuun jälkeen ei ole todettu ainuttakaan tartuntaa. Kaikista noin 80:sta Forssan seudulla otetusta näytteestä vain yksi on ollut positiivinen.

– Tässäkään tapauksessa ei todettu tartuttavuutta. Koko valtakunnassa puhutaan epidemiasta, mutta paikallisesti en ole voinut puhua epidemiasta missään vaiheessa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo.

Koko Kanta-Hämeen alueella on todettu 83 covid-19 -tartuntaa. Hämeenlinnan sairaalassa hoidetaan tällä hetkellä yhtä koronapotilasta, mutta tehohoidossa hänkään ei ole.

Monilla influenssan oireita

Hengitystieinfektioiden vuoksi oireilevia Forssan seudulla on kevään aikana ollut.

– Taudinkuvan perusteella monilla on ollut influenssan kaltaisia oireita. Ihmiset ovat sisäistäneet hyvin sen, että tavallinenkin flunssa sairastetaan kotona. Vähäisempi liikkuminen heijastuu myönteisesti muidenkin tautien leviämiseen.

Koronan testaamiseen seudulla on otettu matala kynnys. Testeihin on passitettu, jos kuumeen lisäksi potilaalla on todettu yskää, kurkkukipua tai nuhaa.

– Meillä on otettu hyvin liberaali kanta. Olemme testanneet suosituksia löyhemmin perustein, jotta piilossa olevatkin tapaukset havaittaisiin, Teppo Tähtinen selvittää.

Luitko tämän: Forssan sairaala aloittaa maanantaina koronanäytteiden oton, tartuntatautilääkäri osoittaa testattavat  (FL 3.4.2020)

Suojavarusteista yhä pulaa

Hoitokäytännöissä linjaus on selvä. Tähtisen mukaan Forssassa hoidetaan ne, jotka eivät todennäköisesti hyödy tehohoidosta. Hämeenlinna taas on tehohoitoa tarvitsevien paikka. Päätökset tehdään lääkärin ja potilaan yhteistuumin.

– Nykytilanteeseen nähden kapasiteettia meillä on runsaasti ja riittävästi. Sellaista skenaariota, että vuodeosastopaikat loppuisivat, ei ole näköpiirissä, Tähtinen arvioi.

Suojavarusteiden suhteen Forssassakin jaetaan niukkuutta.

– Jatkuvassa pienessä pulassa eletään. Käyttöä on säännöstelty meillä tiukasti ja vielä ne on saatu riittämään.

Rajojen avaaminen ei aiheuttanut piikkiä

Uudenmaan avaaminen ei tuonut korona-aaltoa Lounais-Hämeeseen.

– Odotin, että joitakin tapauksia olisi tullut, mutta virus eteni jo siinä vaiheessa hitaasti.

Tähtinen ei ryhdy ennakoimaan, miten paljon kaavailtu rajoitusten höllentäminen vaikuttaisi seudun koronatilanteeseen. Tulevaa on mahdoton ennustaa.

– Helppo kuvitella, että moni on turtunut jo tilanteeseen. Painotan yhä ihan samaa, mitä THL painottaa eli hyvää käsihygieniaa, jolla tarkoitetaan siis käsien pesua. Tauti tarttuu ihmisestä toiseen, joten mitä enemmän muiden kanssa on tekemisissä, sitä todennäköisempi tartunta on. FL

 

Lue myös: Vain hengitystieoireiset saavat kulkea pääovesta – Forssan sairaalan sisäänkäynnit uusiksi torstaista lähtien

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic