Lounais-Häme

Korona ei suistanut ahdinkoon – Vain harva pk-yritys haki jatkoa lyhennysvapaille

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Vain kuusi prosenttia maaliskuussa yrityslainoihinsa kolmen kuukauden lyhennysvapaan hakeneista pienistä ja keskisuurista Nordean yritysasiakkaista on hakenut lyhennysvapailleen jatkoa.

– Näyttää siltä, että Suomessa on tehty monia oikeita toimia oikeaan aikaan yritysten pelastamiseksi. Akuutti kassakriisi, joka monia pieniä ja keskisuuria yrityksiä maaliskuussa uhkasi, onnistuttiin selättämään, Nordean yrityspankeista Suomessa vastaava johtaja Aleksi Lehtonen kertoo.

Lyhennysvapaiden kysyntä on Nordeassa tyrehtynyt vain muutamiin kappaleisiin päivässä. Koronakriisin yllättäessä keväällä pankkiin tulvi yhteydenottoja. Lyhennysvapaita on hakenut kaikkiaan yhdeksän prosenttia Nordean yritysasiakkaista.

– Akuutti kassakriisi kosketti vain osaa yrityksistä. Niitä pienimpiä, joilla luonnollisesti liikkumavaraa on vähemmän. Suurella osalla yrityksiä on ollut riittäviä puskureita lyhytaikaisen kriisin sietämiseen.

Kotimaassa toimivien yritysten näkymät ovat melko hyvät. Alkuun kovimman osuman saaneen palvelusektorin yritysten kassat ovat kilisseet viime viikkoina hyvin. Ulkomaankauppaa harjoittavien tilanne voi muuttua loppuvuotta kohden haastavammaksi.

– Tilauskirjojen tyhjetessä voivat vientiyritysten näkymät heiketä nopeasti. Tärkeimpien kauppakumppanimaiden, kuten Saksan, Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Venäjän tilanne vaikuttaa tähän olennaisesti, Lehtonen summaa.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic