Lounais-Häme Jokioinen

Korona hiljensi esityskevään, mutta syksyllä kajahtaa: Jokioislainen IdeaTeatteri tuottaa koko perheen musiikillisen farmiseikkailun

Jokioislainen osuuskunta tuottaa koko perheen musiikkikomedian, joka lähtee Suomen kiertueelle syyskuussa.
Television lastenohjelmista tutut Isa-Eerika Lehto ja Jaakko Loukkola ovat syksyllä starttaavan farmiseikkailun tähdet. Tarinassa rokkikanan saksofoni ja Vaari katoavat, ja mysteeriä ryhtyy selvittämään maailman likinäköisin salapoliisi. Kuva: Kalle Tulander

Koronapandemia on hiljentänyt kevään ja ainakin osan kesän tapahtumista, mutta syksyä suunnitellaan sitä suuremmalla innolla. Jokioislainen IdeaTeatteri Osuuskunta on starttaamassa syyskuussa toisen, koko perheen teatterillisen musiikkikomediakiertueen. Osuuskunnan edellistä tuotantoa, Sirkus Melskalaa esitettiin viime helmikuusta alkaen noin 50 näytöstä eri puolilla Suomea.

– Saimme Melskalan kiertueen vietyä vihoviimeistä esitystä lukuun ottamatta maaliin. Siinä meillä kävi tuuri. Moni ryhmä oli valmistellut esityksen kevääksi ensi-iltaan, IdeaTeatterin toimitusjohtaja Jaakko Loukkola sanoo.

Ensi-aamu yhteistyön ansiosta jälleen Jokioisilla

Jokioislaislähtöinen, nykyään Turussa asuva Loukkola rakensi jo Sirkus Melskalan yhteydessä toimivan yhteistyömallin vanhan kotikuntansa kanssa. Jokioisten kunta tarjosi harjoittelutilat ryhmälle, ja vastineeksi ensi-esitys tarjottiin Jokioisten varhaiskasvatuksen lapsille.

Samaa konseptia hyödynnetään myös tulevan esityksen, eli Mysteeri maatilalla -hupailun kanssa.

– Tulemme harjoittelemaan esitystä syyskuun alussa Jokioisille. Saamme yhteistyön kautta myös edullisen majoituksen. Yhteistyömalli on meille taloudellisesti erittäin tärkeä, sillä meillä ei olisi mahdollisuutta harjoittelutiloihin isommissa kaupungeissa, Loukkola korostaa.

Näin ollen Mysteeri maatilalla tullaan näkemään 18. syyskuuta Jokioisilla ensi-aamussa. Ensi-illan vuoro on seuraavana päivänä Turussa.

Tuotanto vahvasti lounaishämäläisissä käsissä

Esitys on Loukkolan käsikirjoittama ja konseptoima. Hänen kanssaan siinä näyttelee tv:n lastenohjelmista tuttu Isa-Eerika Lehto. Tuotannossa on vahvasti mukana lounaishämäläistä osaamista, sillä musiikin sovittaa ja toteuttaa muun muassa Ypäjän musiikkiteatterista tuttu Kari Mäkiranta. Puvustuksesta vastaa somerolainen Piritta Kämi-Conway. Teknisestä suunnittelusta vastaa Antti Nieminen ja graafisesta ilmeestä Kalle Tulander.

Esityksen syksyn kiertue on jo loppuunmyyty ja näytöksiä on luvassa liki 50. Myös kevättä myydään täyttä häkää, ja yhteensä näytöksiä on luvassa yli 90.

– Meillä on kiertueen myynnissä hieman tavallisuudesta poikkeava konsepti. Esitys ei maksa sen tilaavalle yhdistykselle mitään. Me tilitämme osan lipputuloista yhdistykselle. Riski jää näin ollen meille, mutta se kannustaa tekemään sellaisia esityksiä, jotka yleisöä kiinnostavat, Loukkola toteaa.

Kaksi näyttelijää, kymmenkunta hahmoa = vauhdikasta menoa

Noin tunnin mittaisessa esityksessä on luvassa reilusti uutta lastenmusiikkia, puhuvia eläimiä ja monitasoista huumoria. Yleisö pääsee ottamaan osaa lauluihin ja tarinan kulkuun.

– Maatilasalapoliisimusiikkikomedia, tällaisen ytimekkään kuvauksen minä esitykselle kehittelin. Meillä on Isa-Eerikan kanssa samanlainen rytmitaju lavalla, olemme aika vilkkaita. Vauhtia piisaa, kun näyttelijöitä on kaksi ja hahmoja kymmenkunta, Loukkola virnistää.

Esitys nähdään Jokioisten lisäksi seudulla ainakin Forssassa, Somerolla ja Loimaalla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic