Lounais-Häme Jokioinen

Korona iskee lovea Jokioisten talouteen – Verotulopohja pettämässä

Jokioinen etsii keinoja talouden tasapainottamiseen koronakriisin keskellä.

Koronakriisi tekee ison loven julkiseen talouteen. Jokioisten kunnan tuore veroennuste, joka huomioi koronakriisin vaikutuksia, ennakoi, että kunnan tämän vuoden verotulopohja on pettämässä. Talousarvion laadintatilanteessa kaikki laskelmat osoittivat, että verotuloennusteeksi voidaan kirjata 19,5 miljoonaa euroa. Nyt arvio on 18,7 miljoonaa. Verotuloissa vajausta syntynee siis hyvinkin 840 000 euroa eli noin 1 veroprosentin verran.

Koronan vuoksi terveydenhuoltomenot tulevat kasvamaan tänä vuonna. Samaan aikaan kunnan käyttötalouden palvelumaksuista osa jää saamatta.

Jokioisten kunnan talousarvioon näyttää tänä vuonna muodostuvan 1,2–1,6 miljoonan euron epätasapaino, kun verotulovaje, maksutulovaje ja lisämenot otetaan huomioon. Suunnitelmavuosiin 2021–2022 kohdistuu myös omat paineensa.

Jokioisten kunnanhallitus kävi lähetekeskustelun koronakriisin vaikutuksesta Jokioisten kunnan talouteen. Hallintokunnat saavat ensin tehdä esityksensä talouden tasapainotuskeinoista, joita kunnan johtoryhmä ja hallitus käsittelevät iltakoulussa. Tarkoituksena on löytää talouden tasapainotuskeinoja pidemmällä, 2–3 vuoden aikajänteellä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic