Lounais-Häme Tammela

Korona ja aurinko saivat Forssan seudun ulkoilupaikat täyteen

Forssalainen Teija Heinonen joutui kahdeksi viikoksi karanteeniin, koska hänen opettajallaan todettiin koronavirus. Luonto auttoi, kun kotoa ei saanut poistua minnekään muualle.
Heini Lehtoselle (edessä) ja Teija Heinoselle ulkoilusta on tullut aiempaa tärkeämpi harrastus koronavirusepidemian aikana. Myös Lehtosen koirat nauttivat luonnosta, ja Vilma-koira (vasemmalla) osaa myös ilmaista riemunsa näyttävästi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heini Lehtoselle (edessä) ja Teija Heinoselle ulkoilusta on tullut aiempaa tärkeämpi harrastus koronavirusepidemian aikana. Myös Lehtosen koirat nauttivat luonnosta, ja Vilma-koira (vasemmalla) osaa myös ilmaista riemunsa näyttävästi. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Upeaa linnunlaulua, forssalainen Teija Heinonen toteaa, kun hän astuu ystävänsä Heini Lehtosen kanssa Torronsuon pitkospuille.

Lehtosen koira Vilma hyppää innoissaan suohon ja kaatuu kuonolleen. Väinö-koira ihmettelee pitkospuiden päältä kaverinsa riemua. Vilman innostus naurattaa myös Heinosta ja Lehtosta.

Ulkoilu on ystävyksille tärkeää etenkin nyt, kun koronavirusriski estää muuta tekemistä.

Heinosella ja Lehtosella on kokemusta tiukoistakin rajoitustoimenpiteistä, ja he ymmärtävät, miten tärkeäksi ulkoilu voi niiden aikana muuttua.

Teija Heinonen joutui maaliskuun alussa kahden viikon karanteeniin, koska hänen opettajallaan todettiin koronavirus. Heinonen välttyi onneksi taudilta, ja karanteeni päättyi reilu viikko sitten.

– Siivosin kotia koko kaksi viikkoa. Nyt meillä on todella puhdasta. Aloin käydä säännöllisesti myös metsässä. Se on karanteeninkin aikana sallittuna, Heinonen kertoo.

Heini Lehtonen on seurannut vierestä miehensä karanteenia. Mies joutui eristykseen, koska tuli ulkomailta Suomeen. Koronavirukselta hänkin kuitenkin välttyi.

– Mieheni teki karanteeninsa aikana lattiaremontin, joka oli alun perin suunniteltu pääsiäiselle, Lehtonen kertoo.

Teija Heinonen tietää, miten tärkeäksi ulkoilu tulee, kun ei saa tavata ketään tai käydä edes kaupassa.

– Innostuin uudelleen luonnosta karanteenin aikana. Toivon, että tästä tulee minulle harrastus, joka jatkuu tulevaisuudessakin.

Luonto on tarjonnut maaliskuun aikana Heinoselle monia uusia elämyksiä. Esimerkiksi lauantaina hän näki metsälenkillään kaski hirveä.

– Olen maalta kotoisin, enkä olisi voinut uskoa, että säikähdän hirviä. Mutta ovat ne isoja eläimiä.

Korona on saanut ryhmämuotoiset harrastukset tauolle, ja ihmiset ovat suunnanneet jumppasalien sijaan luontoon. Kun samaan aikaan kevät on tehnyt tuloaan ja aurinko paistanut lämpimästi, Forssan seudun ulkoilualueet ovat täyttyneet liikkujista.

Monien puistojen parkkipaikat ovat olleet lähes täynnä useana päivänä, ja kaupunkipuistoissakin on riittänyt ulkoilijoita tavallista maaliskuuta selvästi enemmän.

Myöskään Torronsuolla ei voi välttyä vastaantulijoilta.

Iittalalaiset Minna, Mikko ja Venla Laine ovat tulleet Torronsuolle monesta eri syystä. Kansallispuisto on heille ennestään tuttu paikka, sen luonto on kaunis, sää on aurinkoinen, eikä koronaepidemian aikana keksi paljon muutakaan tekemistä.

Perhe uskalsi lähteä pitkospuille, koska Torronsuon parkkipaikka ei ollut vielä aamulla tupaten täynnä autoja.

– Olimme etukäteen päättäneet, että keksimme jonkun varasuunnitelman, jos Torronsuo on täynnä väkeä. Haluamme pitää vaaditut turvavälit, perheen äiti Minna Laine kertoo.

Perheellä on mukanaan eväät ja kiikarit. Heidän tarkoituksenaan on kiertää useiden kilometrien mittainen lenkki, vaikka Venlalla on ikää vasta 6 vuotta.

– Me olemme kovia eräilemään, Venla perustelee ja sanoo jaksavansa kävellä.

Vaikka perhe ulkoilee paljon, on koronaepidemian aikana luonnosta tullut aiempaakin tärkeämpi.

– Moni asia on jouduttu perumaan koronan vuoksi. Onneksi ulkoilu on sallittua, Minna Laine sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic