Lounais-Häme Lounais-Häme

Korona karkotti asiakkaat ravintoloista Lounais-Hämeessä – Moni luopuu noutopöydästä, aukioloajat supistumassa

Noutopöytä ei enää houkuta koronavirusepidemia paisuessa. Ravintolat joutuvat reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Noutopöytä ei enää houkuta koronavirusepidemia paisuessa. Ravintolat joutuvat reagoimaan muuttuneeseen tilanteeseen. Kuvituskuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia myös ravintoloiden toimintaan. Moni ravintola luopuu noutopöydistä ja siirtyy kokonaisuudessaan annostarjoiluun. Myös aukioloajat supistuvat.

Esimerkiksi Hämeenmaan Prismojen ravintolamaailmoissa buffet-lounaan tarjoilu päättyy perjantaina. Aukioloaikoja supistetaan hieman sekä aamusta että illasta.

– Buffa on tarjolla vielä viikolla, koska tavaraa on. Lounasta saa jatkossakin Hesburgerilta, à la carte -listalta ja kahvilasta. Myös pizzoja voi noutaa mukaan, Osuuskauppa Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Lari Rusila kertoo.

Ravintolamaailma on jatkossa avoinna 8.30–19 maanantaista perjantaihin. Tähän asti ruokaa on saanut kello 8–21. Myös viikonlopun aukiolo voi supistua.

– Toistaiseksi etenemme näin, seuraamme toki viranomaisten linjauksia ja sitä, miten ihmiset käyttäytyvät, Rusila sanoo.

Epävarmuus ahdistaa

Epätietoisuus ja epävarmuus nakertaa ravintolayrittäjiä. Somerolla Jussin Baarin yrittäjänä toimiva Katri Alanko sanoo tuntevansa ahdistusta erityisesti työntekijöidensä puolesta.

– Aika radikaaleihin ratkaisuihin tässä voi joutua. Koronan vaikutukset ovat näkyneet meillä tähän mennessä yllättävän vähän, mutta tilanne voi olla tänään tämä ja huomenna ihan toinen.

Alanko sanoo, että Jussin Baarissa siirrytään todennäköisesti keskiviikosta alkaen tarjoilemaan lounas annoksina, ja noutopöydästä luovutaan.

– Päivä kerrallaan tässä on mentävä ja yritettävä sietää vaikeaa tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Juhlien peruminenkin näivettää

Forssalaisessa Pikku Pistrinassa siirryttiin kokonaisuudessaan annostarjoiluun viime perjantaina. Koronan vaikutukset ovat jo näkyneet asiakasvirroissa.

– Iltaisin on ollut todella paljon normaalia hiljaisempaa. Eilen, hallituksen uusien linjausten jälkeen, oli kaikkein hiljaisin aika, yrittäjä Sanna Järvi sanoo.

Järvi ei ole vielä päätynyt supistamaan ravintolan aukioloaikoja, mutta sekin on todennäköisesti edessä.

– Minulla on kahdeksan työntekijää, mutta kaikille vaihtoehdoille täytyy pitää ovi auki. Työntekijät ovat olleet tilanteessa erittäin ymmärtäväisiä ja joustavia, Järvi kehuu.

Korona vaikuttaa paitsi Pistrinan päivittäiseen asiakasvirtaan, myös leipomopuolelle, kun juhlat ja muut kokoontumiset perutaan.

Valtava asiakaskato lounaalla

Jokioisten Tietotalon kahvio-ravintola Wendlassa asiakasmäärä on pudonnut tällä viikolla alle puoleen normaalista. Yrityksen toinen toimipiste Jokioisten kunnantalolla suljettiin tiistaina ja lounastarjoilu keskitettiin Tietotalolle.

– Onhan tämä näkynyt valtava asiakaskatona lounaalla, sen lisäksi kaikki kokoukset ja juhlat on peruttu. Palvelualaan korona taitaa iskeä pahiten ensimmäisenä, Pirjo Juhansalo arvelee.

Lounas on Wendlassa edelleen tarjottu noutopöydästä, mutta hygieniaan on kiinnitetty, jos mahdollista, vielä tavallistakin tarkempaa huomiota.

Osa ravintoloista on päätynyt laittamaan ovet väliaikaisesti säppiin. Esimerkiksi Forssassa toimiva nepalilainen ravintola Gurkhali ilmoitti Facebookissa olevansa suljettuna 29. maaliskuuta saakka. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

4.4.2020

Uusimmat