Lounais-Häme

Korona kasvatti äänikirjojen kulutusta – Lastenkirjojen kulutus kasvoi parissa viikossa 140 prosenttia

Palvelussa on koulujen sulkemisen jälkeen otettu käyttöön lähes tuplasti normaalia enemmän lasten Kids Mode -profiileja, jonka avulla lapsi ja aikuinen voivat kuunnella yhtä aikaa eri äänikirjaa.
Perinteisten kirjojen rinnalle ovat tulleet äänikirjat, joiden kulutus on kasvanut selvästi koronakriisin aikana. Kuvituskuva. Kuva: Riku Hasari
Perinteisten kirjojen rinnalle ovat tulleet äänikirjat, joiden kulutus on kasvanut selvästi koronakriisin aikana. Kuvituskuva. Kuva: Riku Hasari

Koronapandemian aiheuttamat karanteeniolosuhteet ovat tuoneet Suomessa uusia käyttäjiä äänikirjojen pariin. Äänikirjapalvelu Storytelin mukaan uusien palvelun käyttäjien määrässä on ollut merkittävää kasvua.

Vallitseva tilanne näkyy Storytelissä selvästi etenkin lastenkirjallisuuden kulutuksessa, joka kasvoi Suomessa 140 prosenttia maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana. Storytelin markkinointipäällikön Hanna Walldénin mukaan palvelussa on koulujen sulkemisen jälkeen otettu käyttöön lähes tuplasti normaalia enemmän lasten Kids Mode -profiileja, jonka avulla lapsi ja aikuinen voivat kuunnella yhtä aikaa eri äänikirjaa.

Dekkarit ja true crime ovat olleet jo pitkään erityisen suosittuja genrejä äänikirjoina. Walldénin mukaan niiden rinnalle on koronakriisin aikana noussut enenevissä määrin myös kevyempää viihdettä ja hyvän mielen kirjallisuutta.

– Kirjallisuus toimii varmasti monelle piristävänä pakona todellisuudesta, ja koronauutisvirrasta kumpuavalle ahdistukselle etsitään vastapainoa. Äänikirjasta voi myös saada seuraa, joka helpottaa yksinäisyyden tunteita, Walldén pohtii.

Kirjoja kuunnellaan enemmän yhdessä

Walldén arvelee myös, että monessa kodissa kirjoja kuunnellaan nyt entistä enemmän yhdessä. Kovassa kuuntelussa ovat nyt etenkin koko perheelle soveltuvat tarinat, kuten Vesa Vierikon lukemat Harry Potter -kirjat.

– Suosittuja ovat myös Paula Norosen Tarja Kulho, Cecelia Ahernin Loppusanat ja Lucinda Rileyn selvästi myös ihan uusia kuuntelijoita löytänyt Seitsemän sisarta -sarja. Samoin psykoterapeutti Maaret Kallion juuri ilmestynyt Voimana toivo -äänikirja on tällä hetkellä ajankohtainen ja kiinnostava, Walldén luettelee.

Yli kaksinkertainen määrä uusia asiakkaita

Storytel raportoi tällä viikolla äänikirjapalvelulla olevan maailmanlaajuisesti 1 154 800 maksavaa asiakasta ja vuosittaisen liikevaihdon kasvaneen 45 prosenttia vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana palvelun otti käyttöön globaalilla tasolla yli kaksinkertainen määrä uusia asiakkaita edeltävän vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, mikä on muutoksena ennennäkemättömän suuri.

Aiheesta aiemmin: Suomalaiset pitävät lukemisesta, mutta ostavat vähemmän painettuja kirjoja (FL 7.5.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic