Lounais-Häme Forssan seutu

Korona kiihdytti käteisen suosion laskua Forssan seudulla – "Lähimaksamisessa räjähdysmäistä kasvua"

Käteisen ei uskota kuolevan vielä hetkeen, mutta myös Forssan seudun kaupoissa ja pankeissa huomattiin vuonna 2020 korttimaksamisen suosion selvä kasvaminen.
Kortti- ja erityisesti lähimaksamisen suosio kasvoi viime vuonna merkittävästi, kun ihmiset pyrkivät välttämään ylimääräisiä kontakteja eri pintoihin – kuten käteiseen rahaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Kortti- ja erityisesti lähimaksamisen suosio kasvoi viime vuonna merkittävästi, kun ihmiset pyrkivät välttämään ylimääräisiä kontakteja eri pintoihin – kuten käteiseen rahaan. Kuva: Tapio Tuomela / FL

– En kyllä edes muista, milloin viimeksi olisin nostanut automaatilta käteistä rahaa, Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen pohtii.

Sama tilanne lienee monella muullakin suomalaisella, sillä käteisen käyttö on vähentynyt merkittävästi jo edellisen vuosikymmenen aikana, mutta viime vuonna pudotus jyrkkeni entisestään. Esimerkiksi Keskon kehitysjohtaja Juha Andelinin mukaan käteisen käyttö väheni noin kymmenen prosenttiyksikköä viime vuoden aikana.

– Käteisen käyttö nyykähti meillä viime huhtikuussa kertarysäyksellä kolmanneksella, Virtanen muistelee.

”Onhan se turvallisempi vaihtoehto”

Myös S-ryhmässä on havaittu käteisen käytön väheneminen.

– Kyse on useista prosenttiyksiköistä, mitä alenema on tällä hetkellä verrattuna viime vuoden tilanteeseen, S-ryhmälle käteisrahahuollon palveluita tarjoavan Reila Palveluiden tuotantojohtaja Kaisa Lindholm toteaa.

Forssan Prismassa korttimaksujen osuus on kaikista ostoksista 80–90 prosenttia, Prisma-päällikkö Minna Hovila-Myllylä kertoo.

– Korona selvästi on vauhdittanut korttimaksun suosiota. Onhan se turvallisempi vaihtoehto. Etenkin lähimaksun suosio on kasvanut, kun siinä ei tarvitse koskea kuin omaan pankkkikorttiin, Hovila-Myllylä sanoo.

Hovila-Myllylä huomauttaa, että korttimaksaminen on sekä asiakkaalle että myyjälle turvallisempi maksutapa myös koronan jälkeen esimerkiksi siksi, että kortilta rahaa ei voi samaan tapaan varastaa kuin lompakosta tai kassasta.

Juttu jatkuu faktaosion jälkeen.

Maksutavat Suomessa

Vuonna 2020 Suomen Pankin kuluttajakyselyssä

89,6 prosenttia vastaajista kertoi maksavansa päivittäistavaroiden osalta ostoksensa useimmin korttimaksuilla.

Käteismaksajien osuus oli vastaajista enää 5,5 prosenttia.

Käteistä ja korttia yhtä usein kertoi käyttävänsä 3,3 prosenttia vastaajista.

Mobiilipuhelimen maksusovelluksella ostoksensa kertoi hoitavansa 1,0 prosenttia.

0,6 prosenttia ei osannut nimetä yleisintä maksutapaansa.

Vielä vuonna 2007 saman kuluttajakyselyn vastanneista korttimaksua käytti useimmin

55,6 prosenttia, käteistä 33,5 ja näitä kahta yhtä usein 10,6 prosenttia. 0,3 prsenttia ei osannut sanoa yleisintä maksutapaansa.

Suomen Pankin kuluttajakyselyn on suorittanut Taloustutkimus oy vuosittain vuodesta 2007 alkaen. Viimeisin tutkimus suoritettiin lokakuussa 2020.

Lähde: Suomen Pankin kuluttajakysely

R-kioskeilla vaihtelua

Korttimaksun ja käteisen suosio vaihtelee sen mukaan, millaisesta kauppapaikasta on kyse.

Sekä Viksbergin että Forssan torin R-kioskien esimiehenä toimiva Leea Lamberg kertoo, että heillä käteisen käytön määrä kyllä väheni viime vuonna, mutta ei kovin merkittävästi.

– Keskustassa meillä käy sen verran iäkkäitä asiakkaita, että korttia käytetään vähemmän. Olen huomannut, että Viksbergissä kortilla maksetaan enemmän kuin keskustassa, Lamberg sanoo.

Käteinen elänee vielä pitkään

Korttimaksamisen suosion kasvu näkyy myös paikallisissa pankeissa. Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio kertoo, että korona-aikana konttorin kassalla tehdyt rahakirjaukset ovat vähentyneet, samoin käteisnostot automaateilta.

– Kortteja on käytetty enemmän maksamiseen kuin aikaisemmin. Erityisesti lähimaksamisessa näkyi räjähdysmäistä kasvua koronan ensimmäisen aallon jälkeen, Moisio kertoo.

– Käteisen käytön väheneminen on vaikuttanut jonkin verran konttorien kassapalveluiden tarpeisiin, ja niiden tarjontaa onkin jo hieman supistettu, Lounaismaan Osuuspankin maksuliikepäällikkö Teuvo Rantanen toteaa.

Moisio kertoo, että käteispalvelulle on yhä kuitenkin kysyntää konttoreissa, mutta suosittelee asiakkaita hankkimaan pankkikortin jo siksi, että monet liikkeet suosivat korttimaksuja ja etenkin lähimaksuja koronan myötä.

– Tulevaisuudessa kortti- ja mobiilimaksaminen tulee todennäköisesti syrjäyttämään käteisen käytön, mutta vielä ei ole sen aika, Moisio toteaa.

Rantanen on Moision kanssa samaa mieltä.

– En usko käteisen kokonaan vielä poistuvan muutamaan kymmeneen vuoteen, mutta sen käyttö tulee tasaisesti vähenemään, Rantanen kertoo. FL-STT

Juttu jatkuu kuvan alla.

Etenkin moni nuori maksaa ostoksensa kännykällä. -Mobiilimaksaminen tulee varmasti tulevaisuudessa nousemaan toiseksi hyväksi vaihtoehdoksi kortin lähimaksamisen rinnalle, Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio arvioi. Kuva: Tapio Tuomela / FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic