Lounais-Häme Forssan seutu

"Se on tehty mitä voidaan, vastuu on yksilöllä" – Korona kiristää otettaan Forssan seudulla, Kaarnakodissa ja Sateenkaaressa tartuntoja

Myös Kuhalan koulussa on tartuntaketju. Oireet kolmessa ketjussa ovat toistaiseksi olleet lieviä koronaksi.
Koronatestaus Forssan sairaalassa on toistaiseksi pysynyt nostamaan kapasiteettiaan koronatapausten määrän kasvaessa. Ensi viikolla keskiviikkona testaus siirtyy sisätiloihin. Perjantaina näytteitä oli ottamassa laboratorion lähihoitaja Mervi Rintala. Kuva: Tapio Tuomela
Koronatestaus Forssan sairaalassa on toistaiseksi pystynyt nostamaan kapasiteettiaan koronatapausten määrän kasvaessa. Ensi viikolla keskiviikkona testaus siirtyy sisätiloihin. Perjantaina näytteitä oli ottamassa laboratorion lähihoitaja Mervi Rintala. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun koronatilanne on heikentynyt tämän viikon aikana tuntuvasti, ja tartunnat ovat seudun kunnissa lisääntymässä.

– Kun edellisillä viikoilla kertyi uusia positiivisia testituloksia parisenkymmentä, nyt niitä tulee esille saman verran päivässä, kiteytti Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen perjantaina.

Koronaketjuja on Tähtisen mukaan nyt kolme ja niiden jäljitys on edennyt hyvin.

– Kaksi ketjuista on hoivayksiköissä eli Kaarnakodissa ja Dementiakoti Sateenkaaressa, joissa on nyt testattu laajasti. Tartuntoja on löytynyt oireettomilta ja oireisilta. Onni on, että ainakin (perjantain tilanteessa) oireet ovat pysyneet lievinä. Sairaalahoitoa ei ole toistaiseksi tarvittu.

Lievän influenssan oireita

Kolmas ketju on Kuhalan koulussa Forssassa, jossa yksi luokka on ollut osin karanteenissa ja osin etäopetuksessa.

– Tartunnat ovat pysyneet luokan parissa ja perheiden piirissä. Sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä eikä sairaalahoitoa ole tässäkään ketjussa tarvittu.

Tähtinen sanoo, että ketjujen hyvä uutinen on se, että tartunnan saaneet ovat rokotettuja sekä nuoria ja perusterveitä.

– Vaikeaa tautimuotoa ei perjantaihin mennessä heissä ole ollut, vain lieviä influenssaoireita ja keuhkoputkentulehdusta.

Tähtinen kuitenkin ennakoi, että nousevat tartuntamäärät alkavat kuormittaa myös sairaalahoitoa ennen pitkää. Tilanne voi olla toinen ensi viikolla.

Omalla harkinnalla liikkeelle

Tähtinen toteaa, että hän on huolissaan nyt jäljittäjien jaksamisesta. Työtä on paljon.

– En ole niinkään huolissani taudin leviämisen suhteen, sillä se on tehty mitä paikallisen terveydenhuollon keinoin voidaan leviämisen estämiseksi tehdä. Nyt tilanne on yksittäisten ihmisten käsissä.

Tähtinen sanoo, että tartuntariski on olemassa ja myös rokotetuilla tavataan ns. läpäisyinfektioita. Tähtinen ei kannusta eikä kiellä osallistumasta suurten joukkojen sisätilaisuuksiin.

– Maski, koronapassi, vain terveenä liikkeelle ja oma riskinarviointi. Näillä ohjeilla, hän tiivisti.

Testaus vetää vielä

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä koronatestaus on pystynyt toistaiseksi vastaamaan kasvavaan testattavien määrään.

– Tällä viikolla on vielä saatu annettua aika jos ei samalle niin seuraavalle arkipäivälle, kertoi laboratorion osastonhoitaja Kirsti Ruohonen.

Tarvittavia lisäaikoja on saatu avattua testauspäivien sisään, toistaiseksi ottoaikaa ei ole pidennetty.

– Perjantaina tosin annoimme jo aikoja maanantaille.

Koronarokotukset palaavat Sortohaan rokotuspisteelle ensi maanantaina, sillä vesivahingot on saatu korjattua.

Mikäli jo varattuihin aikoihin tulee muutoksia, kuntayhtymä ilmoittaa niistä tekstiviestillä ajan varanneille.

Uusimmat

Fingerpori

comic