Lounais-Häme Forssan seutu

Korona on herättänyt Forssan seudun yrityksissä me-henkeä – Nopea reagointi ja avunpyyntö ajoissa ovat nyt arvossaan

Forssan Yrityskehitys oy kehottaa yrittäjiä kysymään ajoissa apua koronan tuodessa ongelmia.
Forssan Yrityskehitys tarjoaa neuvontaa koko seudun yrittäjäkunnalle myös koronatilanteen aikana. Ovet ovat lukossa, mutta apua saa sovittaessa myös paikan päällä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrityskehitys tarjoaa neuvontaa koko seudun yrittäjäkunnalle myös koronatilanteen aikana. Ovet ovat lukossa, mutta apua saa sovittaessa myös paikan päällä. Kuva: Tapio Tuomela

Nopea reagointi ja avun hakeminen, muuntautumiskyky, me-henki ja toisten auttaminen.

Nämä ovat Forssan Yrityskehitys oy:n näkökulmasta yrittäjien tärkeimpiä keinoja selvitä vaikean ja poikkeuksellisen ajanjakson yli.

Kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen ja yrityskehittäjä Timo Kärkkäinen toteavat, että vaikka tilanne on koronan myötä m suuttunut hyvin nopeasti, moni yritys on jo ehtinyt reagoida tilanteeseen. Asiakkaista tyhjentyneet ravintolat ovat kehittäneet take away- ja kotiinkuljetuspalvelujaan, taksiyrittäjät taas ovat alkaneet tarjota kauppakassipalvelua kotiin.

– Ihminen on kekseliäs olento, enkä epäile, etteikö tulevien kuukausien aikana keksittäisi paljon uusia toimintoja, Saarinen sanoo.

Pienet yritykset ovat ketteriä

Yrityskehityksen toimitusjohtaja Riikka Riihimäki kertoo keskustelleensa tällä viikolla kokeneen yrittäjän kanssa, joka on käynyt läpi sekä 1990-luvun että 2010-luvun lamat.

– Yrittäjä sanoi, että jos hän jotain on oppinut, niin pitää reagoida ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet ajoissa. Realistista riskienhallintaa täytyy tehdä jatkuvasti, Riihimäki sanoo.

Kun lamat hiipivät perinteisesti hitaasti, koronan tuoma ahdinko on iskenyt yrittäjien niskaan muutamassa päivässä. Tällöin reagoinnin tulee olla erityisen nopeaa.

– Suuret laivat kääntyvät hitaasti, mutta meilläkin on paljon pieniä yrityksiä, jotka voivat tehdä nopeita muutoksia, Kärkkäinen sanoo.

Heikkeneviin tilanteisiin tulee varautua alalla kuin alalla, sillä vaikka koronan tuomat muutokset eivät näy suoraan kaikissa yrityksessä, vaikutukset kertautuvat lopulta niihinkin, Hannu-Heikki Saarinen muistuttaa.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pekka Ekholm kertoo, että tällä hetkellä yrityksille on tarjolla paljon mahdollisuuksia helpottamaan tilannettaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ajoissa keskustelemaan

Yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm luottaa, että koronan aiheuttama talousahdinko jää kuitenkin suhteellisen lyhytaikaisesti. Ekholm uskoo, että valtion tekemät erilaiset yritysten joustomahdollisuudet sekä tuet auttavat monet yritykset vaikean tilanteen yli.

– Yrityksillä on nyt paljon keinoja helpottaa tilannettaan. YEL-maksuja ei tarvitse maksaa eräpäivänä ja lainojen maksua saa lykättyä, Ekholm antaa esimerkkejä.

Saarinen toteaa, että myös tässä asiassa korostuu nopeus ja varautuminen.

– On keskustelukumppani sitten pankki tai vuokranantaja, on parempi mahdollisuus saada sovittua ajoissa, kun on ajoissa liikkeellä.

Apua annetaan myös Forssan Yrityskehityksessä, joka auttaa koko seudun yrityksiä.

– Ulkopuolinen näkee usein asiat uudesta kulmasta, jolloin ratkaisun löytäminenkin on helpompaa, Ekholm sanoo.

Lue myös: Hallitukselta jättimäinen 15 miljardin paketti työpaikkojen ja yritysten turvaamiseksi

Ei pidä jäädä murehtimaan

Tärkeää on myös keskustella vaikeuksistaan, eikä jäädä yksi murehtimaan.

– Mitä olen jutellut muutamien yrittäjätuttujeni kanssa, niin yrittäjien joukossa on tällä hetkellä vahva me-henki. Forssan Yrittäjissä me autamme kaikkia, Forssan Yrittäjien hankekoordinaattori Kalle Lahtinen toteaa.

– Forssassakin on aloitettu jo erilaisia vapaaehtoistoimintoja. Sellainen yleinen välittämisen ilmapiiri on selvästi ilmoilla, Riihimäki sanoo. FL

Luitko tämän: Forssan Lehden lukijat: Suosikaa paikallista yritystoimintaa – Korona tekee yrityksistä sairaita

Yrittäjää autetaan

Forssan Yrityskehitys oy tarjoaa yritysneuvontaa Forssan seudun yrityksille yhä sekä etänä että toimipisteessään. Tapaamisen voi sopia puhelimella tai sähköpostitse.

FYK kokoaa myös verkkosivuilleen ja Facebookiin ajankohtaista tietoa ja ohjeistusta koronaan liittyen.

Yrittajat.fi-sivustolta löytyy Kaikki koronasta -paketti, johon on kerätty yrittäjälle olennainen tieto pandemiasta.

Hämeen Yrittäjien asiakas- ja neuvontapalvelu toimii arkisin 8-15 numerossa 050 439 4334.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic