Lounais-Häme Forssa

Korona rajoittaa sekä nuoria että vanhoja – Asiantuntijat: Ohjeita uskotaan Forssassa melko hyvin

Forssan kotihoidon iäkkäillä asiakkailla tunnelma on rauhallinen. Sivistysjohtaja luottaa, että myös valtaosa nuorista noudattaa annettuja ohjeita.
Monessa kaupassa ensimmäinen aukiolotunti on varattu varta vasten riskiryhmiin kuuluville. Kuva: Tapio Tuomela
Monessa kaupassa ensimmäinen aukiolotunti on varattu varta vasten riskiryhmiin kuuluville. Kuva: Tapio Tuomela

Yli 70-vuotiaat kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, mutta julkisessa keskustelussa on noussut viime päivien aikana esillä ikäihmisten nuiva suhtautuminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja valtioneuvoston ohjeistukseen pysyä kotona ja minimoida lähikontaktit ihmisten kanssa.

Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen kertoo, että on ymmärrettävää, että rajoitustoimet voivat tuntua monesta ikäihmisestä liioittelulta.

– Tätä virusta ei kuitenkaan missään nimessä pidä vähätellä. Asiantuntijoiden mukaan se on vaarallisin ikäihmisille ja valmiiksi sairaille. Kuolonuhrit muissa maissa ovat hyvin pitkälti olleet iäkkäämpiä. Tämä kaikki on kerta kaikkiaan nyt otettava vakavasti, Heikkinen painottaa.

”Tällä hetkellä hyvin rauhallista

Parhaiten ihmiset saadaan jäämään kotiin, kun jääminen tehdään mahdollisimman helpoksi.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän asumispalvelupäällikkö Taina Haavisto kertoo, että kuntayhtymän verkkosivuille on kerätty ohjeita, joilla kotiin jäämistä voi helpottaa esimerkiksi kauppojen ja apteekkien kotiinkuljetus- sekä ateriapalveluilla.

Hyky on alkanut järjestää tällä viikolla myös vapaaehtoisten apua kauppaostosten kotiinkuljetuksia varten, johon on parissa päivässä löytynyt jo muutamia vapaaehtoisia viemään kotiin jääville ikäihmisille ostoksia, kotihoidon Forssan aluevastaava Päivi Jussila sanoo

– Tällä hetkellä meillä on hyvin rauhallista. Ulkopaikkakunnalla asuvat omaiset ovat kysyneet paljon, että miten he voisivat auttaa ja millaisia palveluja on tarjolla, Jussila kertoo.

 

Lue myös: Hoivakodit joutuneet käännyttämään vanhusten luokse tunkevia omaisia – Yritykset: Tarvittaessa lukitaan ovet tai soitetaan paikalle poliisit

 

Riskiryhmille ensimmäinen tunti

Monessa kaupassa ensimmäinen tunti on tällä hetkellä varattu riskiryhmiin kuuluville. Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä kertoo, että myös Forssan Prismassa iäkkäämmät ihmiset käyvät melko kuuliaisesti ostoksilla tällöin.

Riskiryhmien tilanteen lisäksi on keskusteltu siitä, noudattavatko erityisesti nuoret kieltoa yli kymmenen hengen kokoontumisista.

– Kävin keskiviikkona iltapäivästä kahvilassa, eikä siellä näkynyt nuorisoa. Yksi neljän hengen ryhmäkin lähti paikalta melko nopeasti, Hovila-Myllylä kertoo.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Forssan Keskuskoulun oppilaita määrättiin karanteeniin viikko sitten.

Ruokailut jatkuvat

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen mukaan koulutoiminnoissa eli käytännössä ruokailuissa on tehty kaikki mahdollinen, jotta tilanteita, joissa on yli kymmenen henkeä paikalla, ei syntyisi.

– Etäopetuksessa olevia 4.–9. luokkien oppilaita jotka osallistuvat ruokailuun kouluilla on vain 27. Päätimme että jatkamme toistaiseksi etäopetuksessa olevien ruokailuja, Pynnönen kertoo.

”Nykynuoret hyvin viisaita

Sosiaalisia kontakteja on vältettävä myös vapaa-ajalla, mihin sivistystoimi tai koulut eivät pysty vaikuttamaan. Pynnönen kertoo, että huoltajiin ja lapsiin on vedottu jokaisessa Wilma-viestissä ja sähköpostissa, jotta sosiaalisia tilanteita vältettäisiin.

– Huoltajia on jopa soittanut ja pyytänyt, että voitaisiinko lapset ja nuoret määrätä pysymään kotona. Siihen meillä ei ole kuitenkaan toimivaltaa.

Pynnönen ja Forssan Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki uskovat, että perheissä on tajuttu tilanteen vakavuus yleisesti ottaen hyvin.

– Nykynuoret ovat lähtökohtaisesti hyvin viisaita. Puhutaan sitten nuorista tai aikuisista, niin aina kuitenkin löytyy ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta välitä ohjeista, Marjamäki toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic