Lounais-Häme

Korona runtelee kauppaa, moni pieni liike voi kadota keskustoista: "Kärsineitä aloja muoti, optikot ja kirjakaupat"

Tsemppiä on tarvittu monesti Forssan Pojan 60-vuotisella taipaleella. Mutta nyt sitä tarvitaan erityisesti, muistuttaa perinteisen miestenvaateliikkeen yrittäjä Pia Hokka. Kuva: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki
Tsemppiä on tarvittu monesti Forssan Pojan 60-vuotisella taipaleella. Mutta nyt sitä tarvitaan erityisesti, muistuttaa perinteisen miestenvaateliikkeen yrittäjä Pia Hokka. Kuva: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronakriisi on iskenyt rajusti kauppaan. Joillakin erikoiskaupan aloilla liikevaihto on romahtanut jopa 80–90 prosenttia, sanoo edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.

–  Kärsineitä aloja ovat esimerkiksi muoti, optikkoliikkeet ja kirjakaupat. Autokauppa on pitkälti pysähdyksissä. Sen sijaan päivittäistavarakauppa menestyy paremmin.

Myös rakentaminen, kodinkonekaupat ja pienelektroniikan myynti ovat yleisesti ottaen kärsineet muita vähemmän. Rautakauppojen asiakkaissa on kuluttajien lisäksi myös toisia yrityksiä. Kodeissa vietetään paljon aikaa, ja pienet pintaremontit huutavat tekijöitään. Etätöissä on myös pistetty pystyyn omia kotikonttoreita.

 

Huhtikuun alun kyselyssä yli neljäsosa kaupoista kertoi liikevaihtonsa romahtaneen lähes täysin, ja työntekijöistä oli vähennetty neljännes.

Monia yrityksiä koettelee myös kassakriisi. Kaupan liitto ja Palvelualojen työnantajat Palta ehdottavat eniten kärsineille yrityksille palkkatukea, jota käytettäisiin toiminnan uudelleenkäynnistykseen ja lomautusaikojen lyhentämiseen. Myös vuokratukea on väläytelty.

 

Suuri osa kaupan yrityksistä ei ole kokenut saaneensa apua tähänastisista tukimuodoista, kuten Business Finlandin ja ely-keskusten rahoituksesta.

–  Ikävimmässä tilanteessa kriisi voi johtaa siihen, että myös moni kaupunkikeskustoja elävöittävä pieni kauppa katoaa.

Loikkanen toivoo, että kuluttajat tukevat kotimaista työtä ja kauppaa asioimalla suomalaisissa kaupoissa ja tekemällä verkko-ostoksia suomalaisista tai Suomessa toimivista yrityksistä.

Lue myös: Kivijalkamyymälän vahvuutena palvelu – Forssan Poika on palvellut Sibeliuksenkadulla jo 60 vuotta (1.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic