Lounais-Häme Forssa

Korona sai miehet lisäämään vihannesten syöntiä – Forssan Citymarketissa kasvisten myynti harppasi tänä vuonna

Kasvikset näyttävät maistuvan forssalaisillekin aiempaa paremmin. Kuva: Juhani Salo
Kasvikset näyttävät maistuvan forssalaisillekin aiempaa paremmin. Kuva: Juhani Salo

Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan miesten kasvihuonevihannesten syönti on lisääntynyt korona-aikana. Liki neljännes 35–54-vuotiaista miehistä arvioi vihannesten syömisen lisääntyneen joko selvästi tai hiukan pandemian aikana. Kaikista vastaajista 16 prosenttia arvioi lisänneensä kasvihuonevihannesten syöntiä selvästi tai hiukan. Missään vastaajaryhmässä vihannesten syönti ei vähentynyt.

Tutkimus on valtakunnallinen, mutta kasvisten suosion nousu näkyy myös Forssassa.

Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen kertoo, että kasvisten myynti on kasvanut tänä vuonna vauhdikkaammin kuin minkään muun tuoteryhmän. Kuluttajat suosivat erityisesti salaatteihin ja naposteluun soveltuvia vaihtoehtoja, kuten kirsikkatomaatteja, valmissalaattipusseja ja paprikaa.

Siihen Virtanen ei kuitenkaan ota kantaa, kenen suuhun kasvikset lopulta päätyvät.

– Me emme täällä seuraa yksiön tasolla, kuka kasvikset ostaa tai syö. Mutta selvää on, että kasvisten käyttö kotitalouksissa on lisääntynyt myös Forssan seudulla, Virtanen sanoo.

Forssalaisten kasvisharppaus ajoittuu erityisesti tähän vuoteen. Vielä pandemian alussa vuonna 2020 lihan ja kalan myynti kasvoi kaikista tuoteryhmistä eniten.

Miehet syövät yleensä vähemmän kasviksia

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen iloitsee siitä, että nimenomaisesti miehet ovat lisänneet kasvisten kulutusta:

– Kokemuksemme mukaan miehet ovat käyttäneet vihanneksia perinteisesti nuivemmin, Jalkanen sanoo tiedotteessa.

Myös Mikko Virtanen pitää tutkimustulosta erinomaisena. Hän uskoo, että kasvisten myynnin nousu liittyy etenkin etätyöläisten haluun saada tietokoneen ääreen tai työpäivän päätteeksi jotakin terveellisistä, nopeaa ja helppoa välipalaa. Kurkkua tai kirsikkatomaatteja voi vain napostella, eikä niitä tarvitse valmistaa. Lisäksi yhä useampi kuluttaja ajattelee ekologisesti ja ilmastoystävällisesti.

Kasvisten myynnin odotetaan kasvavan entisestään

Virtanen odottaa, että kasvisten määrä forssalaisissa ruokapöydissä jatkaa kasvuaan. Kasvistrendi syntyi jo muutama vuosi sitten ja on vain kiihtynyt tänä vuonna.

Kauppapuutarhaliiton tutkimuksesta selviää, että 99 prosenttia suomalaisista syö kasvihuonevihanneksia, eli tomaatteja, kurkkuja tai salaatteja. Suurin osa suosii kotimaisia kasviksia.

Tutkimukseen haastateltiin 1000 suomalaista tämän vuoden helmikuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic