Lounais-Häme Forssan seutu

Korona sai poliisin koputtelemaan kotioveen – Rikosten ja kotihälytysten määrä kasvoi Forssan seudulla alkuvuonna

Kotihälytysten määrä kasvoi alkuvuonna myös Forssan alueella. Pahoinpitelyt eivät vain siirtyneet koteihin.
Vanhemmat konstaapelit Ari Vainio (vas.) ja Julius Korelin tarkastivat Tammelassa valtatie 10:llä kuorma-auton, jonka kuorma oli puutteellisesti kiinnitetty. Tästä kirjattiin myös sakko. Forssan seudun liikennerikkomustilastoihin vaikuttaa huomattavasti valtateiden liikenne. Kuva: Tapio Tuomela
Vanhemmat konstaapelit Ari Vainio (vas.) ja Julius Korelin tarkastivat Tammelassa valtatie 10:llä kuorma-auton, jonka kuorma oli puutteellisesti kiinnitetty. Tästä kirjattiin myös sakko. Forssan seudun liikennerikkomustilastoihin vaikuttaa huomattavasti valtateiden liikenne. Kuva: Tapio Tuomela

Kun koronaviruksen tuomien rajoitusten ja ohjeistusten vuoksi ihmiset jäivät koteihinsa, näkyi se poliisin saamien kotihälytystehtävien määrässä myös Forssan alueella.

Tammi-kesäkuussa poliisille tilastoitiin Forssassa 196 kotihälytystehtävää, mikä on 36 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Koko Kanta-Hämeen alueella kotihälytystehtäviä kirjattiin alkuvuonna 1260 eli 24 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Kun ravintolat olivat keväällä kiinni, kotihälytysten määrä luonnollisesti nousi, komisario Outi Pennanen Hämeen poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorista sanoo.

Pennanen kertoo, että kotihälytystehtäviä tulee eniten niin sanotuista metelikeikoista, kun esimerkiksi soitetaan musiikkia liian kovalla, sekä perheriidoista.

– Kun rajoitukset jatkuivat pidempään, monella varmasti stressi kasvoi, ja se purkautui sitten huonosti, komisario Ari Pullinen Hämeen poliisista arvioi.

Pahoinpitelyjen määrä kasvoi

Turhautuminen ja sen purkautuminen näkyivät myös pahoinpitelytilastoissa.

Kun normaalisti pahoinpitely tapahtuu useimmin esimerkiksi ravintolan edessä tai sieltä lähdön jälkeen niin sanotusti nakkikioskilla, vuoden 2020 ensimmäisellä vuosipuoliskolla yksityisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrä kasvoi suuressa osassa maata ravintoloiden oltua kiinni.

Esimerkiksi Forssassa kirjattiin vuoden 2020 tammi-kesäkuun aikana 46 pahoinpitelyä yksityisellä paikalla, kun vuonna 2019 samassa ajassa niitä tilastoitiin 31.

Pitkään neljän seinän sisällä oleminen ja sitä kautta turhautuminen ovat näkyneet myös kotona tapahtuvana väkivaltana. Arkistokuva.

Forssa erottui joukosta

Joillakin paikkakunnilla pahoinpitelyjen ”siirtyminen” julkiselta paikalta yksityiselle näkyy myös tilastoissa, mutta Forssassa julkisella paikalla pahoinpideltiin alkuvuonna 2020 suunnilleen yhtä paljon kuin vuotta aiemminkin. Kokonaisuutena Forssassa kirjattujen pahoinpitelyjen määrä siis kasvoi. Koko Kanta-Hämeessä sekä yksityisellä että julkisella paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyjen määrät laskivat.

– Paikkakuntakohtaisia eroja tulee esimerkiksi yhteiskuntarakenteen, kuten työttömyyden määrään, liittyen, Pennanen selittää.

Koronan vaikutukset näkyivätkin vahvasti myös Forssan seudulla, sillä Forssan työttömyysprosentti nousi ajoittain jopa koko Kanta-Hämeen suurimmaksi.

Nuorten välisten pahoinpitelyjen määrä on myös ollut nousussa, vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen huomauttaa.

Pullinen toteaa, että mitä pienempää aluetta tarkastellaan, sitä suurempaa on myös prosentuaalinen vaihtelu rikosmäärien ollessa suhteellisen pieniä.

– Siksi pienemmillä paikkakunnilla tilastoista ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiäkään tilanteen kehityksen suhteen.

Omaisuusrikoksia tehtailtiin myös

Merkittävää kasvua ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana oli myös omaisuusrikoksissa, sillä niiden määrä nousi Forssassa 46 prosentilla 432:een.

Varkauksien määrä kasvoi aavistuksen, mutta erityisesti petokset lisääntyivät.

– Omaisuusrikosten kohdalla jo pari murtosarjaa vaikuttavat lukuihin paljon, ja määrissä on isoja heittoja. Vaikka tekijöitä ei ole kuin yksi tai kaksi, asianomistajia voi olla useita kymmeniä, Pullinen sanoo.

Sama pätee petoksiin: Yksi tai kaksi tekijää voi tehtailla etenkin netin kauppapaikkojen kautta kymmeniä petoksia. Tällainen petos voi olla esimerkiksi saman esineen myyminen usealle henkilölle tai jonkin sellaisen tavaran myyminen, jota myyjällä ei olekaan.

– Korona toi mukanaan työttömyyttä, mikä saattaa hyvin vaikuttaa petosmääriin, kun ihmiset etsivät keinoja hankkia rahaa. FL

Poimintoja Forssan poliisiaseman tilastoista 1.1.–30.6.

Tilastossa vertaillaan poliisille ilmoitettujen rikosten määrää tammi-kesäkuussa 2019 ja tammi-kesäkuussa 2020.

Forssassa tilastoitujen rikosten yhteismäärä nousi 15,6 prosentilla (911 vuonna 2019,1053 vuonna 2020).

Tilastoitujen rikosten kokonaismäärä nousi myös Jokioisilla (155–209, +34,8 %) ja Ypäjällä (75–88, +17,3 %) ja laski Humppilassa (151–116, -23,2 %) ja Tammelassa (252–210, -16,7 %).

Koko Forssan seudulla väkivaltarikosten määrä hieman kasvoi (79–86, +8,9 %). Omaisuusrikosten määrä seudulla kasvoi selvästi (433–583, +34,6 %).

Huumausainerikosten määrä poliisin tilastoissa on Forssan seudulla aavistuksen laskenut (95–76, -20 %).

Tilastoidut liikennerikokset laskivat seudulla aavistuksen (387–371, -4,1 %).

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic