Lounais-Häme Lounais-Häme

Korona siirtää rippileirejä Lounais-Hämeessä – Ryhmiä pilkotaan pienemmiksi

Forssan seurakunnan rippikoululaisten neljä kesäkuun leiriä muuttuvat päivärippikouluiksi.
– Nuokkari ja Klemelän leirikeskus avataan 1. kesäkuuta, Forssan seurakunnan kappalainen Sanna Kuisma kertoo. Klemelässä pidetään kesäkuussa päivärippikouluja. Kuva: Lassi Puhtimäki
– Nuokkari ja Klemelän leirikeskus avataan 1. kesäkuuta, Forssan seurakunnan kappalainen Sanna Kuisma kertoo. Klemelässä pidetään kesäkuussa päivärippikouluja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronatilanne muuttaa seurakuntien rippikoulusuunnitelmia. Lounais-Hämeessä kesän rippikouluja ja -leirejä ei peruta vaan järjestämisessä noudatetaan evankelis-luterilaisen kirkon piispojen ohjeistusta. Sen mukaan leiritoiminta voi käynnistyä kesäkuussa, kun huomioidaan 50 hengen kokoontumisrajoitus ja osallistujien turvallisuus. Yön yli kestävä leiritoiminta suositellaan aloitettavaksi vasta juhannuksen jälkeen.

Forssan seurakunnan rippikoululaisten neljä kesäkuun leiriä muuttuvat päivärippikouluiksi, jotka järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan Klemelässä. Muutoksena on, että rippikoulussa ei olla yön yli. Kukin ryhmä on Klemelässä kolme päivää.

– Rippikoulua järjestetään kerralla puolelle ryhmälle eli paikalla on 11–12 nuorta sekä opettajia ja isosia. Konfirmaatiopäivät pysyvät ennallaan. Niistä jokaisena järjestetään neljä konfirmaatiota. Jokaiseen osallistuu noin kuusi nuorta ja vieraita niin, ettei kirkossa ole yli 50 henkilöä, kappalainen Sanna Kuisma kertoo.

Tammelan seurakunta aikoi järjestää rippikoululaisille kesäkuussa Kaitalammilla kaksi leiriä ja heinäkuussa yhden.

– Tämän hetken suunnitelman mukaan leirit siirtyvät heinäkuun loppuun ja elokuun alkupuolelle. Silloin toivottavasti ollaan koronan suhteen hieman rauhallisemmassa vaiheessa. Leirit järjestetään lyhennettyinä eli kolmepäiväisinä. Lisäksi ryhmää kohti pidetään kesä–heinäkuussa kaksi lähiopetuspäivää niin, että ei olla yötä. Konfirmaatioiden suunnitellaan olevan elo–syyskuussa. Leireille tulevien nuorten määrät ovat 27, 23 ja 24. Leireillä huolehditaan erityisesti käsihygieniasta, seurakuntapastori Timo Leinonen kertoo.

Humppilassa nuoret ovat lähdössä leirille

Humppilan seurakunta järjestää näillä näkymin suunnitellusti heinäkuussa rippikoululeirinsä Lammilla ja pitää konfirmaation Humppilan kirkossa. Diakoni Jaana Valtonen kertoo, että seurakunta odottaa kuitenkin vielä Kirkkohallituksen ohjeita.

– Kysyimme leirille ilmoittautuneiden 14 nuoren vanhemmilta lähtevätkö nuoret leirille ja kaikki vastasivat myöntävästi. Turvallisuusohjeiden noudattamista helpottaa, että majoituspaikan huoneissa on oma kylpyhuone, Valtonen kertoo.


”Turvallisuusohjeiden noudattamista helpottaa, että majoituspaikan huoneissa on oma kylpyhuone.”


Humppilassa pidetään kesäkuun alussa päiväripari, johon osallistuvat nuoret konfirmoidaan yksitellen 6. kesäkuuta.

Jokioisten seurakunta aikoi järjestää kesäkodissaan Kiipunjärven rannalla kesäkuussa kaksi kesäleiriä. Kirkkoherra Jyrki Koivisto kertoo, että harkinnassa on leirien siirtäminen juhannuksen jälkeiseen aikaan. Tarkoituksena on myös pilkkoa ryhmät niin, että viikon mittaisia leirejä järjestetään kolme. Tällöin viimeinen leiri on heinäkuun puolivälissä.

– Jokaiselle leirille osallistuu maksimissaan 12 nuorta ja lisäksi isosia ja ohjaajia. Konfirmaatiot siirtyvät todennäköisesti heinäkuun jälkipuoliskolle, Koivisto sanoo.

Ypäjän seurakunnan aikomuksena oli järjestää kesäkuun toisella viikolla saaristossa Sandvikissä rippileiri, jolle on ilmoittautunut 16 nuorta. Kirkkoherra Vesa Parikka kertoo, että leiri on tarkoitus järjestää kesällä, mutta ajankohta voi muuttua. Seurakunta odottaa rippileiriasiassa vielä Aluehallintoviraston ohjeita.

Urjalan kesä- ja partiorippikoulut aiotaan järjestää

Urjalan seurakunnan seurakuntapastori Olavi Rissanen kertoo, että näillä näkymin vajaan kymmenen nuoren päivärippikoulu toteutuu suunnitellusti kesäkuun alussa. Konfirmaatio on 14.6., jolle päivälle on siirretty huhtikuulta myös noin kymmenen talvirippikoululaisten konfirmaatio.

– Konfirmaatiot pidetään eri kellonaikaan, jotta vieraiden määrä on maksimissaan 50 henkilöä, Rissanen sanoo.

Urjalan seurakunta aikoo järjestää myös kesärippikoulunsa Janakkalassa heinäkuun puolivälin jälkeen ja heinä–elokuussa yhteistyössä partiolaisten kanssa partiorippikoulun Saariselällä. Vaikka isoset ja opettajatkin lasketaan mukaan, osallistujien määrä on kummallakin leirillä alle 30.

Someron seurakunnassa ollaan kirkkoherra Jaakko Knuutilan mukaan rippileiriasiassa odottavalla kannalla ja odotetaan Aluehallintoviraston ja Tuomiokapitulin ohjeita. Seurakunnan omassa leirikeskuksessa oli tarkoitus järjestää kesäkuussa kaksi leiriä ja heinäkuussa yksi. Jokaiselle oli tulossa noin 30 nuorta.

– Ainakin kesäkuun leirijaksot siirtyvät todennäköisesti heinä–elokuulle. Suunnitelmissa on myös jakaa leirejä niin, että osallistujamäärä pienenee. Jos leirejä ei voi järjestää, niiden tilalla annetaan päiväopetusta. Konfirmaatiot siirtyvät elo–syyskuulle. FL

Lue myös: Nuoret konfirmoitiin yksitellen Jokioisilla – Koronatilanne johti poikkeukselliseen ratkaisuun (FL 2.5.2020)

Luitko tämän? Seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö siirtyi nettiin – Puuhavinkkejä Facebookissa ja nuorteniltoja Discordissa (FL 28.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic