Lounais-Häme Forssa

Korona sotki Forssan Teatterin juhlavuoden, mutta pokka pitää

Pokka pitää kutittaa nauruhermoja ankeuden keskellä.
Pirre Bonon piti ensin esittää Daisya, sitten Rosea, mutta lopulta hänestä Hyacinth. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pirre Bonon piti ensin esittää Daisya, sitten Rosea, mutta lopulta hänestä Hyacinth. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Teatteri avaa ovensa puolen vuoden jälkeen tuomalla lavalle hulvattoman komedian Pokka pitää.

– Paineet ovat kovat, sillä ihmiset tuntevat mennen tullen Hyacinthin seikkailut takavuosien tv-sarjasta. Toivon ihmisten tulevan lavealla mielellä katsomoon, sillä näytelmämme ei ole televisioversio, vaan teatteria teatterissa, ohjaaja Timo Tirri toteaa.

Roy Clarken kirjoittamassa tarinassa Hyacinth (Pirre Bono) saa tietää naapurin sisarusten Emmetin (Ari Lauronen) ja Lizin (Kirsti Aaltonen) puuhaavan harrastajateatteria, soppa on valmis.

– Periaatteessahan se menee aina niin, että alussa Hyacinth on ylpeä, lopussa paljon vähemmän. Tämä on tilannekomiikkaa parhaassa mahdollisessa merkityksessä, ja harjoituksissa kaikkia naurattaa koko ajan.

Alkaa siitä, mihin lajitoveri loppuu

Tirri pohtii, että Pokka pitää on nimenomaan englantilainen farssi, joka alkaa siitä, mihin suomalainen lajitoveri loppuu.

– Englantilaiset osaavat nauraa farssissa itselleen. Jos Hyacinthin tilalla olisikin Hertta Puistokadulta, ei se olisi naurettavaa ollenkaan, vaan ihmiset miettisivät, pitäisikö tämä laittaa valvottuihin olosuhteisiin. Ei Suomessa ole noin kahjoja ihmisiä kuin Hyacinth, jonka kanssa voi tapahtua mitä hyvänsä eikä kukaan ole turvassa.

Kuitenkin Tirri uskoo jokaisen tuttavapiiristä löytyvän jonkinlaisia Hyacinth-tyyppejä samaten kuin Onslow´n, Daisyn ja Rosen tapaisia hahmoja.

– Näytelmässä emme peittelekään suomalaisuuttamme, vaan mitä tahansa voi tulla verhon takaa.

Tirri on aiemmin ohjannut Pokka pitää -näytelmän Vihdin Teatterissa.

– Tämä on kuitenkin ihan erilainen versio.

Itsevarma jyrä, jota et halua inhota

Pirre Bonon piti ensin esittää Daisya, joka vaihtui Hyacinthin toiseksi sisareksi Roseksi.

– Lopulta minusta tuli Hyacinth, kun porukkaa tuli ja meni, Bono kertoo.

Bono on roolihahmoaan rakentaessaan katsellut jonkin verran Pokka pitää tv-sarjaa videoilta.

– Hahmoni ei vielä ole ihan valmis. Toivon hänestä sellaista, joka saa ihmiset nauramaan. Alkuperäinen näyttelijä on kyllä niin loistava, ettei häntä pysty ylittämään. Mutta hyvä voi silti olla.

Bono luonnehtii Hyacinthia itsevarmaksi naiseksi, joka omasta mielestään on kuningattaresta seuraava.

– Hän on mielenkiintoinen tyyppi, joka jyrää kaiken alleen, mutta silti häntä ei inhoa. Otan Hyacinthin vakavasti; eihän ympäristö välttämättä ymmärrä esimerkiksi sitä, miten tärkeä hieno astiasto voi olla. Pidän siitä, että saan näytellä henkilöä, joka on aivan erilainen kuin itse olen. Se tuo haastetta.

Turvallisuuden eteen tehdään kaikki mitä voidaan

Timo Tirri pitää ruhtinaallisena hienona sitä, että teatterin sapatti on ohi.

– Nyt ajattelemme tietenkin paljon sitä, miten yleisö uskaltautuu teatteriin. Me teemme turvallisuuden eteen kaiken sen, mikä ihmisen kädessä on; ompelemme kasvomaskeja, pidämme käsidesit saatavilla ja lippuja myydään esityksiin vain reilun puolen salin verran. Voin väittää, että turvallisempaa teatterissa on kuin kauppakeskuksissa, Tirri toteaa.

Tässä vaiheessa sunnuntainäytöksiä ei vielä myydä, mutta niiden käyttöönottoon on valmiudet, jos kysyntää riittää. FL

Pokka pitää Forssan Teatterissa 17.10.-12.12. Joel Elstelän suomentamassa tarinassa Hyacinthin, Emmetin ja Lizin ohella seikkailevat Daisy (Annika Laitinen), Rose (Tiina Heinonen), Onslow (Ari Linden), Mrs Debden (Leena Koivunen) ja Mr Nilson (Samu Sipponen).

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic