Lounais-Häme Somero

Korona sulki somerolaisten tanssilavojen ovet – Järjestäjät eivät heitä avaimia kaivoon

Vaikka korona sulki Someron tanssilavat, taustayhdistyksissä ollaan melko rauhallisin mielin.
Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä haistelee, mihin suuntaan koronatuulet puhaltavat. Kuva: Tapio Tuomela
Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä haistelee, mihin suuntaan koronatuulet puhaltavat. Kuva: Tapio Tuomela

Tanssilava Esakallio sai uuden lavaisännän, kun kolme vuosikymmentä tehtävässä toiminut Matti Oksanen päätti, että nyt riittää. Lavaisäntänä jatkaa Hannu Heikkilä, joka viime kaudella toimi Esakallion some- ja tekniikkavastaavana.

– Pesti ei alkanut ihan sillä tavalla kuin luulin. Meille jäi kuitenkin reagointiaikaa, kun kausi oli suunniteltu alkavaksi ensi kuun puolivälissä, Heikkilä toteaa.

Koronavirustilanteen vuoksi Suomen hallitus on linjannut, että kaikki yli kymmenen hengen julkiset tapahtumat kielletään näillä näkymin ainakin huhtikuun 13. päivään saakka.

– Esakallion kaksi ensimmäistä erikoisiltaa on peruutettu. Esa Pulliainen W/Mr Breathlessin piti esiintyä huhtikuun 18. päivänä, mutta uusi ajankohta on heinäkuussa. Samaten vappuaaton erikoisilta on peruutettu ja siirretty syyskuun lopulle. Näille keikoille ostetut ennakkoliput käyvät sellaisinaan korvaaville keikoille.

Vaakalaudalla ovat myös huhti-toukokuun perjantaitanssit ja keskiviikkoiset iltapäivätanssit.

– Aloitamme sitten, kun se on viranomaisten mielestä turvallista.

Heikkilä toteaa, että on vaikea arvioida, miten innokkaasti ihmiset sittemmin lähtevät tanssipaikoille.

– Saattaa olla patoutunutta kysyntää tai sitten ihmiset ovat vielä varovaisia.

Someron Esalle Esakallion tanssit ja erikoisillat ovat kirkkaasti suurin tulonlähde. Toinen on Ruokava, joka sekin on huhtikuulta peruutettu.

– Peruuntumisten taloudelliset vaikutukset varmaankin vähentävät seuran urheilupuolen rahoitusta. Tanssilavalle sen sijaan ei ole esimerkiksi suunnitteilla mitään isompia remontteja.

 

Lue myös: Ypäjän rockmusikaali treenataan puolittain WhatsAppissa– Kesäteattereiden näytöskausi uhkaa siirtyä syksyyn

 

”En ole kovinkaan huolestunut”

Ämyrin tanssilavaa ylläpitävän Somerniemen VPK:n puheenjohtaja Mika Sirro kertoo, että tämän hetken tiedon mukaan tanssit alkavat toukokuun 16. päivänä.

– Katsomme tilannetta lähempänä sitä päivämäärää. Nyt ei kukaan voi tietää, mitä tapahtuu. Tilanne on hankala silläkin tavalla, että tansseja pitäisi kuitenkin markkinoida, Sirro pohtii.

VPK saa pääasialliset tulonsa Ämyrin tansseista. Lisäksi rahoitusta tulee aluepelastuslaitokselta.

– En ole tässä vaiheessa kovinkaan huolestunut, sillä VPK-toiminta on kuitenkin hyvällä pohjalla, ja on meille säästöönkin jäänyt jotakin. Ei Ämyri tähän kaadu, mutta olisihan se kiva tietää, kuinka kauan tämä tilanne kestää.

Sirro muistuttaa, että kaikki tanssien järjestäjät ovat samassa koronaveneessä.

– Nyt ei kannata pullikoida vastaan, vaan kuunnella hallituksen ja aluehallintoviraston ohjeita. Toisaalta tämä tilanne on siten yksinkertainen, ettei raskaita päätöksiä tarvitse tehdä itse, kun joku toinen on ne jo tehnyt etukäteen. Eniten minua surettaakin bändien toimeentulo.

Teeriharjun kausi katkesi

Loka-huhtikuussa keskiviikko- ja perjantaitansseja järjestävän Teeriharjun kausi päättyi ennen aikojaan koronavirukseen. Kaikki kauden loput tanssit on peruutettu, ja bingotoiminta on niin ikään jäissä.

– Kun noin kymmenet tanssit on jouduttu peruuttamaan, kyllähän se jonkinnäköisen loven tekee lompakkoon, mutta ei voi mitään, Teeriharjun toimintaa pyörittävän Häntälän maamiesseuran puheenjohtaja Pentti Järvinen toteaa.

Maamiesseuran tulot perustuvat juuri tansseihin ja bingoon.

– Jonkin verran myös vuokraamme rakennusta tapahtumien esimerkiksi juhlien järjestäjille, mutta kaikki nämäkin tilaisuudet on peruutettu toukokuun loppuun saakka.

Järvinen suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Talo on suhteellisen mukavassa kunnossa, eikä se heti päälle kaadu. Jonkinlaisia remonttisuunnitelmia meillä on, mutta ei niitä ole pakko toteuttaa juuri tulevana kesänä. Katselemme, mihin suuntaan maailma muuttuu. Tähän nyt vain on tyytyminen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic