Lounais-Häme Jokioinen

Korona teki ison loven Museorautatien toimintaan – "Talous on kunnolla kuralla"

"Jokioisten kunta lainasi meille 40 000 euroa, jonka käytämme kesän ratatöihin."
Museorautatiellä vietettiin viime kesänä Humppilan uuden aseman ajavaisia. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Museorautatiellä vietettiin viime kesänä Humppilan uuden aseman ajavaisia. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona-aika on tehnyt ison loven Jokioisten Museorautatien toimintaan ja talouteen. Kesän ajokausi alkoi poikkeuksellisesti vasta heinäkuussa, kun höyryjunat ovat aiempina kesinä aloittaneet liikennöinnin jo kesäkuussa. Tilausjunat jäivät pois keväältä ja alkukesältä, ja kesän erikoistapahtumat on peruttu.

– Talous on kunnolla kuralla. Tuloista jää tältä vuodelta huonoimmassa tapauksessa saamatta arviolta 40–60 prosenttia, mikä rahassa tarkoittaa noin 30 000–50 000 euroa. Tulojen menetyksen suuruus riippuu siitä, pystytäänkö tilausjunaliikennettä ajamaan tänä vuonna ja voimmeko järjestää syksyllä Syysajo-tapahtuman ja joulukuussa Joulupukin juna -tapahtuman, Museorautatietä ylläpitävän Jokioisten Museorautatieyhdistys ry:n puheenjohtaja Marko Laine toteaa.

Laine kertoo, että heinäkuulta jouduttiin perumaan niin Minkiön Maalaistori kuin suuri Muistojen Evakkojuna -tapahtumakin. Evakkojuna-tapahtuma oli tarkoitus järjestää 19. heinäkuuta, jolloin aiottiin liikennöidä kahdella tai kolmella junalla ja ihmisiä odotettiin mukaan useampaa tuhatta. Nyt 19. heinäkuuta on tavallinen liikennöintipäivä, jolloin ajetaan yhdellä junalla ja kävijöitä tulee arviolta muutamia satoja.

– Evakkojuna-tapahtuma siirtyy kesälle 2021, ja heinäkuun päivämäärä päätetään myöhemmin. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä paikallisen Karjala-seuran kanssa, ja siihen on saatu hankerahoitusta LounaPlussa ry:stä.

Koronarajoituksista huolehditaan

Museorautatiellä ajetaan heinäkuussa sunnuntaisin ja elokuussa lauantaisin.

– Pyrimme keräämään heinä- ja elokuussa sen verran rahaa, että pärjäämme ensi talven ajan.

Varoja kerätään myytävien junalippujen lisäksi resiinavuokrauksella ja kahviotoiminnalla. Minkiön aseman kesäkahvila ja Kapearaidemuseo ovat avoinna heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin ja elokuussa maanantaista lauantaihin.

Humppilassa avattiin viime kesänä uusi asema, joka siirrettiin Keski-Pohjanmaalta Riipasta ja kunnostettiin. Uusi asema ja sen kahvio ovat Humppilassa avoinna liikennöintipäivinä.

– Humppilan uuden aseman remontti on jo loppusuoralla. Asema on pientä pintaremonttia vaille valmis, ja se on tarkoitus saada pian kuntoon.

Museorautatiellä huolehditaan koronarajoituksista muistuttamalla asiakkaita turvaetäisyyksistä ja käsidesin käytöstä. Siivousta on tehostettu niin kahviossa, yleisövessoissa kuin junassakin.

– Muun muassa junan kahvoja ja otetankoja puhdistetaan useamman kerran ajopäivän aikana. Museojunaan on lisätty myös avonaisia kesävaunuja, jolloin saadaan lisää väljyyttä ja ilmanvaihto toimii umpinaisia vaunuja paremmin.

Varainkeruukampanja jatkuu

Laine kertoo, että yhdistyspohjaisena toimijana Museorautatieyhdistys ei ole saanut yhteiskunnan koronatukia.

– Jokioisten kunta lainasi meille 40 000 euroa, jonka käytämme kesän ratatöihin.

Museorautatieyhdistys käynnisti kesäkuun alussa varainkeruukampanjan, jossa ihmiset voivat osoittaa tukeaan. Kampanja on tuottanut tähän mennessä noin 8 000 euroa, ja keräys jatkuu edelleen.

Museorautatiellä katsotaan koronaepidemiasta huolimatta tulevaisuuteen.

– Ensi vuonna museojunaliikenne täyttää komeat 50 vuotta, ja juhlavuodelle on suunnitteilla erilaisia tapahtumia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic