Lounais-Häme Forssan seutu

Korona vai ei? – Arvioi oma terveydentilasi Omaolossa

Omaoloon pääsee osoitteessa omaolo.fi.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Omaoloon on avattu koronavirustaudin oirearviokysely.

Omaolo on palvelu, jossa Forssan seudun asukkaat voivat saada oireistaan sähköisesti arvion. Omaolon oirearvio kertoo, vaativatko oireet ammattilaisen hoitoa vai riittääkö itsehoito kotona.

Oirearviokyselyn toimintasuositukset ovat kansallisia ja niitä on täydennetty paikallisilla ohjeistuksilla, kun yhteydenotto ammattilaiseen on tarpeen.

Omaolon lomakkeen tavoitteina on varmistaa voimakasoireisten hoitoon pääsy ja ohjeistaa sairaaloissa tai hoivayksiköissä työskenteleviä henkilöitä laitosepidemioiden välttämiseksi.

Omaololla on tavoitteena saada iäkkäät ja riskiryhmään kuuluvat ammattilaisen puhelimitse tehtävään arvioon keskivaikeissa oireissa sekä ohjata kotikaranteeniin ne henkilöt, joilla on suurehko taudin ennakkotodennäköisyys.

Omaolon avulla saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle.

Omaolon oire- ja palveluarviot otettiin käyttöön Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä viime lokakuussa.

Omaoloon pääsee osoitteessa omaolo.fi.

Kriittisten oireiden toimintasuosituksissa ohjataan soittamaan Päivystysapu 116117 -palveluun tai oman alueen terveysneuvontaan. Kiireellisessä hätätilanteessa oikea numero on aina 112.

Lievemmissä oireissa palvelu antaa itsehoito-ohjeita ja muuta neuvontaa. Samaan aikaan saadaan terveydenhuollon puhelinruuhkaa ja ammattilaisten työkuormaa kevennettyä. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittää hoitoa niille, jotka sitä kipeimmin sillä hetkellä tarvitsevat.

Koronavirustaudin oirearvio on saatavilla kaikille Suomen asukkaille, suomeksi ja ruotsiksi, myös niillä alueilla missä Omaoloa ei ole vielä otettu ammattilaisten käyttöön. 

Oirearviokyselyn toimintasuositukset ovat kansallisia ja niitä on täydennetty paikallisilla ohjeistuksilla, kun yhteydenotto ammattilaiseen on tarpeen.

Koronavirustaudin oirearvio on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus oy Duodecimin kanssa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic