Lounais-Häme Forssan seutu

Korona varjostaa Forssan seudun kansalaisopistojen lukuvuotta – Kursseista veloitetaan nyt toteutuneiden tuntien mukaan

Rehtorit toivovat, että kursseille hakeudutaan rohkeasti mukaan.
Kansalaisopistojen syksyn kurssit ovat käynnistymässä muutoin normaalisti, paitsi että ryhmäkokoja on pienennetty. Opistojen ohjelmat on jaettu koteihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kansalaisopistojen syksyn kurssit ovat käynnistymässä muutoin normaalisti, paitsi että ryhmäkokoja on pienennetty. Opistojen ohjelmat on jaettu koteihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Wahren-opiston ja Jokiläänin kansalaisopiston ohjelmat on jaettu koteihin. Syksyn opinnot alkavat normaaliin tapaan, vaikka koronan varjo väijyy yhä.

Jos kurssia ei voida aloittaa tai pitää säännöllisesti, maksu peritään Wahren-opistolla vain pidetyistä kerroista. Joustoa löytyy myös, jos osallistuja ei voi osallistua kurssille oman asemansa tai terveydentilansa vuoksi.

– Kurssille ilmoittautuminen ei sido vielä maksamaan. Päätimme asiasta jo keväällä, kun halusimme toiminnan jatkuvan mahdollisimman normaalisti, rehtori Simo Veistola kertoo.

Ryhmiä ei oteta täyteen. Esimerkiksi luokkaopetuksessa ryhmäkoko on 15–20, jolloin turvavälit voidaan taata.

– Luottavaisin mielin olemme. Toivottavasti ihmiset uskaltavat ilmoittautua mukaan, Veistola jatkaa.

Jokilääni laski opiskelijoiden vähimmäismäärää

Jokiläänin kansanopistolla päädyttiin keskiviikkona samaan ratkaisuun.

– Jos kurssi keskeytyy, lasku lähetetään toteutuneiden tuntien mukaan. Osallistujien vähimmäismäärää on laskettu seitsemästä kuuteen, vs. rehtori Timo Mäntyranta kertoo.

Lukuvuoden ohjelmassa on poikkeuksellisen runsaasti luontoaiheisia kursseja sekä Elonkierron Ystävät ry:n kanssa pidettävä ilmainen yleisöluentosarja.

Myös matalan kynnyksen kuntotanssi ja Itämainen tanssi saavat jatkoa. Nuorimmille liikkujille on luvassa sirkustaiteen saloja.

Opiskelijamäärää on pienennetty myös Jokiläänin kansanopistolla, jotta 1–2 metrin turvaetäisyys voidaan taata. Valtaosa kursseista alkaa syyskuun alun sijasta kuun puolivälin kieppeillä.

– Tiedotustamme kannattaa seurata, mutta toivomme ihmisten lähtevän rohkeasti mukaan. Ilmoittautua pitää, mutta yhden kerran voi tulla maksutta tutustumaan ja jättää leikin kesken, jos siltä tuntuu, Mäntyranta sanoo.

Lähtökohtana on lähiopetus

Etäopetuksen lisäämistä ei juuri ole mietitty. Wahren-opiston suunnittelijaopettaja Marja-Leena Kangasniemi-Saari ei lähtökohtaisesti ole innostunut etäopetuksen lisäämisestä.

– Keväällä osa kieltenopetuksesta pystyttiin siirtämään verkkoon. Lähtökohtana on järjestää kurssit lähiopetuksena, mutta tarvittaessa niitä voidaan siirtyä jatkamaan verkossa.

Uutena tarjonnassa on avoimen yliopiston kautta järjestettävät erityispedagogiikan perusopinnot. Taiteen perusopetuksessa aloittavat uudet ryhmät lasten teatteritaiteessa ja käsitöissä. Soitinrakennuskurssilla tehdään käsin kitaroita ja opistolla aloittaa myös uusi harmonikkaorkesteri

– Kesäkuussa on voinut ilmoittautua nyt jo muutamana vuonna. Ryhmäliikuntaan on ilmoittautunut paljon ihmisiä. Ihmiset kaipaavat selvästi positiivisia harrastuksia, Kangasniemi-Saari tuumailee. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic