Lounais-Häme Forssa

Korona vei hykyn hallintoylihoitajan kotikonttoriin juuri ennen eläkepäiviä – Anna Palin on nähnyt sote-alaa yli 40 vuotta

Anna Palinin ura vei opiskeluaikojen harjoittelusta Forssan sairaalassa monen mutkan kautta takaisin Forssaan. Pitkäaikainen hallintoylihoitaja jättää työnsä levollisin mielin, vaikka korona sekoitti viimeiset hetket.
Anna Palin jäi pitkän uran jälkeen eläkkeelle hyvin poikkeuksellisessa hetkessä, koronavirusepidemian keskellä. Eläkkeellä hän odottaa eniten aikatauluttomuutta. Kuva: Tapio Tuomela
Anna Palin jäi pitkän uran jälkeen eläkkeelle hyvin poikkeuksellisessa hetkessä, koronavirusepidemian keskellä. Eläkkeellä hän odottaa eniten aikatauluttomuutta. Kuva: Tapio Tuomela

Tämän viikon torstai oli viimeinen päivä, kun Anna Palin käänsi autonsa keulan työasioissa kohti Forssaa. Noin 50 minuutin työmatka Toijalasta on ollut enemmänkin etu kuin haitta. Aamuisin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallintoylihoitajana työskentelevä Palin on ollut tavoitettavissa, ja kotimatkalla vaihtuvat maisemat ovat saaneet työasiat jäämään matkan varrelle.

Palinilla on takanaan pitkä, yli 40 vuoden ura sosiaali- ja terveysalalla. Viimeksi kuluneet 13 vuotta hän on työskennellyt Forssassa.

Työuransa loppuhetket Palin päätyi viettämään monen muun tapaan poikkeuksellisissa oloissa. Koronavirusepidemia sai myös Palinin siirtämään työpisteensä Forssan sairaalan kolmannesta kerroksesta kotiin keittiön pöydän ääreen.

– Yllättävän hyvin tässäkin on saanut hoidettua kaiken tarpeellisen.

Luotto hoitohenkilökuntaan on kova

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat viimeisen viikon aikana lyöneet läpi suomalaisen yhteiskunnan. Erityisen isoja vaikutuksia epidemialla on sosiaali- ja terveysalaan. Palinin mukaan äärimmäinen poikkeustilanne on saanut hoitohenkilöstön kokoamaan rivinsä.

– Yhteisöllisyys on noussut. Epidemia on tuonut hoitotyön merkitystä esiin erityisellä tavalla, vaikka ainahan työ on merkityksellistä.

Palin luottaa suomalaisen hoitohenkilökunnan valmiuksiin ja osaamiseen pandemian hoidossa.

– Terveydenhuollon henkilökunta on kouluttautunut hoitamaan sairaita. Luotan heidän osaamiseensa myös koronapotilaiden hoidossa. Epidemian maailmanlaajuisuus ja vakavuus on yllättänyt, mutta terveydenhuollossa suunnitelmia on viety eteenpäin hyvässä hengessä.

Palin toivookin, että epidemian aiheuttamat poikkeusolot toimisivat nimenomaan yhdistävinä, eivät erottavina tekijöinä.

– Huolestuttavissa määrin yhteiskunnassa on lisääntynyt sellainen, että hyväksytään pahan puhuminen. Vaikka korona koettelee, eteenpäin päästään kun jokaisen ihmisarvoa ja ammatillista osaamista kunnioitetaan. Että ollaan ihmisiä toisillemme.

Opiskelujen harjoittelu Forssassa

Palinin työssä hallintoylihoitajana hänen tehtävänsä on ollut vastata hoitotyön kokonaisuudesta. Vaikka hykyssäkin organisaatio on jakautunut lukuisiin palvelualueisiin, tekee kaksi kolmasosaa työntekijöistä nimenomaan hoitotyötä.

– Minun roolini on ollut tehdä kehittämistyötä ja vastata yhteisistä tekemisen tavoista, joita hoitotyössä voidaan osa-alueesta riippumatta hyödyntää.

Palinin mukaan eniten häntä on työssään auttanut laaja katsantokulma hoitotyöhön. Hän aloitti sairaanhoitajan työt 1.6.1977. Tasan 43 vuotta myöhemmin on virallisen eläkkeen aika.

– Elämä on vienyt minua hienosti eteenpäin terveydenhuollon eri tehtävissä. Hauska yksityiskohta on, että sairaanhoitajaopintojeni aikaan 70-luvun puolivälissä tein harjoitteluni Forssan aluesairaalassa. Tämän jälkeen oli 30 vuoden tauko, ennen kuin palasin Forssaan.

Kouluttautumalla eteenpäin

Valmistumisensa jälkeen Palin työskenteli hetken psykiatrisella osastolla. Sieltä tie vei sisätautiosastolle, ja muutaman työvuoden jälkeen erikoistumaan sisätautien erikoissairaanhoitajaksi.

– Tämän jälkeen löysin itseni kouluttautumasta terveydenhoitajaksi. Sitä kautta päädyin työskentelemään kymmenisen vuotta työterveyshoitajana.

Seuraava etappi Palinin uralla oli osastonhoitajaksi siirtyminen. Hoitotyön johtajan sijaisuuksien myötä hän suoritti terveystieteen maisterin opinnot työn ohessa.

– Kouluttautumiseen on tarjoutunut työympäristön puolelta hienoja mahdollisuuksia.

Lastenlapset eläkepäivien ilona

Eläkepäiviensä ratoksi Palin ei ole suunnitellut uusia, eksoottisia harrastuksia, vaan uskoo päivien täyttyvän onnellisesta, aikatauluttomasta arjesta.

– Elämäni on ollut niin aikatauluihin sidottua, että nautin, kun kellottamisen saa jättää pois. Iloitsen siitä, että ulos ehtii kirkkaan päivän aikana.

Aikanaan Palin kuljetti omia lapsiaan harrastuksiin, treeneihin ja kilpailuihin. Kun lapset aikuistuivat, oli lyhyt hetki, kun Palin mietti, mihin häntä enää tarvitaan.

– Nyt pääsen toivottavasti pitkän tauon jälkeen kuljettamaan lastenlapsia harrastuksiin. Lastenlapset ovat olleet iso osa vapaa-aikaani tähänkin asti, mutta jatkossa olen heidän kanssaan varmasti virkeämpi. Sain aikoinaan itse anopiltani ison avun lastenhoidossa, ja nyt haluan olla omien lasteni apuna. FL

Anna Palin

Hallintoylihoitaja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä.

Jää eläkkeelle 1.6.2020. Viimeinen työpäivä ennen lomia tällä viikolla.

Työskennellyt hykyssä ja sen edeltäjässä terveydenhuollon kuntayhtymässä 13 vuotta.

Työuraa sosiaali- ja terveysalalla kaikkiaan 43 vuotta.

Asuu Toijalassa. Kaksi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic