Lounais-Häme Helsinki

Koronaepidemian vuoksi syytä lykätä taloyhtiöiden vuosikokouksia, varsinkin jos päätettävänä on korjaushankkeita

Kriisin tuomista lomautuksista ja työttömyyden kasvusta uhkaa koitua talouspulmia myös taloyhtiöille.
Ilmastopäästöt vähenisivät ja kustannuksia säästyisi, jos vanhojen kerrostalojen lämmitysenergiaa otettaisiin tehokkaasti kierrätykseen. Ensi vuodesta alkaen siihen saa tukea. Kuva: Alma Median arkisto
Kuva: Alma Median arkisto

Taloyhtiöissä asuvat suomalaiset joutuvat pohtimaan, miten yhtiön vuosikokous hoidetaan koronakriisistä johtuvan kokoontumiskiellon aikana. Lakisääteiset vuosikokoukset on ollut tapana järjestää keväällä.

– Taloyhtiöiden kokoukset kannattaa pitää nyt ainakin, jos päätettävänä on korjaushankkeita. Kiireettömien asioiden osalta kokoukset voidaan siirtää tarvittaessa myöhempään. Ne kokoukset, jotka pidetään, on syytä pitää nyt etäyhteyksien avulla. Valtakirjan voi antaa myös etäyhteyksin järjestettävään kokoukseen, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Isännöintiliitto on laatinut kattavat ohjeet etäkokouksen järjestämiseen.

Pirkanmaan Isännöitsijät ry:n puheenjohtaja Riku Pönkänen katsoo, että vuosikokouksia on nyt useimmissa tapauksissa syytä lykätä.

– Jos taloyhtiössä on kiireellisiä hankkeita, sitten tilanne on toinen. Itselläni on nyt käynnissä esimerkiksi yksi ikkuna- ja oviremontti, eikä sitä voi jättää kesken. Ei tämä maailma voi totaalisesti pysähtyä, Kartanon Isännöintipalvelujen toimitusjohtaja Pönkänen tarkentaa.

– Tämä tilanne on ainutlaatuinen, ja toivottavasti se jää myös ainutkertaiseksi.

Miten tartunnan saaneeseen pitäisi suhtautua?

Vuosikokousten ja ylipäänsä kerrostalojen yhteiselon kannalta on ajankohtaista kysyä, miten koronatartunnan saaneeseen asukkaaseen pitäisi suhtautua.

–  Taloyhtiön toimintaan ei kuulu ihmisten liikkumisen rajoittaminen, Riku Pönkänen linjaa.

Lain mukaan jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Jos osakas on selvästi sairas, kuka tahansa yhtiökokouksessa paikalla olija voi suositella tätä käyttämään etäyhteyttä. Jos osakas silti haluaa jäädä kokoustilaan, ei häneltä voi sitä Isännöintiliiton mukaan estää. Tällöin hänen on syytä pitää mahdollisuuksien mukaan tarpeellinen etäisyys muihin läsnäolijoihin.

Kerrostalojen yhteisten tilojen käyttö karanteeniin aikana on edelleen sallittua. Pönkäsen mukaan taloyhtiö päättää esimerkiksi siitä, jatkuvatko asukkaiden omat saunavuorot taloyhtiön saunassa vai eivät.

Taloyhtiöillä on talouspuskuria

Isännöintiliiton Mia Koro-Kanerva muistuttaa, että koronaepidemia on tuomassa myös talousongelmia taloyhtiöille

–  Kun ihmisiä lomautetaan tai irtisanotaan tämän kriisin seurauksena, asuntojen yhtiövastikkeita uhkaa jäädä maksamatta. Taloyhtiö voi joutua näin vaikeuksiin.

Asukkaiden kannalta asetelmassa on hänen mukaansa eräs suojaava tai ainakin riskejä vähentävä piirre.

–  Onneksi monella taloyhtiöllä on taloudessaan melko hyvin puskurivaraa. STT

Korjattu aiempaa uutista klo 20.30: Isännöintiliitto suosittaa etäkokouksia, varsinkin jos päätettävänä on korjaushankkeita. Aiemmassa versiossa kerrottiin virheellisesti Isännöintiliiton näkemyksenä, että taloyhtiöiden kokouksia on luultavasti pakko lykätä.

Uusimmat

Fingerpori

comic