Lounais-Häme Forssa

Koronakevään ylioppilas – Eetu Jansson kirjoitti poikkeuksellisista oloista huolimatta hyvät arvosanat

"Yhteiskuntaopin kokeeni aikaistui viikolla, joten en ehtinyt kerrata sitä niin paljon kuin olin suunnitellut ja se vei aikaa matematiikan lukemiselta."
Frisbeegolfradalla viihtyvä Eetu Jansson on tyytyväinen ylioppilaskirjoitustensa tuloksiin, vaikka korona sotkikin alkuperäiset lukusuunnittelmat. Valkolakki on jo hankittuna, mutta päähänsä hän painaa sen vasta, kun ylioppilaaksi valmistuminen on virallista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Frisbeegolfradalla viihtyvä Eetu Jansson on tyytyväinen ylioppilaskirjoitustensa tuloksiin, vaikka korona sotkikin alkuperäiset lukusuunnittelmat. Valkolakki on jo hankittuna, mutta päähänsä hän painaa sen vasta, kun ylioppilaaksi valmistuminen on virallista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Eetu Jansson on yksi tämän kevään ylioppilaista, jotka joutuivat koronavirustilanteen takia kirjoittamaan ylioppilaskokeet poikkeuksellisissa oloissa. Jansson kirjoitti ylioppilaaksi Forssan yhteislyseosta.

Jansson kertoo aloittaneensa ylioppilaskirjoitukset jo viime syksynä ja kirjoittaneensa historian pois alta, jotta keväällä olisi edessä hieman kevyempi urakka. Koronan takia kevään urakasta ei kuitenkaan tullut kevyempää vaan kokeita tiivistettiin, mikä muutti myös Janssonin alkuperäisiä suunnitelmia.

– Muutos vaikeutti kokeisiin valmistautumista ja aiheutti ylimääräistä miettimistä. Yhteiskuntaopin kokeeni aikaistui viikolla, joten en ehtinyt kerrata sitä niin paljon kuin olin suunnitellut ja se vei aikaa matematiikan lukemiselta, Jansson kertoo.

Lue myös: Lyseon abit suhtautuvat kirjoituksiin terveellä järjellä: ruokaa ei lähmitä ja sunnuntaimessut jätetään väliin (FL 12.3.2020)

Janssonin ylioppilaskokeet menivät kuitenkin hyvin. Yhteiskuntaopista tuli L, historiasta, äidinkielestä ja lyhyestä matematiikasta E ja pitkästä englannista C.

– Englanti jäi vähän harmittamaan, mutta muihin arvosanoihin olen tyytyväinen. Yhteiskuntaopin kokeen aikaistuminen ei vaikuttanut arvosanaan, koska olin tehnyt hyvän pohjatyön jo lukion kursseilla.

Korona vaikuttaa myös pääsykokeisiin

Koronapandemia vaikuttaa myös yliopistojen ja korkeakoulujen pääsykokeisiin. Jansson on hakenut opiskelemaan kauppatieteitä. Vaihtoehtoina ovat Turun, Kuopion ja Vaasan kauppakorkeakoulut, jotka järjestävät yhteisen pääsykokeen.

– Opiskelijavalintaan tuli koronan takia muutoksia. Ylioppilastodistuksen merkitys on valinnassa nyt kauppakorkeakoulusta riippuen 70–90 prosenttia, kun se aiemmin oli 60 prosenttia. Pääsykokeen vaikutus on siis vain 10–30 prosenttia. Se tuo oman haasteensa, koska ylioppilastodistukseni ei välttämättä riitä Turun kauppakorkeakouluun pääsyyn. Uskon kuitenkin, että se riittää Kuopioon ja Vaasaan, Jansson sanoo.

Valintakoe suoritetaan kahdessa osassa niin, että 2. kesäkuuta oleva ensimmäinen osa järjestetään etänä. Kesäkuun puolivälissä oleva toinen koe pidetään silloisen koronatilanteen mukaan joko etänä tai fyysisesti koululla.

– Etänä järjestettävä valintakoe tehdään omalla tietokoneella, jolla pitää olla mikrofoni ja kamera. Kokeen suorittaminen kuvataan, jotta vältetään huijausyritykset.

Janssonin tavoitteena on saada opiskelupaikka tänä keväänä, minkä jälkeen hän aikoo mennä armeijaan.

– Kauppatieteet kiinnostavat, koska ne tarjoavat monia uramahdollisuuksia. Talous ja bisnesasiat ovat aina kiinnostaneet minua.

Frisbeegolfissa menestystä SM-tasoa myöten

Urheilu on ollut Janssonille aina tärkeää. Hän on pelannut nuorempana jalkapalloa ja salibandya, ja nyt ykköslajina on frisbeegolf. Hänellä on lajista 18-vuotiaiden SM-hopea ja -pronssi ja miesten amatöörien SM-hopea. Viime kaudella hän ylti ammattilaisstatuksella olevaksi pro-pelaajaksi, joka pelaa miesten avoimessa sarjassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eetu Jansson käy usein Hunnarin radalla Forssassa treenaamassa frisbeegolfia. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Harjoittelen frisbeegolfia tavoitteellisesti ja aion jatkaa pelaamista. Harjoittelen lähialueen radoilla, kuten Hunnarissa Forssassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Kylmäkoskella. Jos koronavirustilanne ei estä, aion osallistua kilpailuihin heinäkuussa Suomessa ja Virossa.

Frisbeegolf on Janssonin mukaan mielenkiintoista, koska siinä yhdistyvät yksilölajille ominainen tiukka kilpailu ja mahdollisuus nähdä hienoja ratoja ympäri Suomea.

– Kilpailujen myötä olen päässyt myös matkustelemaan, sillä olin viime keväänä Amerikassa. FL

Katso täältä kaikkien seudun uusien ylioppilaiden nimet: Seudun valkolakkien saajat julki — Juhlan aika on myöhemmin (FL 12.5.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic