Lounais-Häme Urjala

Koronakevät ei himmentänyt abivuoden hohtoa: Kevään 2020 ylioppilas Elli Maunuksela painaa valkolakin päähänsä tänään

Koronakevään ylioppilas Elli Maunuksela antaa vinkin: "Kirjoituksia ei kannata stressata, vaan tehdä töitä koko lukion ajan".
Ylioppilas Elli Maunukselan mukaan kirjoitusten aikaistuminen siirtyminen yllätti monet.

Viime keväänä koulujen ja toisen asteen oppilaitosten juhlasaleissa ei laulettu Suvivirttä.

Noin 25 000 vastavalmistunutta ylioppilasta jäi ilman juhlavaa lakkiaistilaisuutta koronatilanteen vuoksi. Uudessa, epävarmassa tilanteessa lakkiaiset siirrettiin syksyyn.

Lauantaina 29. elokuuta monessa lukiossa kevään ylioppilaat saavat painaa päähänsä valkolakin perinteisin menoin. Yksi heistä on urjalalainen Elli Maunuksela.

Lue myös: Forssassa, Somerolla ja Urjalassa juhlitaan iloiten mutta koronavirus huomioiden.

Kirjoitusten aikaistuminen yllätti

Väinö Linnan Lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneen Maunukselan mukaan koronakevät ei juuri vaikuttanut abiturienttien opiskeluarkeen. Etäopiskeluun siirryttäessä kirjoituksiin valmistautuvat viimeisen vuoden opiskelijat olivat ehtineet jo aloittaa lukulomansa. Maaliskuun alussa kuitenkin monen kirjoituksiin valmistautuvan opiskelijan suunnitelmat kokivat mullistuksen, kun kevään reaaliaineiden kirjoituspäivät aikaistuivat viikolla.

– Kirjoituspäivien siirtäminen oli monelle shokki. Moni oli ajatellut valmistautuvansa vielä viikon reaaliaineiden kirjoituksiin. Kirjoitin keväällä psykologian. Onneksi olin aloittanut sen lukemisen hyvissä ajoin ennen kirjoitusten aikaistumista, Maunuksela kertoo.

Kirjoituspäivien käytännönjärjestelyihin korona ei tuonut muutoksia. Ylioppilaskokelaat istuivat jo valmiiksi kaukana toisistaan koetilanteessa. Käsidesipullot olivat jo kuitenkin ilmestyneet koetilaan ilmoittaen poikkeusajan tulosta.

Elli Maunuksela valmistui ylioppilaaksi viime keväänä. Tänä syksynä hän aloittaa liikunnanohjaajan ammattikorkeakouluopinnot Lapin Ammattikorkeakoulussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elli Maunuksela valmistui ylioppilaaksi viime keväänä. Tänä syksynä hän aloittaa liikunnanohjaajan ammattikorkeakouluopinnot Lapin Ammattikorkeakoulussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Luku-urakka kannattaa aloittaa ajoissa

Maunuksela ei tehnyt kirjoituksia varten varsinaista lukusuunnitelmaa, vaan valmistautui oman fiiliksen pohjalta. Hän kirjoitti yhteensä kuusi ainetta, joista parhaimmat arvosanansa, kaksi Eximiaa, hän nappasi psykologiasta ja terveystiedosta. Hän muistuttaakin syksyllä kirjoitusurakkansa aloittavia abiturientteja siitä, että kirjoituksia ei kannata stressata liikaa, mutta siitä huolimatta niihin on suhtauduttava vakavasti.

– Luku-urakka kannattaa aloittaa ajoissa. Myös lukiovuosien aikana opiskeluun kannattaa panostaa ja olla aktiivinen oppitunneilla, Maunuksela toteaa.

Keväällä juhlittiin lähisukulaisten voimin

Maunukselan ylioppilaaksi valmistumista juhlittiin keväällä lähimpien sukulaisten voimin hänen kotonaan. Lauantaina luvassa on suuremmat juhlat, kun epidemiarajoitukset ne vihdoin sallivat.

– Kevään valmistujaisten peruuntuminen harmitti, sillä olin ehtinyt jo hieman valmistella niitä. Olin melko skeptinen myös syksyn juhlien toteutumisen suhteen, mutta onneksi pääsemme nyt viettämään ylioppilasjuhlia perinteisellä tavalla, Maunuksela toteaa.

Kohti korkeakouluopintoja

Ylioppilasjuhlien lisäksi 19-vuotiaan urjalalaisen elämässä tapahtuu lähipäivinä suuria muutoksia. Tulevana maanantaina Maunula ja hänen muuttokuormansa suuntaavat kohti Rovaniemeä, jossa alkaa opiskelijaelämä Lapin Ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajakoulutuksessa. Hän suuntaa uuteen opinahjoonsa veljensä jalanjäljissä.

– Olen aina tiennyt, että haluan työskennellä liikunnan ja urheilun parissa. Liikunnanohjaajakoulutus oli ensimmäinen hakutoiveeni, mutta hain myös fysioterapeutiksi, Maunuksela kuvailee.

Tuore ylioppilas harrastaa vapaa-ajallaan aktiivisesti juoksua, pyöräilyä ja hiihtoa. Tulevaisuudessa hän toivookin löytävänsä itsensä personal trainerin uralta tai kannustamasta koululaisia liikkumaan liikunnanopettajana. FL

Maunukselan kirjoitusurakkaan kuului kuusi ainetta. Parhaimmat arvosanat napsahtivat terveystiedosta ja psykologiasta.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic