Lounais-Häme Forssa

Koronakriisi kuristaa Forssan verotuloja

Forssalla on paljon tekemistä taloutensa tasapainottamisessa.

Koronavirus kurittaa Forssan kaupungin taloutta – lisää menoja ja kuristaa verotuloja. Toimialojen ennusteiden perusteella kaupungin toimintakate (=toimintamenot – toimintatulot) ylittäisi talousarvion tämän hetken ennusteen mukaan 0,9 miljoonalla eurolla. Kaupungin tulos on painumassa tällä tietoa pakkaselle runsaalla 3 miljoonalla eurolla. Ennuste sisältää koronakriisin kehittymisestä johtuen paljon epävarmuutta.

Tuloksen heikentymiseen vaikuttaa verotulojen romahtaminen koronaepidemian vuoksi. Kun Forssan talousarviossa verotuloja on arvioitu kertyvän tänä vuonna 62,2 miljoonaa euroa, toukokuinen verotuloennuste on 57,9 miljoonaa eli liki 4,4 miljoonaa euroa vähemmän.

Tammi-huhtikuun osavuosikatsauksen ennusteessa ei ole huomioitu maan hallituksen uutta lisätalousarviota, joka sisältää kuntien ja sairaanhoitopiirien tukemisen kokonaisuuden yhteensä 1,4 miljardia euron edestä.

Pärjäävällä Forssalla haetaan yhä säästöjä

Koronapandemia haastaa talouden tasapainottamisohjelman Pärjäävä Forssa toteuttamisen, koska kriisi romahduttaa kuluvan vuoden verotulokertymän ja vaikuttaa myös tulevien vuosien verotuloihin.

Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman valmistelu etenee kesän aikana siten, että elo-syyskuun vaihteen valtuustoseminaari käy läpi talouden tasapainottamistarvetta, tasapainottamisen vaihtoehtoisia keinoja ja toimia sekä painopisteitä ja linjauksia ohjeeksi tuleviin budjettilaadintoihin.

Pärjäävä Forssa -tasapainottamistoimenpiteiden vaikutus oli noin 1 miljoonaa euroa vuonna 2019 ja ohjelman mukaan 1,9 miljoonaa euroa vuonna 2020 sekä 2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Näiden käyttötaloustoimenpiteiden avulla kaupungin talous oli tarkoitus pitää ylijäämäisenä.

Tuleville vuosille tarvitaan kuitenkin lisää toiminnan ja talouden sopeuttamistoimia, koska koronakriisin ohella väestörakenne jatkaa vanhenemistaan ja sote-palvelujen tarve kasvaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic