Lounais-Häme Forssa

Koronan haasteista selvittiin Faissa kunnialla – Mutta miten toinen aste selviää mahdollisesta toisesta aallosta?

Kevät on ollut pedagogisesti haastava. Syksyllä aloittaa yli 300 uutta opiskelijaa. Rehtorin toive on, ettei mahdollinen korona-aalto iske heti elokuussa.
Forssan ammatti-instituutin rehtori Maaria Silvius on ylpeä siitä, miten henkilöstö ja opiskelijat selvisivät korona-ajasta. Pandemia ei ole viivästyttänyt kenenkään valmistumista ja opettajat omaksuivat nopeasti uudet toimintatavat. Hän uskoo monien koronan tuomien innovaatioiden tulevan pysyvään käyttöön. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutin rehtori Maaria Silvius on ylpeä siitä, miten henkilöstö ja opiskelijat selvisivät korona-ajasta. Pandemia ei ole viivästyttänyt kenenkään valmistumista ja opettajat omaksuivat nopeasti uudet toimintatavat. Hän uskoo monien koronan tuomien innovaatioiden tulevan pysyvään käyttöön. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ammatti-instituutin rehtori Maaria Silvius paketoi torstaina päättyvän kevätkauden hyvillä mielin. Koronapandemia koetteli raskaasti koulutuksen rakenteita, jotka kestivät.

– Olen todella ylpeä siitä, miten olemme selviytyneet. Toiminta vaihtui hetkessä etäopetukseksi verkkoon. Järjestelmät, laitteistot ja henkilöstön osaaminen olivat hyvällä tasolla, eikä meidän pitänyt lähteä nollasta liikkeelle, kuten monissa muissa kouluissa.

Takamatkalta

Olennaisen tärkeää on, että opinnot ovat edenneet ja valmistuvat valmistuneet ajallaan. Pedagogiselta kannalta muutos pakon edessä oli valtava haaste.

– Verkkoon on hirveän helppo jäädä notkumaan, vaikka linjoilla olisikin. Tapahtuuko oppimista kaikilla? Henkilökohtainen kontakti on olennaisen tärkeää. Kaikkia opiskelijoita ei tavoitettu, vaikka suurin osa eteni suunnitellussa aikataulussa. Kevään aikana tuen tarve opiskelijapalveluissa on lisääntynyt selkeästi.

Silviuksen mielestä on selvää, että syksyllä otetaan vauhtia takamatkalta. Synkkyyteen ei ole silti syytä vajota, sillä etäopetus on tuonut myös paljon hyvää.

– Osalla opinnot ovat edenneet paremmin. Ryhmissä, joissa on ollut rauhattomampaa, aika ei ole mennyt nahinoinnin selvittelyyn, vaan työrauha on ollut hyvä.

Maaria Silviuksen mukaan pandemia on tuonut tulevaisuuden kannalta paljon hyvää. Käyttöön on otettu verkkopedagogiikan mahdollisuuksia, simulaatiojärjestelmiä ja uutta tekniikkaa, joiden aika olisi ilman koronaa ollut hamassa tulevaisuudessa.

– Opettajien kesken on luotu hienoja pedagogisia ratkaisuja ja yhteisöllisyys on vahvistunut.

Lue myös: Sara Mäki valmistui mediapalvelujen tuottajaksi.

Miten syksy alkaa?

Poikkeusjärjestelyihin siirryttiin ammatti-instituutilla 16. maaliskuuta, kun hallitus sulki koulut 18. maaliskuuta.

– Meillä oli paljon huolestuneisuutta ja poissaoloja. Wahren-opiston ja keskuskoulun tartunnat vaikuttivat heti meilläkin ilmapiiriin, kun monen sisaruksia oli keskuskoulussa. Henkilöstön jaksamisen ja opiskelijoiden työrauhan takaamiseksi toimimme nopeasti, Silvius painottaa.

Onni oli, että työssäoppimisjaksot painottuvat keväälle. Ravintola-alan opiskelijoille piti järjestää koululla erilaisia harjoituksia, kun moni ravintola keskeytti toimintansa ja harjoittelupaikka katosi hetkessä. Korvaavia paikkoja löytyi alalta vain harvoille.

Syksyn valmistelua leimaa epävarmuus. Pahin tilanne olisi, jos koronan mahdollinen toinen aalto iskisi jo elokuussa.

– Meille tulee yli 300 uutta opiskelijaa. Toivon syvästi, että pääsemme toisen aallon uhatessa vähän pitemmälle syksyyn. Poikkeustilanteessa on helpompi toimia, kun opettajat ja opiskelijat tuntevat toisensa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic