Lounais-Häme Forssa

Koronan sävyttämä vauva-aika: Kun sukua ja ystäviä ei voi tavata, sinkoilevat kuvat ja videot sitäkin tiuhemmin

Kun tuoretta perheenjäsentä ei pääse koronarajoitusten vuoksi esittelemään läheisille, tuo nykyteknologia edes vähän lohtua.
Elli-Noora Stenholmin ja Matias Lintulan perhearki on normaalioloissa menevää, ystäviä ja perhettä tavataan tiuhaan. Tänä keväänä on pitänyt keksiä tekemistä omalla porukalla. Koko perhe odottaa, että sukulaiset pääsisivät tapaamaan maaliskuussa syntyneen tyttövauvan. Kuva: Tapio Tuomela
Elli-Noora Stenholmin ja Matias Lintulan perhearki on normaalioloissa menevää, ystäviä ja perhettä tavataan tiuhaan. Tänä keväänä on pitänyt keksiä tekemistä omalla porukalla. Koko perhe odottaa, että sukulaiset pääsisivät tapaamaan maaliskuussa syntyneen tyttövauvan. Kuva: Tapio Tuomela

Vauvan syntyminen on yksi eniten elämää mullistavista kokemuksista. Koronakevät on tuonut elämänmuutokseen vielä aivan oman säväyksensä.

Forssalaiseen Elli-Noora Stenholmin ja Matias Lintulan perheeseen syntyi tyttövauva 4. maaliskuuta. Suomessa oli tuolloin varmistettu vain kymmenkunta koronatartuntaa, eikä isompia rajoituksia ollut voimassa.

– Raskauden loppuaikaan korona ei vaikuttanut, ei sitä ollut juuri tarvetta vielä silloin ajatella. Sairaalassa koronavirus ei näkynyt mitenkään muutoin kuin että vieraiden määrää oli rajoitettu. Vauvamme syntyi sektiolla ja pääsimme kotiin sairaalasta kahden vuorokauden jälkeen.

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi hallitus esitti suosituksen lähikontaktien välttämisestä. Tästä syystä Stenholmin ja Lintulan vauvaa eivät ole läheiset toisia isovanhempia lukuun ottamatta vielä tavanneet. Tutut, joihin on vaunulenkillä törmätty, ovat kurkanneet vaunuihin turvallisen etäisyyden päästä.

– Totta kai se harmittaa, vauva kasvaa niin älyttömän nopeasti. Hän on pian kaksi kuukautta vanha, aivan erilainen kuin vastasyntyneenä, Stenholm sanoo.

4-vuotias murehtii kavereita ja menneitä synttäreitä

Pelastuksen tuo nykyteknologia. Videoiden ja kuvien avulla vauvan kasvusta ja perheen arjesta saa välitettyä tuokiokuvia läheisille käytännössä reaaliajassa. Viestit ja kuvat ovatkin lennelleet tiuhaan.

Videopuhelut ovat myös perheen 4-vuotiaalle esikoiselle Benjaminille tärkeä väline pitää yhteyttä esimerkiksi isovanhempiin.

– Hänellä on käytössä minun vanha puhelimeni, jolla hän saa soitella. On se 4-vuotiaalle kuitenkin rankkaa, kun ei pääse tarhaan. Benjamin siirtyi kotihoitoon heti, kun vauva tuli kotiin.

Arjen pyöritykseen oman lisämausteensa tuo Benjaminin kädessä oleva kipsi. Isä Matias oli kaksi viikkoa isyyslomalla, mutta palasi sen jälkeen töihin.

– Nyt minulla on täällä käytännössä kaksi vauvaa puettavana, kun lähdemme ulkoilemaan. Sitä olemme kuitenkin tehneet paljon, kun mitään muuta ei oikein voi. Huhtikuussa näyttää tähän mennessä tulleen 200 kilometriä. Benjamin kulki alussa mukana polkupyörällä, nyt kipsin vuoksi vaunujen seisomalaudalla.

Esikoiselle suurta murhetta tuottivat myös maaliskuiset, kauan odotetut syntymäpäivät, kun vieraita ei saanutkaan kutsua.

– Synttärit pidetään kyllä jälkikäteen sitten, kun se on turvallista, Stenholm lohduttaa.

Nimi kerrotaan ennen kastejuhlaa

Stenholm ja Lintula ovat päättäneet siirtää vauvan ristiäisiä aikaan, jolloin yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat turvallisia ja sallittuja. Vauvan nimen he kuitenkin aikovat paljastaa, kunhan siitä päästään yhteisymmärrykseen.

– Ihan vielä sitä ei ole päätetty. Ristiäisten järjestämiseen voi kuitenkin mennä niin pitkä aika, että aiomme kertoa nimen ennen niitä.

Vauvan elämän ensimmäiset kaksi kuukautta ovat Stenholmin mukaan sujuneet kaikesta huolimatta hyvin. Neuvolakäyntejä on ollut harvemmin kuin esikoisen vauva-aikana, tähän mennessä vain kaksi.

– Terveydenhoitaja kävi meillä heti, kun kotiuduimme ja sen jälkeen olemme käyneet vain kerran neuvolassa. Seuraava aika on kahden viikon päästä. Meillä ei ole ollut suurempia murheita, ja puhelinnumerot, joihin voi soittaa tarpeen tullen ovat kyllä tiedossa.

Kun koronapandemian aiheuttamia rajoituksia aletaan tulevaisuudessa purkaa, aikoo Stenholm katsoa tilanteen etenemistä rauhallisesti.

– Järki täytyy pitää mukana, eikä varmasti heti lähdetä suuria joukkoja tapaamaan. Vaikka emme itse kuulu taudin riskiryhmään, esimerkiksi lasten toiset isovanhemmat kuuluvat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic