Lounais-Häme Forssa

Koronarajoitusten purkaminen elvytti liiketoiminnan – Forssan torin alueen liikkeillä menee taas vähän paremmin

Koronarajoitusten purkaminen ja pitkä hellejaksot saivat asiakkaat liikkeelle Forssan keskustan liikkeissä. Monen yrittäjän mukaan myynti on palannut normaalitasolle, joidenkin mukaan se on jopa tavanomaista parempi.
Taneli Mero (vas.) ja Jari Vuorinen pistäytyivät viikolla Ravintola Kultajyvään lounaalle. Koronakevään aikana kaksikko nautiskeli nouto- ja kuljetuspalveluannoksia työmaalla poistumatta päivän aikana työnantajan tiloista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Taneli Mero (vas.) ja Jari Vuorinen pistäytyivät viikolla Ravintola Kultajyvään lounaalle. Koronakevään aikana kaksikko nautiskeli nouto- ja kuljetuspalveluannoksia työmaalla poistumatta päivän aikana työnantajan tiloista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaksi kuukautta sitten kerroimme Forssan torin ympäristön kivijalkamyymälöiden tilanteesta keskellä korona-arkea. Monelle liikkeelle lähes tavalliseen arkeen palaaminen onkin tuntunut miltei juhlalta.

Harald & Fannyn yrittäjä Kirsi Lundin mukaan tilanne näyttää nyt huomattavasti paremmalta kuin toukokuussa. Valmistujaisjuhlien lykkääntyminen ja peruuntuminen tosin tuntuu puku- ja juhlamekkomyynnillä elävän liikkeen tuloksessa. Toisaalta rippijuhlasesongin alkaminen tasoittaa tilannetta.

Lundin mukaan kesäkuun helteetkin vaikuttivat vaatekauppaan.

– Shortsit ja pikeepaidat kävivät hyvin kaupaksi ja osin loppuivat varastosta. Uusia on jo tilattu odottamaan seuraavaa hellesesonkia, Lund hymähtää.

Yrittäjä itse päivysti korona-aikana yksin liikkeessään henkilökunnan ollessa lomautettuna.

– Parhaillaan lomautusten purkaminen on pohdinnassa, Lund kertoo.

Verkkokauppa saatiin vauhtiin

Naapurissa Forssan Kankaisella rajoitusten purkaminen on tuonut helpotusta. Tyttärensä Merjan kanssa liikettä pyörittävän Anja Johanssonin mukaan ulkopaikkakuntalaiset ja mökkiläiset ovat olleet jopa yllättävän vilkkaasti liikkeellä. Asiakkaita on tullut sadan kilometrin säteellä eri puolilta Etelä-Suomea.

– Täytyy vain toivoa, että tilanne normalisoituu, ja ettei koronan uusi aalto tule tänne saakka, Johansson sanoo.

Kankaisen uuden verkkokaupan käynnistyminen sujui Johanssonin mukaan erinomaisesti. Kesäkuun hellejakson aikaan tahti hieman rauhoittui. Johanssonin mukaan tavaraa on tarkoitus hankkia lisää loppukesäksi. Hän uskoo, että syksyllä verkkokauppa piristyy jälleen huomattavasti.

Asiakkaat palasivat heti

Ravintola Puistolinnan keittiössä yrittäjä Kimmo Hyytiäinen hämmentää lientä kattilassa. Välillä puuha keskeytyy, kun ravintolan asiakkaat kaipaavat täytettä tuoppeihinsa.

Hyytiäisen mukaan ravintola avasi runsaan kahden kuukauden tauon jälkeen ovensa kesäkuun alussa. Kesäkausi käynnistyi ilahduttavan vilkkaasti.

– Kanta-asiakkaat tulivat jo aamuyhdeksältä. He tulivat tänne tapaamaan tuttuja, joita eivät olleet kahteen kuukauteen nähneet koronarajoitusten vuoksi. Tämähän on monelle asiakkaalle eräänlainen olohuoneen jatke, Hyytiäinen kuvailee.

Tosin siinä vaiheessa ravintoloiden aukioloa oli vielä voimakkaasti rajoitettu, mikä näkyy yrityksen tuloksessa viikonloppujen osalta.

Kesäkuussa aukilolorajoitukset lievenivät ja tämä näkyy tulovirrassa aivan selvästi.

Usko tulevaan palautui

Olivian Jonna Mäkelä toteaa, että rajoitusten purkaminen kesäkuun alussa alkoi näkyä välittömästi ihmisten liikkumisessa ja kaupanteossa.

–Nyt tulevaisuus näyttää huomattavasti paremmalta kuin toukokuussa.

Tämä siitäkin huolimatta, että korona vei liikkeeltä kaksi vuoden parasta kuukautta.

Hannun kellon Manu Mäkisen mukaan korona-aika rokotti tuotteiden myyntiä, mutta lisäsi kelloseppähommia.

– Korjaus- ja huoltotöitä oli niin paljon kuin ehti tehdä. Ajattelimme isän (Hannu Mäkisen) kanssa, että teemme rästihommia, kun koronan vuoksi jää luppoaikaa. Tekemättähän ne suurimmaksi osaksi jäivät, Mäkinen naurahtaa.

Mäkisen mukaan kesäkuu on ollut hyvä kuukausi kellojen ja korujen myynnin suhteen. Samaa sanoo saman alan yrittäjä torin toiselta puolelta. Timanttiset-ketjun Kello- Nyströmille kesäkuun myynti oli Forssan liikkeiden osalta tänä vuonna hieman parempi kuin viime vuonna.

– Toukokuun myynti oli 40 prosenttia miinuksella. Kesäkuussa myynti oli puolestaan prosenttia viimevuotista korkeampi, Forssan liikkeiden osalta viisi prosenttia, yrittäjä Kauko Nyström kertoo.

Myös Ravintola Kultajyvällä näyttää riittävän asiakkaita, ainakin viikonloppuna sekä lounasaikaan. Keskiviikkona kassan edessä on pitkä jono asiakkaita heti kello 11:n jälkeen.

– Päivät ovat olleet todella vaihtelevia. Välillä on vain viisi ihmistä lounaalla, välillä on sali täynnä ruokailijoita, Kultajyvän toinen yrittäjä Saila Vuolle kertoo.

Ravintola palveli lounasasiakkaita myös korona-aikaan. Tosin tuolloin lounasannokset myytiin ulos joko noutopalveluna tai lounaskuljetuksina.

Koronarajoitusten purkaminen ja kesäkuun hellejakso palauttivat asiakkaat Forssan Liivikeskukseen. Myyjä Elina Niemi kutsuttiin kesäkuussa pakkolomalta takaisin töihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronarajoitusten purkaminen ja kesäkuun hellejakso palauttivat asiakkaat Forssan Liivikeskukseen. Myyjä Elina Niemi kutsuttiin kesäkuussa pakkolomalta takaisin töihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Liivikeskuksen Anu Niemen mukaan kesän myynti on noussut vähintään normaalille tasolle koronakevään jälkeen. Niemi joutui huhtikuussa lomauttamaan kummatkin työntekijänsä, mutta kesäkuussa hän on kutsunut kummankin takaisin.

Niemen mukaan liikkumisrajoitusten purkamisen jälkeen asiakkaita oli jopa yllättävänkin paljon.

– Alusvaatteille tuntui olevan tarvetta koronakevään jälkeen. Kesäkuun hellejakson aikana meni tietysti paljon uima-asuja, Niemi kertoo.

Forssan Asuntovälityksen Johanna Uoti kertoo, että ihmiset ovat jälleen kesällä rohkaistuneet käymään asuntonäyttelyissä. Kevät on asuntomyyjille perinteisesti sesonkia ja alan kannalta koronarajoitukset iskivät todella huonoon aikaan.

– Kyllä se vaikutti asuntokauppaan selvästi. Mutta kyllä jotkut uskalsivat lähteä asuntokaupoille koronankin aikaan.

Uotin mukaan korona-aikana varsinkin verkkosivujen käyttö lisääntyi selvästi, vaikka se ei heijastunut tehtyihin asuntokauppoihin.

– Monella oli varmaan aikaa unelmoida uudesta kodista, Uoti arvelee.

Hän toivookin, että unelmointi näkyisi lomien jälkeen syyskaudella siten, että moni lähtisi hankkimaan itselleen uutta asuntoa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic