Lounais-Häme Forssa

Koronatestaus uhkaa ruuhkautua Forssassakin – Jo ensi viikolla tiedossa myös puhelinjonoja

Forssan terveysaseman puhelinjonot pitenevät ja koronatestiin saattaa päästä päivän viiveellä. Syynä ruuhkaan on kausiflunssa.
Syksy tulee olemaan koronatestaajille kiireistä aikaa Forssassakin. Testejä otetaan nyt noin 30 päivässä, mutta tarpeen uskotaan kasvavan ensi viikosta alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Syksy tulee olemaan koronatestaajille kiireistä aikaa Forssassakin. Testejä otetaan nyt noin 30 päivässä, mutta tarpeen uskotaan kasvavan ensi viikosta alkaen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan sairaalassa on tahkottu tällä viikolla koronatestejä noin 30 päivässä. Määrä on moninkertaistunut kesästä, jolloin testejä tehtiin vain noin 10–15 viikossa.

Nyt henkilökunnalla alkaa olla kädet täynnä töitä, mutta testattavien määrän uskotaan syksyä kohden vain kasvavan.

Yhtälö johtaa siihen, että koronatestiin ei välttämättä pääse heti samana päivänä kun varaa ajan. Toistaiseksi arvioidaan, että testiin pääsyä voi joutua odottamaan vuorokauden. Myös terveyskeskuksen puhelimen odotetaan ruuhkautuvan ensi viikosta alkaen.

– Pystymme arvioimaan jonkinlaista ruuhkautumista pariksi seuraavaksi viikoksi. On mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu myöhemmin, mutta tilanne tuskin helpottuu, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen sanoo.

Kausiflunssa tekee jonoja

Syy koronatestauksen selvään kasvuun on kausiflunssa. Flunssa lähtee leviämään etenkin nyt, kun koulut ovat alkaneet.

Toistaiseksi kaikki kesän aikana Forssassa otetut näytteet ovat olleet koronalle negatiivisia. Viimeisin positiivinen näyte otettiin toukokuussa. Lukujen perustella näyttää siis siltä, että Forssan seudulla pysyttelevän todennäköisyys saada koronatartunta on tällä hetkellä nolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, ja siksi pyritään siihen, että kaikki hengitystieinfektion oireista kärsivät pääsevät halutessaan testiin.

Vaikka syksyllä tullaan ottamaan enemmän näytteitä kuin keväällä, Teppo Tähtinen arvioi, että koronaa tuskin löydetään yhtään enempää.

– Arvioni mukaan Forssassa tehdään syksyllä yksittäisiä positiivisia koronatestejä, aivan kuten keväälläkin.

Forssassa oli keväällä yhteensä seitsemän varmistettua tautitapausta.

”Ei suoraan vastaanottoon”

Vaikka julkisella puolella näytteenotossa on luvassa ruuhkia, yksityisellä puolella riittää ainakin toistaiseksi kapasiteettia.

Terveystalon Forssan toimipisteessä on tällä viikolla tarjottu noin 15–20 koronatestiä päivässä. Useina päivinä kaikki ajat eivät ole täyttyneet, vaikka testattavia on tullut pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta asti.

Terveystalo Forssassa varaudutaan kuitenkin kiireiseen syksyyn ja koronatestien määrää on mahdollista vielä lisätä nykyisestä. Lisää henkilökuntaa voidaan tarvittaessa kouluttaa tehtävään. Terveystalo tekee testejä vain arkipäivisin. Iltaisin testejä ei tehdä, joten aika kannattaa varata aamupäivällä, mikäli mielii testiin saman päivän aikana.

Terveystalo Forssan vastaava lääkäri Jaana Sundström haluaa painottaa, että hengitystieoireisten ei ole syytä kävellä suoraan vastaanottoon, vaan soittaa tai varata aika netissä. Infektiopotilaat ohjataan sisälle eri ovesta ja heitä varten avataan lähiaikoina erillinen vastaanotto. FL

Lue myös: Kanta-Hämeen työryhmä linjasi maskien jakelusta.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic