Lounais-Häme Forssan seutu

Koronatilanne lisäsi sähköisen apteekkivaltuuttamisen suosiota – Forssassa luotetaan myös paperiseen valtuutuslomakkeeseen

Paperinen valtakirja on apteekkikohtainen, kun Suomi.fi-palvelun kautta tehty sähköinen valtuutus on voimassa kaikissa apteekeissa.
Apteekkiasiointia varten tehtyjen sähköisten valtuutusten määrä on lisääntynyt koronatilanteen takia. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen
Apteekkiasiointia varten tehtyjen sähköisten valtuutusten määrä on lisääntynyt koronatilanteen takia. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen

Koronatilanne on lisännyt valtakunnallisesti sähköisen apteekkivaltuuttamisen suosiota. Maaliskuun aikana Suomi.fi-palvelussa tehtiin Digi- ja väestötietoviraston mukaan 22 000 sähköistä valtuutusta apteekkiasiointia varten. Kaikkiaan palvelussa on tehty noin 50 000 sähköistä apteekkiasioinnin valtuutusta siitä lähtien, kun se otettiin käyttöön kesäkuussa 2019.

Forssan Kutomon apteekissa koronatilanteen ei ole proviisori Anni Korvenojan mukaan kuitenkaan huomattu lisänneen sähköisten valtuutusten määrää. Korvenoja kertoo, että heillä on käytössä myös paperisia valtuutuksia, joiden käyttöönotto on usein ikäihmisille helpompaa kuin sähköisen valtuutuksen tekeminen.

– Paperisen valtuutuksen eli reseptin suostumuslomakkeen voi hakea apteekista, terveydenhuollon toimipisteestä tai Kelan palvelupisteestä, Korvenoja kertoo.

Sähköinen valtuutus voimassa kaikissa apteekeissa

Paperinen valtakirja on apteekkikohtainen, kun Suomi.fi-palvelun kautta tehty sähköinen valtuutus on voimassa kaikissa apteekeissa.

Sähköinen tai paperinen valtuutus tarvitaan reseptin uusimiseen toisen henkilön puolesta. Valtuutus tarvitaan myös, jos esimerkiksi pyytää yhteenvedon toisen henkilön käyttämistä lääkkeistä.

– Jos hakee apteekista lääkkeet toisen henkilön puolesta, tällöin riittää, että mukana on tämän toisen henkilön Kela-kortti ja lista noudettavista lääkkeistä tai lääkärin antama potilasohje, Korvenoja kertoo.

Humppilassa jonkin verran vaikutusta

Apteekki Humppilan Lasissa koronatilanteen vaikutus on näkynyt jonkin verran. Apteekkari Kati Leino kertoo, että Suomi.fi-palvelun kautta tehtyjen sähköisten apteekkivaltuutusten määrä on lisääntynyt viime aikoina jonkin verran.

– Muutos ei ole kuitenkaan ollut radikaali, koska olemme pienellä paikkakunnalla toimiva apteekki. Paperisia valtuutuksia meillä ei juurikaan ole käytössä, Leino sanoo.

Leino toteaa, että apteekissa on käynyt koronatilanteen aikana jonkin verran enemmän asiakkaita, jotka hakevat Kela-kortilla lääkkeitä iäkkäälle vanhemmalleen. FL

Lue myös: Fimea varoittaa hamstraamasta lääkkeitä (FL 16.3.2020)

Näin Suomi.fi-valtuus tehdään

Tunnistaudu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla palveluun osoitteessa suomi.fi/valtuudet.

Siirry valikosta kohtaan ”Anna valtuus”.

Lisää valtuuttamasi henkilön nimi ja henkilötunnus.

Valitse Valtuusasiat-listalta ”Apteekkiasiointi” ja määrittele valtuuden voimassaoloaika.

Valtuutetun tulee kirjautua Suomi.fihin ja hyväksyä valtuuspyyntö.

Kerro valtuuttamallesi henkilölle henkilötunnuksesi sekä tarvitsemiesi reseptilääkkeiden nimi.

Reseptilääkkeiden hakemiseen voi valtuuttaa niin puolison, sukulaisen kuin tutun tai auttamishaluisen naapurin.

Palvelussa voi itse määritellä, kauanko valtuus on voimassa – vaikka vain yhden päivän.

Valtuus astuu heti voimaan. Valtuuden voi myös peruuttaa.

Valtuutettu henkilö ei tarvitse apteekkiin mukaansa potilaan dokumentteja, kuten Kela-korttia tai potilasohjetta.

Sähköisen valtuuden saaneen henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista.

Valtuutetun henkilön tulee kertoa apteekissa, kenen puolesta on asioimassa ja mitä lääkettä hän on hakemassa.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic