Lounais-Häme Forssan seutu

Koronatilanne on sulkenut päiväkoteja Forssan seudun kunnissa – Välillä aikuisia on ollut enemmän kuin lapsia

Kun päiväkodissa on aamulla enemmän aikuisia kuin lapsia, on järkevää yhdistää ryhmiä. Päiväkoteja on suljettu Humppilassa, Jokioisilla ja Tammelassa.
Päiväkodeissa ryhmät ovat tällä hetkellä pieniä. Humppilassa käy varhaiskasvatuksessa noin 15–30 prosenttia normaalista lapsimäärästä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Päiväkodeissa ryhmät ovat tällä hetkellä pieniä. Humppilassa käy varhaiskasvatuksessa noin 15–30 prosenttia normaalista lapsimäärästä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kunnista Humppila, Jokioinen ja Tammela ovat sulkeneet päiväkotejaan koronavirustilanteen vuoksi. Aluehallintoviraston ja opetus- ja kulttuuriministeriön kuntiin tekemän kyselyn perusteella hieman yli puolet kunnista on yhdistänyt varhaiskasvatuksen ryhmiä ja noin kolmannes on yhdistänyt päiväkoteja.

Varhaiskasvatusryhmien lapsimäärät ovat tällä hetkellä huomattavasti normaalia pienempiä. Esimerkiksi Humppilassa ryhmissä on vaihtelevasti noin 15–30 prosenttia normaalista lapsimäärästä. Lintukodon päiväkoti on Humppilassa suljettu, ja siellä olleet neljä esikoululaista käyvät nyt päiväkoti Päivänpaisteessa.

– Päätös tehtiin siksi, että kaikilla (Lintukodon neljällä esikoululaisella) on sisarus Päivänpaisteessa, ja osa heistä on vuorohoidon järjestämisen vuoksi joutunut muutenkin siirtymään äärivuoroissa talojen välillä. Näkisin, että siirtyminen ei ollut lapsille mitenkään haaste ja tartuntatautiin liittyen sillä ei oikeastaan ollut merkitystä, Humppilan varhaiskasvatusjohtaja Katja Ojala kertoo.

 

Lue lisää Lintukodosta: Humppilan Lintukodolle tulossa loppu – Mutta edessä on sentään Päivänpaistetta (FL 30.10.2019)

Tammelassa ja Jokioisilla myös ovia säpissä

Jokioisilla Mäntypuiston päiväkodin ovet ovat nyt kiinni, ja varhaiskasvatus on keskitetty Teerimäen päiväkotiin.

Tammelassa Portaan päiväkoti sekä päiväkoti Haitulat on suljettu. Portaan päiväkodissa kävi koronatilanteen puhkeamisen jälkeen vain yksi tai kaksi lasta.

– Kun työntekijöitä oli kolme, niin päiväkodin pitäminen auki ei ollut järkevää lasten eikä kunnan näkökulmasta, Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso sanoo

Haituloissa oli lapsia noin kymmenen, kuten myös naapurissa sijaitsevassa Taikatassussa. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa käy kunnassa noin 24–25 prosenttia normaalista lapsimäärästä.

Haituloiden lapset ja henkilökunta siirtyivät Taikatassun rakennuksen tyhjilleen jääneeseen päätyyn. Siirron syynä on varautuminen.

– Jos jossain vaiheessa koronavirus leviää meille, meidän on mahdollista siirtää ryhmiä kahteen tyhjään päiväkotiimme, Laakso selittää.

Haituloiden tyhjentämisestä vakituisestikin on Tammelassa keskusteltu. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että päiväkoti suljettaisiin kesällä 2021.

Lue lisää Haituloiden mahdollisesta lakkauttamisesta.

Forssassa lähes puolet lapsista paikalla

Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo, että Forssan kaikki päiväkotiyksiköt ovat yhä toiminnassa. Ryhmät on pidetty normaalia pienempinä tartuntariskin minimoimiseksi.

– Ryhmiä on yhdistetty siellä, missä se on ollut järkevää, kun lapsia on ollut esimerkiksi vain yksi tai kaksi, Pynnönen sanoo.

Forssassa varhaiskasvatuksessa on käynyt koronatilanteessa 47 prosenttia normaalista lapsimäärästä.

Ypäjällä ryhmiä ei ole yhdistetty, ja ainoa päiväkoti, Heporanta, on normaalisti auki. Lapsia on paikalla noin 35 prosenttia normaalimäärästä, perhepäivähoidossa noin puolet. FL

Oikaisu 23.4. klo 9.32: Korjattu, että Haituloiden lakkautusta suunnitellaan vuodelle 2021, ei tulevalle kesälle.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic