Lounais-Häme Hämeenlinna, Forssan seutu

Koronatilanne pahenee edelleen Kanta-Hämeessä: Epäselviä paikallisia tartuntoja on jo kolmasosa – Ovatko hoitajien lomat vaarassa?

Jo kahdeksan potilasta riittää ruuhkauttamaan Kanta-Hämeen keskussairaalan vuodeosaston. Toistaiseksi selvitään ilman osastojen sulkemista tai henkilökunnan lomakieltoja.
Kanta-Hämeen koronavirustilanne on heikentynyt jo monta viikkoa peräkkäin. Kuva: Esko Tuovinen
Kanta-Hämeen koronavirustilanne on heikentynyt jo monta viikkoa peräkkäin. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole vielä jouduttu harkitsemaan henkilökunnan joulun ajan lomien lykkäämistä koko ajan vaikeutuvan koronatilanteen vuoksi.

Sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund sanoo, että tilanne on hankala, mutta hallinnassa.

– Sairaalan vuodeosastolla on hoidossa kahdeksan koronapotilasta ja yksi on teholla. Määrää voidaan pitää pienenä, mutta tosiasiassa se on sairaalan kannalta suuri. Koronapotilaat joudutaan eristämään muista potilaista ja sairaalan tilat käyvät vähiin, Grönlund sanoo.

Terveyskeskuksien vuodeosastoilla on kaksi koronapotilasta.

Monissa Suomen sairaanhoitopiireissä on jo jouduttu käynnistämään neuvottelut henkilökunnan lomien lykkäämisestä.

– Meillä ei olla vielä näin pitkällä, Grönlund korostaa.

Koronatilanne pahenee koko ajan Kanta-Hämeessä. Varmistettuja tartuntoja on torstaihin mennessä 4391, kun niitä vielä viime viikolla oli 4137. Koronaan on menehtynyt kaikkiaan 49 ihmistä.

Jo kolmasosalla kaikista koronaan sairastuneista tartunnan lähde on epäselvä. Vastaava luku oli vielä viime viikolla 27 prosenttia. Epäselvät paikalliset tartunnat ovat edelleen suurin yksittäinen syy sairastumiseen. Seuraavaksi yleisimpiä ovat tartunnat kotona tai sukulaisten ja ystävien tapaaminen.

Kuntien tartunnanjäljitys on monin paikoin ylikuormittunut, ja jäljitystä on jouduttu kohdistamaan esimerkiksi hoivakotiepidemioihin, joita on sekä Hämeenlinnan että Forssan seuduilla.

Koronaa esiintyy Forssan seudulla kohtalaisesti, mutta maakunnan kaikissa muissa osissa erittäin runsaasti.

Myös muita hengitystievirustauteja on liikkeellä. Kaikkien kannattaa täydentää rokotesuojansa, jos se on puutteellinen. Oleellista on myös, että oireilevat pysyvät kotona, vaikka koronapassi olisi kunnossa tai covid-testitulos negatiivinen.

– Nyt on maalaisjärki tarpeen, Grönlund painottaa.

Neljäntoista vuorokauden ilmaantuvuus kahdelta edeltävältä viikolta on 295/100 000 asukasta kohti. Seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti oli Forssan 14, Hämeenlinnan 173 ja Riihimäen seuduilla 74 asukasta 100 000 asukasta kohti.

Rokotetuilla todetaan kohtalaisen paljon ns. läpäisyinfektioita, joten vakavan covid-taudin riskiryhmiin kuuluvien rokotettujenkin henkilöiden kannattaa tällä hetkellä harkita tarkkaan, kannattaako osallistua tilaisuuteen, jossa suuri joukko ihmisiä kokoontuu sisätiloissa.

Lue myös: Avi: Koronapassi kuntosaleihin, kauppoihin, museoihin ja teattereihin, jos lähikontakteja ei voida välttää

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic