Lounais-Häme Kanta-Häme

Koronatuet ja digimaailma voivat olla viidakkoja yrittäjälle – Boost Häme -hankkeella autetaan selviytymään

Yrittäjä voi tuntea olonsa voimattomaksi koronatukien sekamelskassa ja digimaailman mutkissa. Uudella hankkeella tarjotaan apua maaseudun yrityksille.
Monessa Kanta-Hämeen yrityksessä tarvitaan apua digitaalisten kanavien hyödyntämisessä. Boost Häme -hankkeen myötä Heidi Kerkola (vas.) ja Outi Mertamo tarjoavat tukensa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Monessa Kanta-Hämeen yrityksessä tarvitaan apua digitaalisten kanavien hyödyntämisessä. Boost Häme -hankkeen myötä Heidi Kerkola (vas.) ja Outi Mertamo tarjoavat tukensa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronatukirahoitukset voivat muuttua lähes päivittäin, ja oikean tuen löytäminen voi olla aikamoinen viidakko, Heidi Kerkola Hamk Smart -yksiköstä yksiköstä kertoo.

Kerkola toimii projektipäällikkönä Boost Häme -hankkeessa, jolla yritetään auttaa Kanta-Hämeen maaseudun yrittäjiä pääsemään koronakriisin yli kuivin jaloin. Apua on tähän mennessä tarjottu oikean rahoituskanavan löytämisen lisäksi esimerkiksi sparrauksessa ja tukihakemusten täyttämisessä, mutta Boost Häme on tarjonnut yrittäjille myös henkistä tukea ja keskusteluseuraa.

– Hanke on ollut käynnissä huhtikuun alusta, ja olemme auttaneet noin 25 yrittäjää, Kerkola sanoo.

Lisäksi Hamkissa on tällä hetkellä käynnissä muita hankkeita, joiden kautta on autettu kymmeniä yrittäjiä. Kerkolan lisäksi Boost Häme -hankkeessa yrittäjien apuna ovat Outi Mertamo ja Kirsi Sippola.

– Eniten olemme tähän mennessä auttaneet matkailu- ja ravitsemisalan yrittäjiä, joiden tilauskirjat tyhjenivät käytännössä kokonaan. Autamme kuitenkin kaikkien toimialojen apua tarvitsevia yrityksiä.

Maaseutua vaikka Forssan keskustassa

Vaikka Boost Häme on suunnattu nimenomaan Kanta-Hämeen maaseutuyrityksille, rahoittajan eli Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston näkökulmasta maaseutuun kuuluu koko maakunta pois lukien Hämeenlinnan ja Riihimäen keskustat. Apua Boost Hämeen kautta voi siis saada vaikka Forssan keskustassa sijaitseva yritys.

Hämeenlinnan ja Riihimäen keskustoissa sijaitseville yrityksille Hamk tarjoaa apua muissa hankkeissa.

– Neuvomalla yrityksiä koronarahoitusten hakemisessa, helpotamme myös rahoittajien urakkaa, sillä heidän työnsä helpottuu, jos ensimmäinen rahoitushakemus menee oikein, eikä tarvita lisäselvityksiä.

Lue myös: Koronatukipolitiikka sapettaa kantahämäläisiä yrittäjiä: ”Täydellisesti epäonnistuttu” – Joka toinen on hakenut itse tukia (FL 30.4.2020)

Digipuoli keskiöön tulevaisuudessa

Boost Häme -hanke jatkuu vuoden 2021 marraskuun loppuun saakka. Hankeväki kuuntelee tarkalla korvalla, missä asioissa yrittäjät tarvitsevat apua sitten, kun akuutti avuntarve koronakriisin suhteen on takana. Jo nyt Kerkola ja kumppanit ovat kartoittaneet esimerkiksi yrityksiltä, yritysyhdistyksiltä, kunnilta ja kehittämisyhteisöiltä, missä asioissa maakunnan yritykset kaipaavat auttavaa kättä.

– Digipuoli on noussut vahvimmin esiin, sillä myös se voi olla yrittäjälle vaikeaselkoinen viidakko. Voi olla hankala tietää esimerkiksi sitä, millä sivuilla asiakkaat liikkuvat ja mihin pitäisi panostaa, Kerkola sanoo.

Kerkolan mukaan maakunnan yrittäjillä on digiosaamisen kanssa hyvin vaihtelevia tilanteita, mutta monen kanssa lähdetään liikkeelle perusasioista, kuten millä sivustoilla tai missä palveluissa kyseisen yrityksen olisi hyvä näkyä verkossa.

– Digivalmennusta on tulevaisuudessa tulossa ainakin matkailuyrityksille, Outi Mertamo kertoo. FL

Uutta liiketoimintaa Kanta-Hämeeseen

Boost Häme -hankkeen toteutusaikataulu on 1.4.2020–30.11.2021.

Hanketta rahoittavat Hämeen ely-keskus sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

Kokonaisrahoitus on 110 000 euroa.

Hankkeen tavoitteena on mm. neuvoa yrityksiä koronakriisin aiheuttamien häiriötilanteiden rahoitushakemusten tekemisessä.

Hankkeella myös edistetään maaseudun elinvoimaisuutta ja edistetään uuden liiketoiminnan löytymistä palvelumuotoilun ja verkostoitumisen avulla.

Tavoitteena on myös monipuolistaa maaseutuyrittäjien toimeentulomahdollisuuksia ja parantaa palveluiden saavutettavuutta.

Projektipäällikkönä toimii Heidi Kerkola (050 3410263) Hamk Smart -tutkimusyksiköstä. Apua yrittäjille tarjoavat myös Outi Mertamo (050 3515799) ja Kirsi Sippola (050 5745063).

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic