Lounais-Häme

Koronatukipolitiikka sapettaa kantahämäläisiä yrittäjiä: "Täydellisesti epäonnistuttu" – Joka toinen on hakenut itse tukia

Rahojen ohjaamista vain "kehittämishankkeisiin" pidetään epätarkoituksenmukaisena linjauksena. Joka toinen kyselyyn vastannut kantahämäläinen yritys on hakenut ylimääräisiä koronatukia. Lähes kaikki tähänastiset tukipäätökset ovat olleet myönteisiä.
Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Koronatukien jakoperusteet saavat huutia kantahämäläisiltä yrittäjiltä, paljastaa Forssan Lehden ja Hämeen Sanomien yrittäjäkysely.

Eniten vastauksissa kritisoidaan tukien vääräksi koettua kohdentumista. Business Finlandin ja ely-keskusten kautta jaettavat tuet on myönnetty hakemustekstien perusteella erilaisiin ”kehittämishankkeisiin” eikä suoraan koronasta aiheutuviin ongelmiin eli koronasta kärsivien, normaalisti terveiden yritysten auttamiseen.

Tätä hallituksen linjausta kuvaillaan muun muassa ”täydeksi pommiksi”.

”Kuten aina, tuki menee vääriin paikkoihin kuten konsulttien taskuun”, kommentoi eräs yrittäjä. Toinen muotoilee ”kohtaanto-ongelman” näin: ”Lähtökohtaisesti väärillä instrumenteilla lähdettiin korjaamaan väärin ymmärrettyä ongelmaa.”

”Poliitikot ovat olleet koko ajan tietoisia”

Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka pitää yrittäjien närkästystä täysin ymmärrettävänä.

– Se kumpuaa ihan oikeasta havainnosta ja tuskastakin. Selviytymiskamppailua on jouduttu naamioimaan toiminnan kehittämiseksi.

Kyse on Haukan mielestä myös moraalisesta ongelmasta, kun rehellisellä tilannekuvauksella on pudonnut tuen ulkopuolelle.

– Tukien saajia tai niitä myöntäviä tahoja ei pidä missään nimessä syyllistää. He eivät ole tehneet mitään väärää. Tukipäätösten tekijät ovat vain toteuttaneet sitä tehtävää, joka heille on annettu, hän tähdentää.

Haukka näkee, että hallitus on pyrkinyt julkisuuden paineessa suuntaamaan kritiikkiä vääriin osoitteisiin.

– Poliitikot ovat olleet koko ajan ja ihan alusta asti tietoisia tuki-instrumenttien ominaisuuksista ja tukien myöntämisperusteista. Ne eivät ole soveltuneet tähän tarpeeseen.

Toiveissa suorien tukien lisääminen

Enemmistö vastaajista kaipaa erilaisten kehittämistukien sijaan enemmän juuri koronarajoitusten runtelemille yrityksille tarkoitettuja suoria tukia, joilla paikattaisiin tilapäistä kassakriisiä.

Jotkut näkevät, että yksinyrittäjät ja muut pienyrittäjät ovat jääneet liian vähälle huomiolle. ”Isot vievät, pienet jäävät ilman”, yksi vastaaja kirjoittaa. ”Ne, jotka sitä tarvitsevat, eivät saa. Raha menee nyt rahan luo. Täydellisesti epäonnistuttu”, näkee toinen.

Eräs vastaaja luonnehtii tukipolitiikan epätarkoituksenmukaisuuksia ”ahneiden harjoittamaksi kuppaukseksi”. ”Rahaa jaetaan kaikille, vaikutti korona tai ei”, harmittelee toinen.

Jotkut huomauttavat, että yrittämiseen kuuluu myös yrittäjäriski.

Joka toinen on hakenut koronatukia

Joka toinen kyselyyn vastannut kantahämäläinen yritys on hakenut koronatilanteen vuoksi myönnettäviä ylimääräisiä tukia kunnalta, ely-keskukselta tai Business Finlandilta.

31 prosenttia tukea hakeneista kertoo jo saaneensa päätöksen. Lähes kaikki päätökset (95 prosenttia) ovat olleet myönteisiä.

40 prosenttia vastanneista katsoo yritysten koronatukien olevan kaiken kaikkiaan välttävällä tasolla ja 32 prosenttia riittämättömällä tasolla. 22 prosentin mielestä ne ovat hyvällä tasolla ja 6 prosentin mielestä liiallisella tasolla.

BF:n tuki liian suuri, kuntien tuki liian pieni?

Jotkut tarkentavat vastauksissaan, että Business Finlandin myöntämät tuet ovat vähintäänkin riittäviä mutta kunnan myöntämät tuet liian pieniä.

– Edelleen on yrityksiä, etenkin pienyrittäjiä ja yksinyrittäjiä, jotka ovat joutuneet lyömään hanskat tiskiin. 2 000 euron tuki on todella pieni, jos yritys joutuu sulkemaan ovensa 3–4 kuukauden ajaksi, kirjoittaa hämeenlinnalainen hieroja Anna Koskinen.

Hänen oma varauskirjansa on jo täydempi kuin kuukausi sitten.

– Maaliskuun puolestavälistä parin viikon ajan näytti pahalta. Kalenteri tyhjeni, ja peruutuksia tuli joka päivä. Nyt tilanne on tasaantunut.

Forssalaisen Moda Villan yrittäjä Mirva Vali katsoo, että koronatukien pitäisi perustua ”tämänhetkiseen tilanteeseen ja yrityksen kassavirran totaaliseen pysähtymiseen”.

– Asiakaskato on ollut massiivinen, myynti loppui kuin seinään. Toimialamme perustuu ennakko-ostoihin, emmekä ole pystyneet perumaan kevään-kesän toimituksia myymäläämme. Tilanne on aivan katastrofaalinen. FL

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden kysely lähetettiin kaikille Hämeen Yrittäjien jäsenyrityksille. Siihen vastasi 373 yritystä. Kysely toteutettiin yhteistyössä Hämeen Yrittäjien kanssa. 42 prosenttia vastanneista oli yksinyrittäjiä, 35 prosenttia 2–5 hengen yrityksiä ja 23 prosenttia vähintään 6 hengen yrityksiä.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic