Lounais-Häme Kanta-Häme

Koronaviruksen vaikutuksista raskauteen ei tiedetä – Varmuutta ei ole siitäkään, siirtyykö virus äidiltä sikiöön

Koronaviruksen vaikutuksista raskauteen ei tiedetä. Varmuutta ei ole siitäkään, siirtyykö virus äidiltä sikiöön.
Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysyksikössä suositaan nyt mahdollisimman lyhyitä sairaalassaoloaikoja. Uudelleensynnyttäjät saatetaan tilanteen mukaan kotiuttaa jo suoraan synnytyssalista. Arkistokuva. Kuva: Kari Mankonen
Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysyksikössä suositaan nyt mahdollisimman lyhyitä sairaalassaoloaikoja. Uudelleensynnyttäjät saatetaan tilanteen mukaan kotiuttaa jo suoraan synnytyssalista. Arkistokuva. Kuva: Kari Mankonen

Koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista raskaana oleviin, sikiöihin tai vastasyntyneisiin, ei vielä tiedetä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) asiantuntijalääkärin Emmi Sarvikiven mukaan koronavirusinfektio ei ainakaan ilmiselvästi näytä olevan raskaana oleville tai sikiöille todella vakava sairaus.

– Yksittäisiä tutkimuksia on ollut, että koronavirus voi siirtyä äidistä lapseen mahdollisesti jo kohdussa, mutta siitäkään ei ole täyttä varmuutta.

Viitteitä koronavirusinfektion aiheuttamista sikiövaurioista ei toistaiseksi ole.

– Meillä ei ole kattavaa tietoa siitä, vaikuttaako alkuraskauden aikana sairastettu koronavirusinfektio raskauden kulkuun tai onko sillä vaikutusta sikiöön. Toistaiseksi sellaisesta ei ole näyttöä.

Virus näyttäisi Sarvikiven mukaan eroavan influenssaviruksesta, sillä raskauden tiedetään lisäävän vaikean kausi-influenssataudin riskiä, mutta se ei vaikuta olevan riskitekijä vaikealle koronavirusinfektiolle.

Sarvikiven mukaan tutkijat raportoivat nopeasti uusista koronavirukseen liittyvistä havainnoista. Tähän mennessä kertynyt tutkimustieto esimerkiksi raskaana olevien ja vastasyntyneiden suhteen on varsin vähäistä.

Huolestunut odottava äiti kysyy Hämeen Sanomien mielipidepalstalla, miksi raskaana olevia ei katsota Suomessa riskiryhmään kuuluvaksi, kun tietoa koronaviruksen vaikutuksista syntymättömään lapseen ei ole.

Kela ovat kuitenkin linjannut varovaisuusperiaatteen mukaisesti erityisäitiyspäivärahan myöntämisestä odottaville äideille, joilla on töiden takia suuri riski altistua virukselle, ja muihin tehtäviin ei onnistu.

Kanta-Hämeen keskussairaalan naistentautien vs. ylilääkärin Tiina Vilmi-Kerälän mukaan epidemian alkaessa Suomessa odottavat äidit kyselivät paljon koronaviruksen vaikutuksista. Pelko on hänen mukaansa laantunut, kun merkkejä koronaviruksen haitallisista vaikutuksista sikiöihin tai vastasyntyneisiin ei ole ilmennyt.

Keskussairaalan synnytysyksikkö pyrkii suojelemaan sekä vastasyntyneitä, synnyttäjiä ja henkilökuntaa tartunnoilta rajoittamalla isien ja tukihenkilöiden oleskelua synnytysyksikössä.

Isä tai tukihenkilö saa olla mukana synnytyksessä, jos on terve, eikä ole altistunut koronavirukselle. Synnytysvuodeosastolle pääsy on vain äidille ja vauvalle.

Rajoitustoimet ovat aiheuttaneet paljon yhteydenottoja.

– Olemme harmissamme perheiden puolesta rajoituksista, mutta ne ovat valtakunnallisesti sovittu.

Synnytysyksikössä suositaan nyt mahdollisimman lyhyitä sairaalassaoloaikoja. Uudelleensynnyttäjien kohdalla voidaan harkita polikliinistä synnytystä, jossa äiti ja vauva kotiutuvat seurannan jälkeen suoraan synnytyssalista.

Koronavirusinfektiota sairastavan äidin synnytys pyritään hoitamaan normaalisti alatiesynnytyksenä, jos äidin ja vauvan vointi sen sallii.

– Sektiosynnytystä varten meillä on varattu alipaineistettu sektiosali ja suojavarustelut. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic