Lounais-Häme Lounais-Häme

Koronavirus ei säästä nuohousalaakaan – Nyt nuohotaan vain todellisen tarpeen vaatiessa

Koronavirus muutti toimintatapoja myös nuohousalalla.
Forssan seudulla toimivista nuohoojista Rami Paassilta (vas.) on keskeyttänyt toimintansa käytännössä kokonaan. Joonas Ortio on hoitanut jo aiemmin sovitut nuohoukset, paitsi jos asukas lukeutuu riskiryhmään. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudulla toimivista nuohoojista Rami Paassilta (vas.) on keskeyttänyt toimintansa käytännössä kokonaan. Joonas Ortio on hoitanut jo aiemmin sovitut nuohoukset, paitsi jos asukas lukeutuu riskiryhmään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Nuohousalan Keskusliitto ohjeisti koronaviruksen myötä alan toimijoita pitäytymään markkinoinnista ja siirtämään muut kuin välttämättömimmät nuohoukset myöhempään ajankohtaan. Välttämättömiin nuohouksiin lasketaan palo- ja asumisturvallisuutta sekä huoltovarmuutta uhkaavat tilanteet. Liiton ohjeistus on voimassa ainakin 13. toukokuusta asti.

Forssan seudun nuohoojienkin työmääriin ohjeistus on vaikuttanut. Pertti Kaakinen kertoo, että työt ovat vähentyneet huomattavasti.

– Kalenterissa on vielä muutama jo aiemmin sovittu nuohous, mutta kaikki riskiryhmäläisten kiinteistöjen nuohoukset olen perunut, Kaakinen kertoo.

Akuutteja nuohouksia Kaakiselle ei toistaiseksi ole osunut. Ne hän pyrkii hoitamaan tapauskohtaisesti ja erikoisjärjestelyin.

– Käytössäni on käsineet ja hengityssuojain. Jos akuutti tilanne osuisi riskiryhmäläisen asuntoon, pyrin välttämään suoraa kontaktia siten, että asukas on nuohouksen aikana toisessa huoneessa.

Kaakinen arvelee, että jonkun verran lakisääteisiä nuohouksia saattaa jäädä tekemättä. Vakituinen asuinrakennus pitää nuohota kerran vuodessa, kesämökki kerran kolmessa vuodessa.

– Nuohous voidaan unohtaa. Toisaalta jos nuohoukset painottuvat syksyyn, ruuhkat ovat isot ja jonotusaika saattaa olla kuukausia. En usko, että viivästyksestä seuraa kiinteistön omistajalle näissä poikkeusoloissa sanktioita.

Kalenteri tyhjeni

Rami Paassilta on tyhjentänyt kalenterinsa nuohousten osalta täysin. Normaalitilanteessa Paassilta tekee viikkotasolla 40–50 nuohouskeikkaa. Hän sanoo päivystävänsä puhelimen äärellä akuutteja tilanteita varten, mutta toistaiseksi näitä yhteydenottoja ei ole tullut.

– Asiakkaat ovat kyllä soitelleet ja varauksia on tehty aikaan, jolloin koronapandemia on ohi. Kaikki ovat suhtautuneet peruuntuneeseen nuohoukseen hyvin ymmärtäväisesti, Paassilta kehuu.

Hän tietää joidenkin nuohoojien hoitavan sovittuja keikkoja, mutta Paassilta otti jo ennen liiton ohjeistusta varauksia vain maksimissaan kahdeksi päiväksi eteenpäin. Hän uskoo, että tähänkin asti kiinteistöjensä nuohoukset tunnollisesti hoitaneet omistajat tekevät niin jatkossakin.

– Ruuhka nuohouksiin tulee jossain vaiheessa, kun tilanne rauhoittuu. Siinä vaiheessa jatkan vakiokierrostani ja saatan ottaa joillekin päiville töitä samoilta alueilta. Pitkin poikin Forssan seutua ei ole samana päivänä järkeä ajaa, eikä töitä voi myöskään määräänsä enempää tehdä, hän pohtii.

Ennaltaehkäisevää työtä

Joonas Ortio hoitaa työntekijänsä kanssa vielä sovittuja nuohouksia, mutta peruu nekin, jos asiakas kuuluu riskiryhmään.

– Olemme huomioineet tilanteen suojautumalla hyvin. Käytämme jokaisella nuohouskerralla muun muassa käsineitä ja hengityssuojaimia, jotka vaihdetaan aina keikan jälkeen uusiin, Ortio kertoo.

Nuohousalan keskusliiton ohjeistuksissa todetaan, että nuohous pitää tehdä, jos tulisija ei vedä tai on häkävaara. Ortio muistuttaa, että siinä vaiheessa ollaan jo yleensä myöhässä.

– Työmme on ennaltaehkäisevää, hän muistuttaa.

Kunnan tukea haettava

Juuri nyt töitä vielä riittää, mutta lähiviikkojen aikana Ortionkin varauskirja tyhjenee. Lähiaikoina Ortion on haettava tukia, ellei tilanteeseen tule muutoksia.

– Sellaisia voisivat olla esimerkiksi ilmanvaihtopuhdistukset tehtaissa, jotka ovat nyt hiljentyneet.

Myös Paassilta ja Kaakinen kertovat hakevansa yksinyrittäjille tarkoitettua tukea kunnalta.

– Painotan vastuullisuutta niin meidän alallamme kuin kaikilta muiltakin, jotka kiertävät työn puolesta ihmisten asunnoissa. En itsekään halua sairastua, Paassilta kiteyttää tilanteen. FL

Lue myös: Kilpailu vapautui nuohousmarkkinoilla viime kesänä.

Näissä tilanteissa nuohouksen voi tehdä

Tulisija tai hormi ei vedä, ei toimi kunnolla.

Voimakas savun haju tai häkäpitoisuus sisällä (häkävaara).

Näkyvä vaurio tai normaalista poikkeava kuumeneminen tulisijassa tai savuhormissa tai sen osissa.

Tulisijan tai savuhormin ympärillä olevien rakenteiden normaalista poikkeava kuumeneminen.

Tulisijan käyttö päälämmitysjärjestelmänä välttämätön estämään esimerkiksi kiinteistön muiden järjestelmien jäätymisen aiheuttamat vahingot.

Nokipalohavainto (vaatii 112 ilmoituksen heti).

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic