Lounais-Häme Forssa

Koronavirus toi kiireen matkatoimistoihin – Moni siirtää matkansa syksyyn

Matkoja joudutaan perumaan, koska moni maa on sulkenut rajojaan ja lentoyhtiöt peruvat reittejään.
Koronavirus on tehnyt Matka-Merilä oy:n työntekijöiden työpäivät kiireisiksi, vasemmalla on Marja Kuusisto ja puhelimessa on toimitusjohtaja Erja Merilä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koronavirus on tehnyt Matka-Merilä oy:n työntekijöiden työpäivät kiireisiksi, vasemmalla on Marja Kuusisto ja puhelimessa on toimitusjohtaja Erja Merilä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronavirustilanne on tuonut matkatoimistoihin kiirettä, kun jo varattuja matkoja joudutaan perumaan tai siirtämään. Tilanne elää koko ajan, joten matkatoimistoissa seurataan tilannetta erittäin tarkkaan.

– Viime viikko oli jo kiireinen, ja kiire jatkuu edelleen kovana tällä viikolla. Matkoja joudutaan perumaan, koska moni maa on sulkenut rajojaan ja lentoyhtiöt peruvat reittejään. Monet haluavat perua tai siirtää varaamansa matkan koronavirustilanteen takia ja ulkoministeriön suositusten takia muutenkin, forssalaisen Matka-Merilä oy:n toimitusjohtaja Erja Merilä kertoo.

Merilä kertoo asiakkaiden saavan matkasta maksamansa rahat takaisin, jos matkan peruuntumisen syynä on viranomaistahon antama matkustuskielto kyseiseen maahan.

– Viro sulki rajansa maaliskuun loppuun asti, ja tällä hetkellä perutaan muun muassa sinne varattuja matkoja.

Pääsiäismatkojen tilannetta seurataan

Merilän mukaan heidän matkatoimistonsa kautta tehdään liikematkoja, joita on peruuntunut esimerkiksi siksi, että Finnair on perunut kyseisen reitin. Tällöin lentoyhtiö palauttaa suoritetun maksun.

Kaikki ulkomaanmatkan varanneet eivät kuitenkaan halua perua matkaansa kokonaan vaan Merilän mukaan matkoja siirretään paljon myös syksyyn.

– Jos matkan perumisen syynä ei ole viranomaistahon päätös maan rajojen sulkemisesta, matkan perumisesta ei saa rahoja takaisin. Tällaisissa tapauksissa olemme kehottaneet ihmisiä siirtämään matkansa esimerkiksi syksyyn, ja moni on myös tehnyt näin, Merilä sanoo.

Merilä toteaa tilanteen voivan muuttua nopeassakin tahdissa, joten ulkoministeriön ja muiden viranomaisten tiedotteita on seurattava tarkkaan. Esimerkiksi pääsiäismatkojen mahdollisista peruuntumisista ei ole vielä varmuutta vaan Merilän mukaan tilannetta seurataan myös niiden suhteen.

– Päivämme ovat matkatoimistossa työntäyteisiä ja kiireisiä, mutta asiakkaat ovat ottaneet tilanteen rauhallisesti, Merilä sanoo.

Asiakkaat suhtautuvat ymmärtäväisesti

Forssan Matkatoimisto oy:ssä eletään toimitusjohtaja Mari Rauhaniemen mukaan myös kiireisiä aikoja.

– Esimerkiksi sunnuntaina meidän kauttamme oli lähdössä matkailijoita Espanjaan, mutta lento oli peruttu. Kun myös ulkoministeriö suosittelee välttämään ulkomaille matkustamista, soitimme asiakkaille, ettei heidän kannata nyt matkustaa, Rauhaniemi sanoo.

Rauhaniemen mukaan monet matkan varanneet ovat halunneet siirtää matkansa syksymmälle sen sijasta, että olisivat peruneet sen kokonaan.

– Seuraamme vielä esimerkiksi pääsiäismatkojen tilannetta. Koronaviruksen aiheuttama tilanne voi muuttua hetki hetkeltä, Rauhaniemi toteaa.

Rauhaniemi sanoo asiakkaiden suhtautuvan ymmärtäväisesti.

– Tämä ei ole kuitenkaan aivan uusi tilanne, sillä matkoja on jouduttu aikaisemminkin perumaan tai siirtämään esimerkiksi sikainfluenssan, lintuinfluenssan, sarsin, tuhkapilven tai terrorismin takia, Rauhaniemi sanoo. FL

Lue myös: Finnair lopettaa 90 prosenttia lennoistaan koronaviruksen takia – Aurinkomatkojen lomamatkat peruttu nyt kahdeksi kuukaudeksi (FL 16.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic