Lounais-Häme

Korteniemen tilalle kunniaa ja mainetta

Maatiainen ry valitsi Tammelan Liesjärven kansallispuistoon kuuluvan Korteniemen perinnetilan tämän vuoden perinnemaisemaksi.

-Olin aivan tohkeissani, kun kuulin valinnasta; leijun edelleen ilmassa. Tämä on kunnianosoitus ja yritämme pitää hyvää mainettamme yllä, Metsähallituksen puistomestari Annamari Ilola iloitsee.

Maatiainen perusteli valintaa Korteniemen merkittävillä kulttuurihistoriallisilla ja maisema-arvoilla sekä tilan toiminnalla nähtävyys- ja opetuskohteena.

Korteniemi on ainoa Etelä-Suomessa sijaitseva entinen metsänvartijatila, jossa pihapiiri on säilynyt lähes muuttumattomana yli sata vuotta. Tilaa on asutettu jo 1700-luvulta lähtien.

Kun valtio osti tilan maat vuonna 1878, siitä tuli metsänvartijatila.

Vuodesta 1998 lähtien Korteniemi on ollut Metsähallituksen ylläpitämä perinnetila, jossa voi tutustua 1910-luvun pientilan elämänmenoon ja osallistua tilan töihin.

Kävijöille järjestetään perinnetapahtumia, joissa opetetaan vanhojen työmenetelmien ja työkalujen käyttöä.

-Viime vuonna kävijöitä oli lähes 10000. Esimerkiksi leivontapäivä oli suksee, kävijöitä oli yli 400, Ilola laskee.

Myös lasten perinnepäivä veti väkeä.

Tilan pihapiiriin kuuluu kaikkiaan 14 suojeltua tai varjeltua rakennusta ja rakennelmaa, joita on entistetty 1910-luvun aikaiseen asuun yhdessä Museoviraston kanssa.

Esimerkiksi Liesjärven rannassa sijaitsevaa savusaunaa käytetään edelleen kylpemiseen.

Rakennuksia ympäröiviä pieniä peltoja viljellään perinteisin menetelmin ja työvälinein. Korteniemessä ylläpidetään myös vanhoja kasvikantoja ja -lajikkeita.

Alkuperäisrotuiset suomenlampaat, kyytöt ja suomenhevonen hoitavat tilan perinnemaisemaa kesäisin.

Metsähallituksen lisäksi monet vapaaehtoiset hoitavat ja ylläpitävät Kortenimen perinnetilaa. Talkoisiin sitoutuneet tulevat paikan päälle vuosi vuoden jälkeen.

Ilolan mukaan viime vuonna Korteniemessä järjestettiin 13 tapahtumapäivää ja kolmet talkoot.

-Meille tulee yksittäisiä talkoolaisia katsomaan, minkälaista työnteko oli ennen, mutta meillä on myös Korteniemen kopla, jossa on sitoutunutta porukkaa lähikunnista, Ilola kertoo.

Koplalaiset ovat iältään paristakymmenestä yli seitsemänkymppisiin.

Ilola kannustaa tulemaan mukaan talkoisiin. Hän toteaa, että maatalous oli erilaista 50 vuotta sitten.

-Jos ei ole ikinä niittänyt heinää, niin tekemällä oppii. Koplassa osataan neuvoa, Ilola lupaa.

Tänä vuonna odotettavissa on muun muassa leivontapäivä, lasten perinnepäivä ja rukiin riihipuinti Suomen luonnon päivänä elokuussa.

Maatiainen ry on valtakunnallinen yhdistys, joka pyrkii säilyttämään vanhat viljely- ja koristekasvit sekä alkuperäiset kotieläinrodut. Lisäksi yhdistys vaalii perinnemaisemia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic