Lounais-Häme

Korttimaksuista jo iso osa tehdään lähimaksulla - Korttia heilauttamalla voi pian maksaa 50 euroon asti

Maksun ylärajan nosto 50 euroon kasvattanee entisestään toiminnon suosiota.
Kun maksukortin vie lukijasta parin sentin päähän, näyttöön ilmestyy lähimaksun symboli. Maksu suoritetaan hipaisemalla, eikä esimerkiksi tunnuslukua tarvita. Kuva: Terho Aalto
Kun maksukortin vie lukijasta parin sentin päähän, näyttöön ilmestyy lähimaksun symboli. Maksu suoritetaan hipaisemalla, eikä esimerkiksi tunnuslukua tarvita. Kuva: Terho Aalto

Lähimaksun suosio on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Jo pari vuotta sitten lähes neljännes korttimaksuista tehtiin lähimaksutoimintoa käyttäen, selviää Suomen Pankin vuoden 2017 maksuliikennetilastoista.

Viime vuoden tilastot eivät vielä ole valmistuneet, mutta Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Kari Kemppainen uskoo suosion jatkavan kasvuaan.

– Kasvu on jatkunut, mutta miten voimakkaana, siihen en osaa ottaa kantaa. Uskon myös, että lähimaksuominaisuuden sisältävien korttien määrä on kasvanut.

Kemppaisen mukaan todennäköistä on, että ylärajan nosto 50 euroon tänä keväänä vielä lisää lisämaksun suosiota.

 

Ylärajan nosto tulee asteittain voimaan huhtikuusta alkaen.

– Tämä vaikuttaa kaikkiin toimijoihin kaupassa ja myös korttien liikkeellelaskijoihin. Jokainen menee omien mahdollisuuksiensa ja aikataulujensa mukaisesti. Se on sellainen haastavampi palapeli, sanoo Finanssialan johtava asiantuntija Kirsi Klepp.

Lähimaksun ylärajan nostoon päädyttiin hänen mukaansa sekä kortin käyttäjiltä että kauppiailta tulleiden toiveiden perusteella. 25 euron raja on koettu liian alhaiseksi.

 

Vuonna 2017 lähimaksuja tehtiin 3,3 miljardin euron edestä, mikä on noin 7 prosenttia kaikkien korttimaksujen arvosta.

Suomessa oli vuoden 2017 lopussa käytössä noin 9,9 miljoonaa korttia, joista 7 miljoonassa oli lähimaksuominaisuus.

Ensimmäiset lähimaksukortit otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2013. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti