Lounais-Häme

KoruMies Arvi tienasi 11-vuotiaana rahat kilpahevoseen – Suomen nuorimman yrittäjän titteliä kantava ratsastaja treenaa Ypäjällä

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden kesälehdessä 26.5.2021. "Jos uskoo unelmiinsa ja on valmis tekemään niiden eteen töitä, tavoitteensa voi saavuttaa."
Arvi Martikainen kuvaa Sessa-hevostaan herkäksi prinsessaksi, jota pitää kohdella hyvin, mutta jolla on kilpailussa kova taistelutahto. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Arvi Martikainen kuvaa Sessa-hevostaan herkäksi prinsessaksi, jota pitää kohdella hyvin, mutta jolla on kilpailussa kova taistelutahto. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Arvi Martikainen, 16, näyttää esimerkillään, että mikä tahansa elämässä on mahdollista.

– Jos uskoo unelmiinsa ja on valmis tekemään niiden eteen töitä, tavoitteensa voi saavuttaa, Martikainen sanoo.

KoruMies Arvi -nimellä tunnettu Martikainen oli 11-vuotias, kun hän tienasi vuodessa rahat kilpahevosen ostoon myymällä tekemiään koruja. Parhaillaan Martikainen asuu ja valmentautuu Ypäjällä, ja hän tähtää ratsastajana kansainväliselle tasolle.

– Aloin harrastaa ratsastusta 8–9-vuotiaana, kun perheeseemme hankittiin Nasu-niminen hevonen, Itä-Uudeltamaalta Pukkilasta oleva Martikainen kertoo.

Martikainen treenasi Nasulla esteratsastusta, mutta pian hän huomasi, että hevosen jalat eivät kestäneet hyppäämisen vaatimaa fyysistä rasitusta. Martikainen alkoi kinuta vanhemmiltaan oikeaa kilpahevosta.

– Vanhemmat sanoivat, että jos haluat ostaa uuden hevosen, hanki siihen itse rahat. Mökötin hetken, kunnes päätin, että mitään ei voi saavuttaa, jos ei yritä. Ryhdyin kolaamaan vanhusten pihoilta lumet 10 tai 15 euron maksusta.

Kuukaudessa Martikainen ansaitsi lumitöillä 200 euroa, ja hän alkoi katsella netistä kilpahevosia. Niiden hinnat lähtivät kymppitonnista, joten oli keksittävä, miten hevosrahat saisi kokoon nopeammin.

– Pikkusisko oli saanut äidiltä Pariisin tuliaisena korusetin, josta hän väsäsi koruja. Sain siitä liikeidean. Otin äidiltä 200 euron lainan, jolla tilasin korunosia. Aloin tehdä korva- ja kaulakoruja ja myin niitä tapahtumissa ja myyjäisissä, Martikainen kertoo.

Korut menivät hyvin kaupaksi. Martikainen kuittasi velkansa äidille ja osti ansioillaan niittilippiksen. Hän perusti oman yrityksen 11-vuotiaana ja oli Suomen nuorin yrittäjä. Hän on yhä tiettävästi nuorin Suomessa yrityksen perustanut henkilö.

– Väsäsin koruja usein koulupäivän jälkeen viisi kuusi tuntia putkeen.

Luentoja muun muassa koulukiusaamisesta

Vuoden ahertamisen jälkeen Martikainen osti tienaamillaan rahoilla kilpahevosen. Se oli valkoinen ruuna Cata Marco, jota Martikainen kutsui Valkoksi. Hän kilpaili Valkolla este- ja kenttäratsastuksessa kolme vuotta. Valko myytiin hyvään loppuelämän kotiin nuoren tytön ratsuksi, kun Martikainen kehittyi ratsastajana ja tarvitsi uuden hevosen, jolla olisi kovempi kapasiteetti.

Martikainen ryhtyi ansaitsemaan rahaa uutta hevosta ja valmentautumistaan varten tekemällä esiintymiskeikkoja.

– Käyn pitämässä luentoja siitä, miten unelmien saavuttaminen on mahdollista. Puhun myös koulukiusaamisesta, jonka kohteeksi muun muassa hevospojat joutuvat. Itseeni kohdistunut koulukiusaaminen on ollut lievää, mutta kannustan kiusattuja ottamaan asian esille. Kiusaamisesta pitää puhua vanhemmille tai koulukuraattorille tai sanoa suoraan kiusaajalle, että tämä ei ole oikein.

Martikaisella on myös yhteistyökumppaneita sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookissa hänellä on 28 000 seuraajaa.

”Hevoset ovat opettaneet valtavasti”

Martikainen hankki isänsä kanssa Sessa-nimisen hollantilaisen puoliverisen 8-vuotiaan tamman. Martikaisen toinen kilparatsu on 7-vuotias suomenhevosori Kankalon Donny, jonka omistaa Heidi Jokinen. Martikaisen päälaji on kenttäratsastus, ja hän kilpailee myös rataesteillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Arvi Martikainen ja Sessa-ratsu asuvat tällä hetkellä Ypäjällä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Arvi Martikainen ja Sessa-ratsu asuvat tällä hetkellä Ypäjällä. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Martikainen tuli Ypäjälle ratsujensa kanssa huhtikuussa, ja hän aikoo olla hevospitäjässä kesäkuun loppuun ennen kuin palaa kotiseudulleen. Hän treenaa Ypäjän Hevosopistolla tallia pitävien menestyvien kenttäratsastajien Elmo Jankarin ja Sanna Siltakorven johdolla. Ypäjän valmennusoloja Martikainen kehuu loistaviksi.

– Tänä vuonna olen käynyt jo kahdet kenttäkisat. Niinisalossa sijoituin Sessan kanssa hienosti kolmanneksi. Kauden päätavoitteena ovat junioreiden SM-kisat heinäkuussa. Tulevilla kausilla tähtään junioreiden PM-kisoihin ja tulevaisuudessa nuorten EM-kisoihin. Tavoitteena on yltää ratsastajana Grand Prix -tasolle ja kilpailla ulkomailla.

Martikainen opiskelee peruskoulun yhdeksännellä luokalla. Viimeksi todistuksen keskiarvo oli 9,2, jonka hän aikoo nostaa tänä vuonna 9,4:ään. Hän on hakenut Mäkelänrinteen urheilulukioon.

– Hevoset ovat aina tärkeä osa elämääni, mutta aion opiskella myös hyvän ammatin. Kiinnostavia vaihtoehtoja ovat eläinlääketiede, ihmislääketiede ja kauppakorkeakoulu.

Martikainen kertoo, että hevoset ovat opettaneet hänelle valtavasti elämästä ja siitä, miten toisia tulee kohdella. Kun hevosta kohtelee hyvin, sen kanssa syntyy luottamussuhde ja se on valmis taistelemaan täysillä myös kilpailusuorituksessa.

– On hieno tunne, kun saa rakennettua luottamussuhteen 500–600-kiloisen eläimen kanssa, Martikainen sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic